Üsküdar Gazetecilik, İLEDAK ara değerlendirmesinde
21.12.2021 23:39

Üsküdar Gazetecilik, İLEDAK ara değerlendirmesinde


Haber Üsküdar - Hazal Göksun, Sefa Mert Kahraman, Ümmü Gülsüm Dural 

İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) adına iletişim alanındaki programların akreditasyon süreçlerini yürüten İLEDAK değerlendirme ekibi, Üsküdar Üniversitesi'ne kurum ziyareti gerçekleştirdi. İletişim Fakültesi Gazetecilik Programı’nın ara değerlendirmeye alındığı kurum ziyaretinde değerlendirme ekibi öğretim üyeleriyle, öğrencilerle, mezunlarla, dış paydaşlarla ve Üsküdar Üniversitesi yöneticileriyle görüştü, fakültenin altyapı olanaklarını inceledi.

İlk iki gün çevrim içi görüşmeler yapıldı

İLEDAK değerlendirme ekip başkanı Prof. Dr. Aysel Aziz ile program değerlendiricisi Prof. Dr. Dilruba Çatalbaş Ürper 20 Aralık Pazartesi günü ilk olarak Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka ile Zoom üzerinden çevrim içi görüşme gerçekleştirdi ve kurum hakkında bilgi aldı.

Değerlendirme ekibi daha sonra İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, dekan yardımcıları Doç. Dr. Can Diker ile Doç. Dr. Pınar Arslan, Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, bölüm öğretim üyeleri Doç. Dr. Gül Esra Atalay, Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan, Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Kesgin, Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan, Dr. Öğr. Üyesi Denizcan Kabaş, araştırma görevlileri Selin Maden ve Atila Erdemir’in katıldığı çevrim içi toplantıda fakülte ve program hakkında bilgi aldı. Toplantıda önce fakülte sunumu, ardından da Gazetecilik programı sunumu gerçekleştirildi. Değerlendirme ekibinin soruları cevaplandırıldı.

İkinci gündeki görüşmeler de Zoom üzerinden çevrim içi olarak yapıldı. İLEDAK değerlendirme ekibi Salı sabah ilk olarak bölüm öğretim üyeleri ve araştırma görevlileriyle teker teker görüşmeler gerçekleştirdi. Ardından Üsküdar Üniversitesi yöneticileri arasından, kaliteden sorumlu Rektör danışmanı ve İnsan Kaynakları Direktörü Serdar Karagöz, kalite yönetici yardımcısı Levent Sayar; Strateji Geliştirme Direktörü Ayşe Öztürk; Uluslararası İlişkiler Direktörü Peyman Jaferi ve Uluslararası İlişkiler asistanı Özge Alakoç’tan kurum hakkında bilgiler aldı.

Değerlendirme ekibi, öğleden sonra ilk olarak, her sınıftan ikişer öğrenci ile görüştü. Birinci sınıftan Zeynep Yiğit ve Furkan Gülmez; ikinci sınıftan Kemal Arda Ayvalıoğlu ve İrem Türkdönmez; üçüncü sınftan Melisa Duygun ve Samet Sağlam; dördüncü sınıftan Betül Tilmaç ve Hakkı Güneş değerlendirme ekibinin sorularını cevaplandırdılar. Ekip ayrıca Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü mezunu Nilay Tuğçe Bostancı ile de görüştü. İLEDAK değerlendirme ekibi son olarak Gazetecilik programın dış paydaşlarından Uluslararası İnternet Gazeteciliği ve İnternet Gazetecileri Derneği’nden (UİGAD) Selçuk Taşdemir, Veri Okuryazarlığı Derneği'nden Pınar Dağ ve Journo'dan Emre Kızılkaya ile görüştü.

Üçüncü gün fiziksel ziyaret

Değerlendirme ekibi, Çarşamba günü İletişim Fakültesi’ne bir ziyaret gerçekleştirerek Fakültenin alt yapı olanaklarını inceledi. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör ile Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan ve öğretim üyeleri ile fakültenin kütüphanesi, bilgisayar laboratuvarları, konferans salonu, televizyon stüdyosu, haber atölyesi ve sınıfları gezildi.

 Çıkış görüşmesinde değerlendirme raporu sunuldu

Kurum ziyaretinin son gününde İLEDAK değerlendirme ekibi sahadaki gözlemlerine, görüşmelerine ve özdeğerlendirme raporunda sunulan kanıtlara dayalı ara değerlendirme raporunu Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka'nın hazır bulunduğu toplantıda okudu ve ardından raporun bir kopyasını İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör'e verdi. Çıkış görüşmesinde İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, dekan yardımcısı Doç. Dr. Can Diker, Üniversite Genel Sekreteri Selçuk Uysaler, İnsan Kaynakları Direktörü Serdar Karagöz, Strateji Geliştirme Direktörü Ayşe Öztürk, kalite yönetici yardımcısı Levent Sayar, Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, bölüm öğretim üyeleri Doç. Dr. Gül Esra Atalay, Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan, Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Kesgin, Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan, Dr. Öğr. Üyesi Denizcan Kabaş, araştırma görevlileri Selin Maden ve Atila Erdemir hazır bulundu.

Süreç nasıl işleyecek?

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Programı, 2019 yılında akreditasyon için ilk başvurusunu Yeni Medya ve Gazetecilik adına yapmış ve İLAD tarafından 2 yıllığına akredite edilmişti. Ara Değerlendirme başvurusu, program adının YÖK tarafından Gazetecilik olarak değiştirilmesi nedeniyle Gazetecilik adına yapıldı. İLEDAK değerlendirme ekibinin saha ziyareti sonrası süreç şu şekilde işleyecek: Değerlendirme ekibi hazırladığı ara değerlendirme raporunu İLEDAK yönetimine iletecek. İLEDAK yönetimi de raporu inceleyerek karar için İLAD Yönetim Kurulu'na sunacak. Akreditasyon konusunda nihai kararı, değerlendirme ekibinin raporu ve önerisi ışığında İLAD Yönetim Kurulu verecek.