Üsküdar İletişim'de bir ‘Account’ öyküsü
Haber Üsküdar – Hazal Göksun
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü tarafından düzenlenen ‘Ajanslarda 360 Derece İletişimin Kahramanları: Bir ‘Account’ Öyküsü’ etkinliğinde KBA Works’de Account Head olarak görev yapan Gamze Akkoca; kendi tecrübelerini, mesleğin temellerini, yaptıkları çalışmaları ve ajans işleyişini anlattı.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü tarafından ‘Ajanslarda 360 Derece İletişimin Kahramanları: Bir ‘Account’ Öyküsü’ başlıklı etkinlik düzenlendi. Çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Becan yaparken KBA Works ajansının Account Head’i Gamze Akkoca tecrübelerini aktardığı bir sunum gerçekleştirdi.
“Ben bu mesleği yapacağımı ve burada olacağımı biliyordum”
Etkinliği sunumla beraber yöneten Gamze Akkoca, öncelikle kendi hikayesinden bahsederek şu sözlerle giriş yaptı: “Ben, 2013 yılında Kocaeli Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden mezun oldum. Öncesine bakarsak ben kuzenimin yapmış olduğu tercihle hiç bilmediğim bir bölüme giriş yaptım. Kariyerim gelişi güzel şekillenmiş oldu ama ben bölüme girdikten sonra o kadar çok sevdim ki birincilikle bitirdim. Ben bu mesleği yapacağımı ve burada olacağımı biliyordum. Ajanslarda yer almak istediğimi herkes bilir. Mezun olduktan sonra inatla bulduğum bütün ajanslara başvuru yaptım. Önce halkla ilişkiler ajanslarında çalışmaya başladım. Bir süre çalıştıktan sonra yaratıcı tarafımın daha farklı olduğunu, renkli tarafımı keşfederek reklam alanına giriş yaptım. 9 senelik bir ajans geçmişim var. Şu anda KBA Works’de ‘Account Head’ olarak çalışıyorum. Ajansın içinde ne kadar marka, bu markalara bakan ne kadar müşteri temsilcisi arkadaş varsa hepsiyle ilgileniyorsunuz, hepsinden sorumlusunuz demek”
“Kapitalist ekonomide temel misyonlarından biri ‘satışa’ dönüşmek”
‘Account’lar ne yapar?’ sorusunun cevabından önce bazı kavramları anlatan Akkoca, “Reklam Ajansı ne iş yapar? En basit anlamıyla; üretilen bir mal ya da hizmete dair haberin/bilginin en yaratıcı yollarla verilmesini sağlayan, kapitalist ekonomide temel misyonlarından biri ‘satışa’ dönüşmek olan iletişim biçimine reklam denir. Kurumlara da bu hizmeti sunan yerler ajanstır. Bir ajansın 360 derece iletişim verebilmesi için markaların ürün ya da hizmetlerini pazarlarken hedef kitlenin satın alma davranışlarını etkilemek amacıyla online ya da offline olmak üzere tüm kanalları kullanarak pazarlama stratejisi oluşturmalıdır. Sosyal medya reklamlarıyla artık hedef kitleyle iletişime geçebileceğimiz birçok kanal var. Gelenekselle birlikte bu kanalların tümünü kullanarak yaptığımız çalışmalara 360 derece iletişim diyoruz” dedi. Ve 360 derece iletişimin anlamını açıkladı.
Ajans çalışmalarını göstererek önemli noktalara vurgu yaptı.
KBA Works ajansında yapmış olduğu çalışmalardan örnekler gösteren Akkoca, “360 iletişimin içerisinde neler var arkadaşlar? Burada bir anahtar görsel yani ‘Key Visual’ görüyorsunuz. Sizin kampanya boyunca kullanacağınız sloganın, mottonun, kampanya görselinin nasıl duracağını gösteren çalışmadır. Siz tasarlayıp markadan onay aldıktan sonra tüm diğer mecralara uyarlarsınız. Bundan bir ilan yaparsınız, sosyal medyaya post yaparsınız yani kampanyayı anahtar bir görselle duyurursunuz. 360 iletişimin vazgeçilmezlerinden biri de logo çalışmalarıdır. Logonun uygulanabilir, uyarlanabilir olması çok önemlidir. Logo bir kalemde de dergide de çıktığında doğru görünmelidir. Bunları düşünerek tasarlarsınız. Web sitesi tasarımları da çalışmalarımızdan. Web sitesinde bulunan reklam alanları var biliyorsunuz. Buradaki çalışmalar da bizim iletişim kampanyalarımız. Sosyal medya postlarımız bizim vazgeçilmezimiz. Bir TV Prodüksiyon çalışmamız var. Türkiye’de ilk defa trans bir bireyi 8 Mart Kadınlar Günü için kullanarak bir ilk yarattık. İletişim açısından düşünürsek başarılı bir kampanyaydı. Sonrasında Hundai’nin yeni bir aracı için event yaptık” sözlerini kullanarak çalışma görsellerini ve videolarını sundu.
“Account çok yönlüdür, ajansın görünen yüzüdür”
Gamze Akkoca, ajans çalışanlarından ve Account olarak yaptıkları işlerden, olması gerekenden bahsetti: “Ajans başkanı; çalışanlarına ve markasına misyon ve vizyon yükleyen kişidir. Ajansın çalışma stratejisini belirler. Metin yazarları; marka ismi bulunması, kampanya sloganının oluşturulması, reklam senaryosunun yazılması gibi işleri yapan içerik üreticileridir. Bütün işe yön veren kişilerdir. Hallederiz kelimesinin karşılığıdırlar. Art ekiplerimiz; metin yazarlarımızın ürettiği içerikleri sanat eserlerine dönüştüren ekiptir. Yaratıcı, farklı ve çılgın bir ekiptir. Prodüksiyon ekibi vardır; çekim işlerini yaparlar. Sosyal medya ve dijital ekibi vardır; sosyal medya ekibi ajansın en genç kitlesi diyebilirim. Sosyal medya Z kuşağından sorulur. Gerektiğinde Enes Baturla kanka oluyorlar gerektiğinde İlber Ortaylı ile tarih konuşuyorlar. Acconut ekibi; takıntılı, takip yeteneği çok güçlü, ajanstaki diğer ekiplerin rahatlığından rahatsız olan marka ve ajans arasında yastık görevi gören kişilerdir. İşin alınmasıyla teslim edilmesi arasında geçen sürede işin ana sorumlularıdır. Account çok yönlüdür; metinden, çizimden, prodüksiyondan, sosyal medyadan ve gereken tüm tedarikçi hizmetlerden anlarlar. Bir işi yorumlamak için hepsinden anlamak gerekir. Accountlar takipçidir; işin sonuna kadar gider, söker söker alırlar. Bunlar dışında teknik alanda da yetkinlikleri vardır; bütçe iletebileceği tüm kanalları çok iyi kullanır, fiyatlandırmaya hakimdir, sözleşme uzmanıdır, piyasayı bilir ve markayı da ajansı da zarara uğratmazlar. Account ajansın görünen yüzüdür. Gün içinde ilk kalkan ve son işten çıkan kişidir. Planlar, toplantı yapar, yine planlar yine toplantı yapar. Bir Account nasıl olmalı? Toplantı notlarını düzenli tutan, ajansın kullandığı programı düzenli kullanan, iletişim ve empati yeteneği yüksek, markanın kurallarına hâkim ve iyi tanıyan, özel gün fikir önerileri için önceden hazırlık yapan ve dosyaları kontrol eden, kriz yönetiminde başarılı, gerektiğinde müşteriden önce ekibe revize verebilen, deadline konusunda disiplindi, aylık iş listesini düzenli tutan kişidir ve bunların hepsi hakkında bilgisinin olması gerekmektedir” dedi. Account mesleğini, kendi deneyimlerini ve çalışmalarından genel olarak sunumla birlikte bahsetti.