İstanbul’da trafiğe takılmadan seyahat mümkün
16.04.2019 15:09

İstanbul’da trafiğe takılmadan seyahat mümkün


Haber Üsküdar - Alper Maden

İstanbul trafiği bu kentte yaşayan herkesin ortak problemi. Günlük hayatımızda işe, okula veya önemli bir buluşmaya giderken trafikte saatlerce zaman geçiriyoruz. Trafiğe takılmamak için günün belirli saatlerinde yola çıkmıyor veya navigasyon cihazına bakarak hangi bölgede ne kadar trafik yoğunluğu olduğunu anlamaya çalışıyoruz ama yine de trafik yoğunluğundan kaçışımız mümkün olmuyor. Motosikletliler hariç. Onlar trafiğe hiç takılmadan, aralardan, köşelerden geçerek hedeflerine kolayca ulaşıyorlar. Peki, trafiğe takılmamak için illa ki motosiklet sahibi olmamız mı gerekiyor? Tabii ki hayır, artık onun da bir mobil uygulaması var, isterseniz siz de motosikletle yolculuk yapabilirsiniz.

Türk girişimcilerin geliştirdiği ve “ışınlanmanın yeni yolu” diye tanıttığı Scotty isimli mobil uygulama sayesinde kilometre başı 1 liraya denk gelen bir ücretle seyahat yapılabiliyor. Yapılması gereken ise çok kolay. Uygulama sayesinde konumu ve gidilecek yeri belirlemek yeterli oluyor. Scotty’nin web sayfasında, “Ümraniye’de 1+1 evde başlayan Scotty rüyası, bugün sadece 1 yılda 100’e yakın çalışan ve binlerce sürücünün dâhil olduğu bir paylaşım zinciri haline geldi” diye tanıtılıyor uygulama.

Scotty sadece insanları bir yerden alıp bir yere bırakmıyor, aynı zamanda yemek kuryeliği de yapıyor, paket de taşıyor. Scotty hakkında biraz daha fazla bilgi alabilmek için Scotty sürücüsü Mehmet’le ve aktif olarak Scotty uygulamasını kullanan Sertaç’la konuştuk. Mehmet, eski Scotty kullanıcılarından. “İki kere kullandım, sonra ben de sürücü olmak için başvurdum” diyor. Herkesin sürücü olamadığını belirten Mehmet, “Testlerden geçiyoruz, motosiklet ve ekipmanlarımız kontrolden geçiyor, sabıka kaydı ve trafik sigortası gibi belgelere bakılıyor” diyor.

Scotty’nin en çok trafikte beklemek istemeyenler tarafından tercih edildiğini söyleyen Mehmet, taşıma ücretinin düşüklüğünün de insanlara cazip geldiğini ifade ediyor. “Ekonomik durumu iyi olan insanlar da bizi tercih ediyor çünkü İstanbul trafiğinde zaman kaybetmek istemiyorlar” diyen Mehmet, yemek kuryelerinden farklarını ise şöyle belirtiyor: “Onlar birden fazla kişiye aynı anda hizmet vermeye çalışıyor, biz ise kişiye özel çalışıyoruz, böylece insanlara daha hızlı hizmet veriyoruz.”

İnsanların güvenliğine önem veren Mehmet, kasksız yola çıkmadığını belirtiyor. Yolcunun da kask takması zorunlu olduğu için özellikle kadın yolcuların kendisini zorladığını söylüyor. “Saçlarına fön çekmiş kadın yolcular kask takmak istemiyor ama onlara kasksız yolculuk yapamayacağımızı belirtiyorum” diyor.

Taksi ve Uber’e göre daha hızlı

Uygulamanın kullanıcılarından Sertaç, yemek siparişi verme ve yolculuk yapma özelliğini aktif olarak kullanıyor. Scotty’nin taksi ve Uber’e göre daha uygun olduğunu belirten Sertaç, “Taksi ve Uber’e göre daha hızlı ve aynı zamanda fiyatı daha uygun” diyor. “Kask takmamız zorunlu, bu biraz olsun kullanıcıyı rahatlatıyor, dizlik de isteyebiliyorsunuz. Motosikletten motosiklete de fark var tabii ki, daha büyük olanlar daha rahat ve güvenli” diyen Sertaç, yemek siparişleri bazen geç geldiğinde, taşımacılıkta sürücü kötü bir sürüş deneyimi yaşattığında veya çok iyi bir sürüyüş deneyimi yaşattığında sürücünün oylanabildiğini, kaliteli bir sürüş deneyimi için yüksek puanlı sürücüleri tercih ettiğini ifade ediyor. “Aynı şekilde sürücüler de yüksek puanlı kullanıcıları tercih ediyor” diye ekliyor.