Üsküdarlı öğrenciler kadına şiddeti protesto etti
11.10.2024 10:51

Üsküdarlı öğrenciler kadına şiddeti protesto etti


Haber-Fotoğraf: Kadir Ayhan

Son günlerde yaşanan kadın cinayetlerine karşı tepkilerini gösteren Üsküdar Üniversitesi öğrencileri protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Güney Yerleşke'de toplanan öğrenciler, sloganlar eşliğinde Merkez Yerleşke'ye yürüdü. Burada basın açıklaması yapılmasının ardından, protesto gösterisi oturma eylemi ile sona erdi. Eyleme ayrıca Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Rektör Prof. Dr. Nazife Güngör ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak ile üniversite öğretim elemanları da destek verdi.

Üsküdar Üniverstesi öğrencileri tarafından düzenlenen eylem, Güney Yerleşke'de öğrencilerin toplanmasıyla birlikte İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak’ın konuşmasıyla başladı. Daha sonrasında öğrenciler, kortej halinde Merkez Yerleşke'ye yürüdü. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Helin Hayat Odabaş'ın basın açıklamasını okumasının ardından, Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Rektör Prof. Dr. Nazife Güngör, okulumuzun öğrencilerinden Feryal Saide Balaban, Selin Nur Şartepe, Hakkı Emre Küçük de birer konuşma yaptı.

Prof.Dr. Deniz Ülke Kaynak: "Sizlerle gurur duyuyorum"

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak, eylemde yaptığı konuşmada, "Üsküdar Üniversitesi İTBF olarak her şeyden önce hepinizle gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Siz gençlerin sadece kendi yaşamlarına değil, başkalarının hayatlarını da etkileyebilecek olan böyle bir eyleme geçmiş olması, bunun gayet barışçıl, akademik ve sevgi dolu şartlar altında yapılıyor olması hepimiz açısından çok önemli. Biliyorum çok öfkelisiniz, hepimiz öfkeliyiz çünkü ben de bir anneyim, ben de bir genç kız olarak büyüdüm. Bu ülkenin genç kızlarının içinde hayatı boyunca baskı görmeden, tacize uğramadan, şiddet eylemlerine maruz kalmadan büyümüş bir tek kadın bile bulmak mümkün olmayabilir. Bu yüzden bizden sonraki nesillerin daha iyi şartlarda, daha eşit şartlarda taciz görmeden huzur içinde, özgür bir biçimde hayatlarını sürdürebilmeleri için birilerine bir şeyleri anlatmamız çok önemli" ifadelerini kullandı.

Helin Hayat Odabaş: "Türkiye'de kadınlar, çocuklar ve gençler kendilerini güvende hissetmiyorlar"

Üsküdar Üniversitesi öğrencisi Helin Hayat Odabaş, eylemde okuduğu basın açıklamasında, “Türkiye’de kadınlar, çocuklar ve gençler kendilerini güvende hissetmiyorlar. Biz bu duruma ‘Artık Yeter’ diyoruz! Kadınlar ve tüm toplum, şiddetsiz bir yaşam istiyor ve bu taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz. Biz ezilen herkesin sesi olacağız, birlikte daha güçlü olacağız. Türkiye'de çocuklar, gençler ve kadınlar güvende hissetmiyor. Kendilerini en güvende hissedeceği yerlerde bile güvende hissetmiyorlar. Bu duruma artık yeter diyoruz. Gücümüzü birbirimizden alıyoruz. Şiddetten uzak, eşit, özgür bir yaşam mücadelemizle buradaki dayanışma ile kurulacak. 6284 sayılı kadına şiddet yasası etkin bir şekilde uygulanmalıdır. Kadınlara 7/24 hizmet veren ücretsiz alo şiddet hattı kurulmalıdır, her semte kadın dayanışma merkezleri kurulmalıdır. Şiddetsiz bir yaşamı birlikte inşa etmek için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Bir toplumda adaletsizlik varsa ilk etkilenen kadınlar ve çocuklar oluyor"

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öğrencilerin protesto eylemi sırasında Rektör Prof. Dr. Nazife Güngör ile birlikte eylem alanına geldi ve bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Bugün gerçekten son günlerde yaşanan olaylar bütün öğrencilerimizi çok sarstı ve öfkelendirdi. Böyle bir durumu doğru analiz etmemiz gerekiyor. Yazılan yazılar çok anlamlı. Kadına karşı zulüm var, kötülüğün sıradanlaşması var, bu şekilde ortaya çıkıyor. Bir toplumda adaletsizlik varsa ilk etkilenen kadınlar ve çocuklar oluyor. Toplumda cezasızlık algısı artık en son noktaya geldi. Şu an Türkiye’deki insanların yarısı antidepresan kullanıyor ve gittikçe de bu rakam artıyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Nazife Güngör: ”Yaşama hakkı özgürlüktür ve bu özgürlüğü korumak için buradayız”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör de bir konuşma yaparak şunları söyledi: ”Bu yürüyüşümüzle, her bireyin yaşam hakkını koruma sorumluluğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Kadınlar, bebekler, gençler; hep birlikte güç birliği yaparak, şiddetsiz bir toplumu hedefliyoruz. Yaşama hakkı özgürlüktür ve bu özgürlüğü korumak için buradayız. Protestomuzu insanca yaşamak ve her insanın yaşam hakkının korunması için yapıyoruz. Buradan otoritelere de sesleniyoruz. Her birimizin yaşam hakkını korumak yöneticilerin, otoritelerin görevidir. Dolayısıyla bu sorunun çözümü için her zaman hep birlikte duyarlılık göstermek zorundayız. Hiçbirimiz yalınız yürümeyeceğiz. Özellikle kadınlar, bebekler hep birlikteyiz, birlikte güç olacağız”.