Şerife Serap Kara: Kadınlar yerelde medya sektörüne yeni yeni giriyor
31.12.2023 15:29

Şerife Serap Kara: Kadınlar yerelde medya sektörüne yeni yeni giriyor


Haber Üsküdar - Kemal Arda Ayvalıoğlu

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Demirören Haber Ajansı Amasya muhabiri Şerife Serap Kara ile bir röportaj gerçekleşirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız? Şu anki konumunuz nedir?

Ben Şerife Serap Kara. 43 yaşındayım. Amasyalıyım, evliyim, iki çocuk annesiyim. Lise mezunuyum. 2015 yılında yerel gazetede bu mesleğe atıldım. Daha sonrasında ulusal medyaya yayın yapan Demirören Haber Ajansı’ndan teklif geldi. Uzun süredir, yani rahat 7 yıldır da Demirören Haber Ajansı Amasya muhabiri olarak görev yapıyorum.

Yaşadığınız şehirde kadın gazeteci olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Avantaj olarak şunları söyleyebilirim: Kadın olduğum için her bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyorum, aradığım kurum müdürleri, amirler bana yardımcı oluyorlar, rahatlıkla her yere girebiliyorum, aynı zamanda kadın olduğum için bulunduğum ortamdaki insanlarla rahatlıkla anlaşıp bilgi alışverişini hızlıca sağlayabiliyorum. Dezavantajlarından bahsedecek olursam da, evliyim, gündüz tamam rahatım ama gece bir haber olduğu zaman pek muzdarip değilim ama yine de biraz zorlanıyorum diyebilirim. Yine bir diğer konu da bazen polisler bizi tanısa da bazıları tanımıyor, bir keresinde ne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin basın kartına sahip olsam ve bunu göstersem de GBT’ni sorgulayacağız diye beni gözaltına almaya bile kalktılar ama buna müsaade etmedim. Çünkü sonuçta ben de işimi yapıyorum.  Onlar ne kadar işini yapıyorsa biz de gazeteciyiz ve işimizi yapıyoruz.             

Yerel haber kaynaklarıyla ilişkileriniz nasıl? İletişim kurmak kolay mı zor mu sizin için?

Yerel haber kaynaklarıyla ilişkilerim gayet iyi, kolaylıkla kaynaklara ulaşım sağlıyorum ancak haberde bilgi veya isim yanlışlığı yapılmışsa o zaman kaynaklar bize uyarıda bulunuyorlar, o zaman da biz haberin içeriğini ve isimleri değiştiriyoruz. Şu zamana kadar yerel haber kaynaklarımdan herhangi bir baskı görmedim.

Şehrinizde sizin dışınızda kaç kadın gazeteci var? Oransal olarak gazetecilerin yüzde kaçı kadın gazetecidir?

Şehrimizde 5 kadın gazeteci varız diye biliyorum. Geri kalanlar ise erkek basın mensubu ve sayıları epey fazla. Kadınlar yerelde medya sektörüne yeni yeni giriyor. Meselâ Amasya merkezde kadın gazeteci birkaç kişiydi, daha sonrasında bu sayı arttı, birkaç kadın arkadaşımız daha bu sektörde olmaya başladı. Biz kadınlar olarak mesleğimizi yani gazeteciliği severek yapıyoruz.

Şehrinizdeki gazeteci meslek örgütlerine, örneğin gazeteciler cemiyetine üye misiniz? Bu meslek örgütlerinde kadın gazeteciler yeterince temsil ediliyor mu? Bu örgütler kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili çalışma yapıyorlar mı? Bir sorun yaşadığınızda size destek oluyorlar mı?

Bizim gazeteciler cemiyetimiz var, şehrimizdeki diğer gazeteciler gibi ben de Amasya Gazeteciler Cemiyeti’ne üyeyim. Kadın mensubu olarak şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım. Başıma sıkıntı çekilecek herhangi bir olay gelmedi o yüzden herhangi bir şey de yapılmadı.

Çalıştığınız medya kuruluşunda kadın gazetecilerle erkek gazeteciler arasında ücret farklılığı var mı? Yoksa eşit işe eşit ücret ilkesi mi geçerli?

Biz Demirören Haber Ajansı olarak Amasya’da iki muhabirle çalışıyoruz. Bir erkek meslektaşım var. Çalıştığım medya kuruluşunda kadın erkek ayrımı yapılmıyor, kadınız diye veya erkekler diye biz farklı onlar farklı değiliz.  Bu ücret konusunda da böyle. Hepimiz eşit ücret almaktayız.

Genel olarak bir değerlendirme yaparsanız, Türkiye’de kadın gazeteci olmak zor mu kolay mı?

Ben küçük bir şehirde gazetecilik yaptığım için benim için kadın gazeteci olmak kolay diyebilirim, çünkü hem haber kaynaklarımla aramızda bir güven bağı var, hem de haber yapmak istediğim zaman şehirdeki mülki idare görevlileri bana bu konuda yardımcı oluyorlar ama büyük şehirlerde örneğin İstanbul, Ankara, İzmir gibi bölgelerde kadın gazeteci olmanın daha zor olduğunu düşünüyorum.    

Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

Öncelikle şuna değinmek istiyorum. Yerel gazete sayısı Amasya’da 5 taneydi, onlar birleşti ve şehrimizdeki gazete sayısı 2’ye indi. Şu anda yerel basında büyük sıkıntılar var. O yüzden böyle şirket halinde oluyor. Ama bence gazetelerin birleşmesi oldukça olumlu bir gelişme oldu. Hem daha donanımlı, hem de içeriği bol haberler ortaya çıkıyor. Son olarak ise söylemek istediğim, başarı dileklerimi bütün erkek ve kadın meslektaşlarıma iletmek olur. Her ne kadar farklı kurumlar için çalışıyor olsak da yerelde bir rakip olmanın ötesinde bir direniş halindeyiz. Benim ulaşamayacağım bir haber olduğunda, diğer meslektaşlarımdan rica ediyorum, onlar da sağ olsun bu konuda bana yardımcı oluyorlar. Eğer benim geçtiğim bir haberse, onların ihtiyacı varsa ben de onlara veriyorum. Bütün kadın ve erkek gazeteci meslektaşlarıma başarılar dilerim.