TRT yarışmasında Üsküdar İletişim'den altı finalist
22.05.2019 15:30

TRT yarışmasında Üsküdar İletişim'den altı finalist


Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Geleceğin İletişimcileri Yarışması'nda 12 alt kategoride 120 eser finale kaldı. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri de altı eserle finale adlarını yazdırmayı başardı.

Rekor başvuru

TRT tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Geleceğin İletişimcileri Yarışması'na başvurular artarak devam ediyor. Bu yılki yarışmaya 52 üniversiteden 1021 öğrenci 738 eserle başvurdu. 2018 yılında dördüncüsü yapılan Geleceğin İletişimcileri Yarışması'na 40 üniversiteden 750 öğrenci 560 eserle katılmıştı. Yarışmada radyo yayıncılığı, televizyon yayıncılığı, haber yayıncılığı ve internet yayıncılığı olmak üzere dört ana kategori bulunuyor. Radyo yayıncılığı ana kategorisi altında radyo programı ve drama programı; televizyon yayıncılığı ana kategorisi altında televizyon programı, kısa film ve belgesel film; haber yayıncılığı ana kategorisi altında televizyon haberi, televizyon haber programı, televizyon spor haberi, radyo haberi ve internet haberi; internet ana kategorisi altında internet sitesi ve sosyal medya/sosyal sorumluluk projesi olmak üzere toplamda 12 alt kategori yer alıyor.

Üsküdar İletişim'den altı finalist

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinden Zehra Rümeysa Fidan, Elyesa Karatepe, Anıl Emül ve Onur Kara, 2017 yılında Dr. Öğretim Üyesi Nihal Toros Ntapiapis danışmanlığında gerçekleştirdikleri Göç Eden Hayatlar projesi ile internet yayıncılığı kategorisinde birincilik ödülü almışlardı. Aynı yıl Emre Çelik de Kırmızının Uykusu isimli kısa filmiyle üçüncü olmuştu.

Güneşe Dokunan Kadınlar

Bu yılki finalistlerden iki proje internet sitesi kategorisinde yer alıyor. Dr. Öğretim Üyesi Nihal Toros Ntapiapis'in danışmanlığını yaptığı Güneşe Dokunan Kadınlar isimli projeyi Halkla İlişkiler Bölümü öğrencileri Büşra Kaplan, Ece Özipek ve Serenay Özkan hazırladı. Projede şiddet görmüş kadınların hikayeleri anlatılıyor ve bu hikayeler üzerinden şiddetin korkunç yüzünü tanıtmayı, şiddet gören kadınların yalnız olmadıklarını göstermeyi amaçlıyor. Proje sahibi öğrenciler, "Kadınlara seslerini duyurabilmeleri için bir mecra yaratmak istedik. Şiddetin hukuki ve psikolojik yönlerinin bilinmesi için de röportajlar yaptık. Ziyaretlerimiz kısmında şiddet konusunda çalışmaları olan yazarlarla, tiyatro oyuncularıyla, derneklerle röportajlarımız var. İstatistik kısmımız var. Orada da Bianet’ten aldığımız güncel verileri yayımlıyoruz" diyorlar.

Vatandaş Gazeteciliği

Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın danışmanlığında geliştirilen Vatandaş Gazeteciliği isimli internet sitesi ise vatandaş gazeteciliği konusunda yapılmış akademik çalışmaları, köşe yazılarını, röportajları ve medya kuruluşlarının whatsapp ihbar hatlarına ilişkin bilgileri derleyen bir başvuru kaynağı niteliğinde. İnternet sitesinin tasarımını Nurşah Yılmaz, Uğur Ayan ve Zelkif Erkan yaptı. İnternet sitesinde sitenin kuruluş amacı şu şekilde ifade ediliyor: "Vatandaş gazeteciliği isimli seçimlik dersin daha işlevsel ve faydalı hale gelmesi için geliştirdiğimiz bu projede üç ana amacımız var. Birincisi, dağınık halde bulunan vatandaş gazeteciliği konulu akademik çalışmaları (makale ve tezleri) özetlemek, haberleştirmek istedik. İkincisi, gazetecilerle, akademisyenlerle ve özellikle de vatandaş gazeteciliği pratiğine dahil olan yurttaşlarla röportajlar planladık. Son olarak da medya kuruluşlarındaki whatsapp ihbar hatlarıyla ilgili bilgiler topladık." Sitenin içeriğine çok sayıda öğrenci katkıda bulundu ve bulunmaya da devam ediyor. Prof. Dr. Süleyman İrvan, internet sitesinin yarışma amaçlı olmadığını, asıl amaçlarının gazetecilik eğitimine katkı yapmak olduğunu ifade ediyor ve benzer projelerle birçok konuda dağınık halde bulunan çalışmaları toparlamayı hedeflediklerini aktarıyor.

 Şimdi Biz Neyiz

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya Kulübü üyesi öğrencilerin oluşturdukları Şimdi Biz Neyiz isimli Youtube kanalı zengin içeriğiyle dikkati çekiyor. Tam bir gençlik kanalı tadındaki Youtube kanalında film, yemek, spor, yarışma gibi farklı kategorilerde bilgilendirici ve eğlendirici içerikler yer alıyor. Kanalın tanıtımında "Medyanın en yeni mecralarına kararlı, heyecanlı, dinamik izlerle giriş yapan bir avuç genciz" deniyor. Yeni Medya Kulüp Başkanı Sara Nur Güller, Azad Önel ve Aytuğ Göktaş'ın geliştirdikleri sosyal medya projesinde içerik üretimi hız kesmeden devam ediyor. 

Küfürsüz futbol sahası olur mu?

Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri Neslinur Zeynep Mutlu, Didar Yumuşak, Dilan Yalçın ve Dilara Özcan, Dr. Öğretim Üyesi Esennur Sirer'in danışmanlığında hazırladıkları Küfürsüz Futbol Sahası başlıklı futbol haberiyle Televizyon Spor Haberi kategorisinde finale kaldılar. Haberde, Üsküdar Çengelköy'deki Kemah Spor Kulübü'nün antrenman ve maç yaptığı futbol sahasındaki küfürsüz futbol anlayışını konu alıyor. Tartışmanın ve küfür etmenin tümüyle yasak olduğu futbol sahasında çocukların kişisel gelişimlerinin olumsuz etkilenmemesi hedefleniyor.

Finalde iki de film var

Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Okan Genç, Hapan Kahvesi isimli belgeseliyle Belgesel Film kategorisinde, Batıkan Hitay da Ağı isimli kısa filmiyle Kısa Film kategorisinde finale kalmayı başardılar. Her iki projenin danışmanlığını Dr. Öğretim Üyesi Can Diker yapıyor. (Solda Hapan Kahvesi belgesinden, sağda ise Ağı filminden birer kare yer alıyor).