Tunceli Gazeteciler Derneği Başkanı Ferit Demir: Yeni çıkarılan basın yasası ile gazetecilik artık daha zor
28.12.2022 12:46

Tunceli Gazeteciler Derneği Başkanı Ferit Demir: Yeni çıkarılan basın yasası ile gazetecilik artık daha zor


Haber Üsküdar – Emre Elmacı

Üsküdar İletişim'de Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Tunceli Gazeteciler Derneği Başkanı Ferit Demir ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisine Tunceli'de yerel gazetecilik hakkında sorular yönelttik.

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

1970 Tunceli, Pertek doğumluyum. Gazeteciliğe 1993 yılında Tuncelide serbest gazetecilik yaparak başladım. Serbest gazetecilik yaptığım yıllarda ilk olarak 1993 yılında Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinin Tunceli muhabirliğini yapmaya başladım. 1999 yılına kadar serbest gazetecilik yaptığım sıralarda Ulusal Basın Ajansı (UBA), Reuters Haber Ajansı, BBC Türkçe Servisi ile Akşam gazeteleri için de çalıştım. 1999 yılında Milliyet ve Hürriyet haber ajanslarının birleşmesinden sonra sadece Doğan Haber Ajansının Tunceli bölge muhabiri olarak 2020 yılına kadar çalıştım. Doğan grubunun Demirören grubuna satılmasının ardından bir süre çalıştıktan sonra Demirören Haber Ajansı’nda yaşadığım mobing ve haberlere sansür getirmeleri nedeniyle istifa ederek ayrıldım. Yaklaşık 3 yıldır Halk TVnin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölge muhabirliğini yapıyorum. Gazetecilik yaptığım yıllarda Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik ödülü, Rafet Genç Haber Ödülü ile yine en son 2014 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneğinin Yılın Haber Ödülünü kazandım. Ayrıca 1995 ve 1996 yıllarında Elazığ Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyetinin düzenlediği yarışmalarda yılın haber ödüllerini kazandım. Üniversite mezunuyum.

Halen başkanlığını yaptığınız Tunceli Gazeteciler Derneği’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Dernek olarak neler yapıyorsunuz?

Tunceli Gazeteciler Derneği 2008 yılında kuruldu. İlde yerel ve ulusal basına çalışan 7 arkadaşımızın kurucu üye olduğu dernekte kurucu ilk başkan benim. Daha sonra farklı arkadaşlarımız seçildi, son olarak 1 yıldan fazladır görevi ben icra etmekteyim. Tunceli Gazeteciler Derneğinin yaklaşık 30 üyesi var. İlin nüfusu az ve 3 yerel gazete ile birlikte ulusal ajans ve gazete için çalışan gazeteci sayısı Türkiyenin diğer illerine göre daha az, bu nedenle üye sayımız fazla değil. Derneğimiz kuruluşundan bu yana Türkiyede gazetecilere yapılan her türlü saldırı, sansür ve yasaklara karşı bir duruş sergileyerek tepkisini hep dile getirmiş, birçok açıklama yaparak bu konudaki duruşunu ortaya koymuştur.

Dernek başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlimizde 3 basılı gazete ve yaklaşık 20 civarında internet haber sitesi var. Kentte okuma yazma oranı yüksek olduğu için sosyal medya kullanımı çok fazla ve yurttaş gazeteciliği çok yaygın. Yerel anlamda yayın yapan haber sitelerinin tamamına yakını bağımsız ve tarafsız bir yayın politikası izliyor. Genelde muhalif ve eleştirel haberler yapılıyor. Tunceli genelde Türkiye ve dünya gündemini takip eden bir il olduğu için haber siteleri de halk tarafından büyük bir ilgi ile takip ediliyor.

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Dernek olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?

Kentte 3 yerel gazete var ve bu gazetelerde çalışan arkadaşlarımız var. Tabii burası küçük bir kent, dolayısıyla diğer illere göre halk yayınları daha yakından takip ediyor. Bu nedenle haberlerde ve yayınlarda hata yapma şansı az. Yerel internet sitelerinin gelirleri çok düşük. Bu yönlü sıkıntılar var. Bunun dışında ciddi bir sıkıntı yok. Tuncelide görev yapan gazetecilerin tamamına yakını tarafsız ve doğru habercilik konusunda Türkiyeye örnek olacak nitelikte gazetecilik yapmaya çalışıyor. Gazeteci arkadaşlarımızın sorunları derneğe iletildiği anda çözüm yolları bulmak ve gereken yardımları yapmak için harekete geçiyoruz.

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?

İlimizde önceki sorularda da belirttiğim gibi halk yayınları; internet sitelerini, TV ve gazeteleri yakından takip ediyor. Sosyal medyayı çok yakından takip ederek kullanıyor. Her habere yapılan her yorumu yanı başımızda hissettiğimiz türden yakın takip var, dolayısıyla haberde hata yapma şansı olmuyor, yapılmıyor da zaten. Halk muhalif olmayan haber ve yorumlara anında tepki gösteriyor ve haberde doğruluk mantığına çok dikkat ediyor. Dolayısıyla ilimizde haber yazmak çok önemli. Gazeteci, belgeli ve kesinlikle doğruluğuna inandığı haberleri servis ediyor. Bu da Türkiyede örnek olacak türden bir gazetecilik anlayışı demektir.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Tunceli Gazeteciler Derneği son yapılan değişikliğe yani TBMMde kabul edilen yeni basın yasasına karşıdır. Yasanın sansür yasası olduğunu kabul ediyoruz ve bu anlamda gazetecilik yapmayı engelleyen ve gerçek haberlerin yazılmasına karşı koymak için çıkarılan bir yasa olduğunu kabul ediyoruz. Ve bu amaçla yasayı doğru bulmadığımızı, karşı olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?

İlimizde yerel medya yayınları ulusal medya yayınları ile aynı derecede özgür diyebiliriz. Hatta yerel medyamız Türkiyede birçok gazete, TV ve ajanstan daha özgür ve daha tarafsız. Gerçek ve doğru haberler yapıyoruz. Türkiye ortalamasının çok çok üstünde diyebiliriz. Bu anlamda Tunceli medyası Türkiyede en özgür medyalardan biri dersek yanlış olmaz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

Son olarak şunu demek isterim. Türkiyede gazetecilik dünya standartlarının çok gerisinde. Yeni çıkarılan basın yasası ile gazetecilik artık daha zor. Her konuda baskı ve sansür öne çıkıyor. En son Timur Soykan arkadaşımızın yaptığı 6 yaşındaki kız çocuğunun bir tarikat müridi ile evlendirilmesi haberi mükemmel bir gazetecilik örneği. Her gazeteci bu haberi örnek almalı ve bağımsız, tarafsız gazetecilik yapmak için bütün gazeteciler özen göstermelidir. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.