Dijital Panaroma ekibi görselleştirme ve animasyonun inceliklerini anlattı
Haber: Suden Gülsüm Işık - Fotoğraf: Seda Sancar-Melek Sueda Aksoylu-Fatma Kaya
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü’nün düzenlediği “Görselleştirme ve Animasyon” etkinliği gerçekleşti. Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Özgül Öztürk'ün üstlendiği etkinliğe Dijital Panorama Reklam Ajansı'ndan Teberdar Gürbey, Kaan Azov ve Zehra Alkan konuşmacı olarak katıldı.
Kaan Azov: “Kuruluş amacımız Koç Holding’deki eğitimlerin görselleri ve içeriklerini yapmaktı”
Dijital Panoroma'nın kuruluşundan bugünlere kadar nasıl geldiğini anlatan Azov, “Dijital Panorama 2007 yılında kuruldu. Firma Koç Holding’e bağlı. Kuruluş amacı Koç Holding’deki eğitimlerin görselleri ve içeriklerini yapmaktı. Zaman içinde şekil değiştirdi. 2010’la beraber biraz daha ürünlerin tanıtımı, ürünlerin özellikleri üzerine yoğunlaştı. Birçok konuda yenilikçi teknolojileri getirdi. Video konferans gibi yenilikler ortaya konuldu. Zaman içinde değişti ve değişen teknolojiye ayak uydurdu. Yani şu anda geldiğimiz noktada yapay zekaya kadar gelindi. Ama ilk temel görevi holdinge bağlı ticari ürünleri görselliğini ve animasyonunu yapmak” ifadelerini kullandı. Sunumunda büyük firmalara değinerek örnek görsellerle anlatan Azov, “Dijital Panorama aslında birçok dalda hizmet veriyor; yapay zekadan sosyal medyaya gibi bunların hepsinin içeriğini üretiyor. Biz 365 derece hizmet temelinde bunu yapıyoruz. Yani müşterimiz geliyor ve bize bütün görsel ve animasyonlarını teslim ediyor ve her şeyi alıp çıkıyor. Bu bir adet görsel de olabilirken bir adet animasyon da olabiliyor. Mesela Amazon’da gördüğümüz görseller burada üretiliyor. Mesela Amazon da pazarlanılması için 6-7 görsel var. Amazonun bazı şartları var çünkü. Bunun için binlerce görsel gerekiyor bu yüzden büyük firmalara ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
Teberdar Gürbey: “3D Max’e merak salmış arkadaşlar var”
Kendi keşif yolculuğunun ardından Dijital Panoroma'da 15 yıl bulunan Gürbey, sektördeki deneyimlerini öğrencilere aktardı. “Ben endüstri tasarımı okudum. İlk yılım hep 3D görselleştirmeydi. Sonrasında Dijital Panoroma’yı keşfettim. Yaklaşık 15 senedir buradayım. Zehra arkadaşımız da grafik tasarımı mezunu ama o da bizimle. Yani bizim ofisimizde disiplinler arası farklı farklı bölümler okumuş arkadaşlarımız var. 3D Max’e merak salmış olan arkadaşlar var. Bu biraz daha ne okuduğumuz değil de ne olmak istediğimizle alakalı. Sonrasında keşfediyorlar ve onları heyecanlandırıyor bu seçimler. Tek kare dediğimiz görsel animasyon çalışmalarımız da var” dedi.
Zehra Alkan: “Görsellik açısından farklı ürünler görüyoruz”
Yaptığı çalışmaları gösteren Alkan, “Bazı ürünler hem ürün odaklı hem de mimari oluyor. Reel çekimler de mevcut oluyor. Bu aslında Dijital Panoroma’nın içindeki showreal aynı zamanda ürünlerin inovasyonlarını gösteriyor. Aynı zamanda ürünleri tanıtma amaçlı yapılan 3 boyutlu görseller mevcut. Modelin düzgün olması çok önemli ki malzemeler atandığında iyi bir sonuçla karşı karşıya gelebilelim” dedi. Dijital Panoroma’da estetik kısmının da öneminden ve firmaların önemsediği görselliklerden bahseden Alkan “Bir yandan işin hem estetik kısmını düşünmemiz gerekiyor hem de gerçekte nasıl gözüktüğünü. Örneğin o malzeme plastik mi, alüminyum mu, tozla partikülleri nasıl çekiyor, o kısmı dokunmatik mi, bunları hissettiriyor olmamız lazım. Bir yandan da kullanıcıya hem doğru bilgisini vermek hem de estetik açıdan nöropazarlama dediğimiz şey de onu arzu etmesi sağlamak. Her markanın brief verdiği şey çok önemli ve her markanın da bir şekilde duruşu oluyor” ifadelerini kullandı.
Etkinlik, katılımcıların öğrencilerin sorularını yanıtlamasının ardından toplu fotoğraf çekiminden ile sona erdi.