Narin Demirci: Şiiri sokağa indirdik
06.07.2021 15:51

Narin Demirci: Şiiri sokağa indirdik


Haber Üsküdar

Gazeteci-şair Narin Demirci, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni ziyaretinde yeni yayımlanan kitabı Narince'nin öyküsünü anlattı.

Gazeteci-şair Narin Demirci’nin ünlü isimlerle gerçekleştirdiği röportajların yanı sıra kendi şiirlerinin de yer aldığı Narince isimli kitabı yayımlandı. Demirci, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde lisans eğitimini aldığı sırada fakültenin dekanı olan Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan’ı ziyaret ederek kitabını armağan etti.

Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın kendisinin gazetecilik mesleğine yönelmesi ve kitaptaki röportajların gerçekleşmesinde çok önemli katkılarının bulunduğunu dile getiren Narin Demirci, kitabının yayımlanma sürecine kadar yaşadığı zorlukları ve mesleğine duyduğu sevgiyle bu zorlukların nasıl üstesinden geldiğini anlattı.

Şiirlerinde Narince mahlasını kullanan Narin Demirci’nin lise yıllarında hissettiği yalnızlık duygusu ile başladığı şiir yazma serüveni, gazetecilik mesleğini sürdürürken de devam ederek önce bir sergiye ardından da kitaba dönüşmüş. Şiirin başkenti olarak anılan ve her yıl şiir festivalinin gerçekleştirildiği Kahramanmaraş’ta gazetecilik yapan Demirci, şiirlerini bir sergide paylaşmak istediğinde resmi makamlardan gerekli izinleri alamadığını, şiirin sergilenmesi fikrinin kabul görmediğini belirtiyor. Engellere rağmen sergi fikrini gerçekleştirmekten vazgeçmeyen Demirci, şiirlerini resim şövaleleri üzerine yerleştirerek resim sergisi görünümünde bir şiir sergisi açarak bürokratik engelleri aşmış. Kahramanmaraş'ın bilinen mekânlarından Şelale Park’ta açtığı şiir sergisini kalıcı hale getirmiş ve şiirlerin sergilendiği sokağa Narince Şiir Sokağı adı verilmiş. Narin Demirci, şiir sergisi fikrine önyargılı yaklaşan pek çok ismin daha sonra sergiyi ziyaret edip kendisini tebrik ettiğini belirtiyor. Serginin en önemli kazanımının insanlardaki ön yargıyı kırmak olduğunu belirten Demirci, şiiri sokağa indirerek bir ön yargıyı kırmaya çalıştığını ifade ediyor.

Şair kimliği kadar gazeteciliğe de dört elle sarılan Narin Demirci’nin kitabında ünlü isimlerle gerçekleştirdiği röportajlar da yer alıyor. Demirci’nin röportaj serüveni üniversite eğitimi sürecinde karşılaştığı zorlukları aşmaya çalışırken alanında başarılı isimlerin bunu nasıl başardıkları sorusunu sormasıyla başlamış. Alanında kendisini ispatlamış isimlerin bu süreçte neler yaşadıklarını birinci ağızdan dinlemek isteyen Demirci, sürekli kamuoyunun önünde yaşayan isimlere yaşadıkları sorunların nasıl üstesinden geldiklerini sormuş. Demirci, kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerle gerçekleştirdiği röportajların kişisel gelişim alanında okuyucuya önemli bir kaynak olacağına inandığını belirtiyor.

Kitapta 20 röportaj, 130 şiir var

Gazeteci-şair Narin Demirci'nin kitabı Narince'de 20 ünlü isimle farklı tarihlerde yapılmış  röportajlar yer alıyor. Röportaj yapılan isimler: Süleyman Dilbirliği, Mehmet Tatar, Bahaettin Karakoç, Ahmet Selçuk İlkan, Coşkun Sabah, Mine Geçili, Orhan Hakalmaz, Haldun Dormen, Şükriye Tutkun, Ataol Behramoğlu, Aşık Ayten Gülçınar, Esat Kabaklı, Burcu Karadağ, Edip Akbayram, Zara, İlke Susuzlu, Mehmet Kurt, Rutkay Aziz, Sami Özer, Yıldırım Bekçi.

Kitabın şiirlere açılan yüzünde ise 130 şiir yer alıyor. Bu şiirlerden bir tanesi "Gitmeler" başlığını taşıyor: Gitmeler iyidir bazen / Bir şehirden, bir yürekten / Bıraktığın yerlerden toplayıp izlerini / Gitmeler iyidir bazen.