
Üsküdar İletişim'de Çağrı Küpeli ile podcast atölyesi
Haber/Fotoğraf: Meryem Aydın
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü, Yeni Medya ve İletişim Bölümü ve Gazetecilik Kulübü iş birliğiyle düzenlenen “Podcast Atölyesi” gerçekleşti. Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Duygu Temel’in yaptığı atölye çalışmasında Podcaster Çağrı Küpeli, öğrencilere deneyimlerini aktardı.
Etkinlikte Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, podcast alanındaki güncel gelişmeleri ve üretim süreçlerini yakından tanıma fırsatı buldu. Gazetecilik Bölümü, Yeni Medya ve İletişim Bölümü ile Gazetecilik Kulübü iş birliğiyle düzenlenen “Podcast Atölyesi” etkinliğinde, Podcaster Çağrı Küpeli öğrencilerle bir araya geldi. Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Duygu Temel’in üstlendiği söyleşide, podcast üretiminin teknik ve içeriksel yönleri ele alındı.
Çağrı Küpeli: “Türkiye’de podcast büyüme çağında”
Türkiye'deki podcast yayınlarının büyüme çağında olduğunu söyleyen Çağrı Küpeli, “Yani biz bunu 5 yıl önce de söylüyorduk yeni yeni büyüyor diye. Hâlâ büyüme çağında. Bence hâlâ büyüme çağında olmasının en temel sebebi meraklı olmamız. Bizim ülkede merak eden yok hiç deniyor. Buna katılmıyorum. Biz fazla meraklıyız hatta. Yani çoğu topluma göre. Ama bizim meraklarımız bilimsel değil daha çok bir başkasına dair. O yüzden magazin haberlerini çok severiz meselâ, inanılmaz severiz. Ama meselâ Podcast'te magazin yapan yok. Eksik meselâ. Yapan kişinin çok dinleneceğine de eminim. Canlı Podcast'ler daha çok şu anda etkinlik türünde yapılıyor. Ben de yapıyorum. Bazı mekânlarla anlaşıyoruz. Sizin gibi dinleyiciler oluyor. Konukla beraber kaydımızı seyircinin önünde yapıyoruz. Canlı podcastler Amerika'da çok popüler. Ülkeyi gezerek sanki bir konser verir gibi büyük salonları doldurup orada canlı etkinlikler yapıyorlar. Ünlü kişileri konuk ediyorlar” dedi.
“Tüketim alışkanlığından kaynaklı olarak hep kısaltmak istiyoruz”
Türkiye’deki tüketim alışkanlıkları ve Podcast ilişkisine değinen Küpeli, “Podcast 10 dakikayı geçmesin deriz. Bu bizim kültürel alışkanlıklarımızdan kaynaklı. Türkiye'de her şeyi hemen tüketmek istiyoruz. Tüketim alışkanlığından kaynaklı olarak hep kısaltmak istiyoruz. Ama Amerikan kültüründe özellikle araçta podcast dinlendiği için yolları da uzun olduğu için aslında ev ve iş arası. O yüzden o süreyi doldurmak için genelde 1 saatlik, 2 saatlik içerikler yapıyorlar. Hatta Amerika'da üretilen içeriklere bakarsanız 15-20 dakika Podcast yaptıkları zaman insanlar şaşırıyor yani 15 dakikada ne anlatabilirsin diye. Meselâ şimdi Matt Devala diye birisi var takip ettiğim. Matt minimalist yaşamı anlatan birisidir. Podcast serisine başladı ve podcastleri 17 dakikayı geçmiyor” ifadelerini kullandı.
“En çok dinlenen podcast, bir bölümde en fazla 100 bin dinlenebiliyor”
Podcast sektörünün ülkelere göre gösterdiği değişkenlikleri de vurgulayan Çağrı Küpeli, “Spotify Amerika'da para ödüyor da Türkiye'de niye ödemiyor? Çünkü Amerika'da çok uzun zamandan beri podcast yayınları var. Ama sadece şöyle örnek verebilirim. Amerika'da bir bölüm Podcast’i 4 milyon kişi dinliyor. Türkiye'de en çok dinlenen podcast, Ortamda Satacak Bilgi, Doktor Tuba Güleç. İlk 10'daki bölüm başına dinlenme oranı en fazla olan podcast bölümü 100 bini zor geçiyor. Yani düşünün, en çok dinlenen podcast, bir bölümde en fazla 100 bin dinlenebiliyor. Bu açıdan baktığınız zaman Türkiye çok küçük kalıyor” şeklinde konuştu.
Etkinlik, Çağrı Küpeli’nin öğrencilerin sorularını yanıtlaması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.