Göle Haber gazetesi imtiyaz sahibi Özkan Karakaya: ""Mahkemeye düşmeyen  gazeteci, gazeteci olamaz”
27.01.2022 18:22

Göle Haber gazetesi imtiyaz sahibi Özkan Karakaya: ""Mahkemeye düşmeyen gazeteci, gazeteci olamaz”


Haber Üsküdar – Şule Akdağ

Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Ardahan yerel gazetesi Göle Haber’in imtiyaz sahibi Özkan Karakaya ile bir röportaj gerçekleştirdik. Özkan Karakaya, sahibi olduğu gazete hakkında bilgiler verdi.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

1 Ocak 1979 tarihinde Ardahan’da doğdum. Gazeteciliğe 1996 yılında başladım. Mynet, Kuzey Doğu Anadolu, Doğu Haber, Siyasal Birikim, Son Vilayet, Ardahan Haber ve Göle Haber gazetelerinde çeşitli görevlerde bulundum. Ardahan İmam Hatip Lisesi’nden 1997 yılında mezun oldum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde okudum. Uzun yıllar Mynet Ardahan temsilciliği yaptım. Ardahan Gazeteciler Cemiyeti kuruculuğunu ve başkan yardımcılığını yaptım. Ardahan Gazeteciler ve Foto Muhabirleri Cemiyeti kuruculuğunu yaptım, 2 dönemdir başkanlığını sürdürüyorum. Ardahan Haber ve Göle Haber gazetelerinin sahibiyim. www.ardahanhaber.com.tr internet haber sitesi ile Youtube’da yayın yapan Ardahan TV kanalını yönetiyorum.  Evli ve dört çocuk babasıyım. Anka Haber Ajansı Ardahan temsilciliği görevini de yürütüyorum. Gazeteciliğe başlamam tamamen sorunlara olan duyarlılığım nedeniyle ortaya çıktı. Bu duyarlılık beni gazeteci olmaya yöneltti.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

2009 Yılında Ardahan Haber gazetesini kurdum. 2013 yılında ise Göle Haber gazetesini kurdum.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Gazetemizin yayın içeriğinde öncellikle yerel ve bölgesel haberlere yer veriyoruz. Zaman zaman ulusal haberlere de yer veriyoruz. Gazetemizin içeriğinde röportaj, kısa haberler, reklam, zayi ilanlar ve resmi ilanlar yer almaktadır. Siyasi haberlerin yanı sıra ilçemizde ve çevre ilçelerde, kaymakamlık, belediye, emniyet müdürlüğü, müftülük, sivil toplum kuruluşları, dernekler gibi kuruluşların sosyal ve kültürel haberleri yer almaktadır.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Gazetemiz pandemi öncesi 6 sayfa yayımlanırken, mücbir sebeplerden dolayı şu an 4 sayfa olarak yayımlanmaktadır. Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyoruz.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemiz haftada iki gün yayımlanıyor ve yayın günlerinde 100 adet olarak basılmaktadır.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Yayımladığımız haberlerin oransal olarak yüzde 90’ı bize özgü haberdir. Haberlerimiz muhabir imzasıyla yayımlanmaktadır.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Bir haberin bizim gazetemizde yayımlanabilmesi için öncelikle doğru olmalıdır. Bir haberi yayımlamadan önce mutlaka araştırmasını yapıyoruz. Haberin gerçek, güvenilir ve belgeli olması gerekir. Gündeme ilişkin güncel haberlere yer veriyoruz. Haberde mutlaka yeni çekilmiş fotoğraf kullanmaya büyük özen gösteriyoruz. Bazen haberde “iddia edildi, ileri sürüldü” şeklinde ibareler kullanmak zorunda kalıyoruz. Özgür gazetecilik ve tarafsızlık ilkesi üzerinde duruyoruz. 

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Gazetemizin internet sitesi, ulusal ve yerel tüm haberlerin yer aldığı bir haber sitesidir. İnternet sitemiz tamamen kendi haberlerine yer vermektedir. Herhangi bir ajansa üye değiliz. Günlük 20’ye yakın haberin yayımlandığı ve yine bu haberlerin günlük 5 bin okunma oranına ulaştığı bir haber sitesidir. Haberlerde bazen kısa video da kullanıyoruz. Hızlı haber geçme konusunda iddialıyız. www.ardahanhaber.com.tr  adlı haber sitemiz Ardahan’ın en çok okunan haber sitesidir.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Mahkemeye düşmeyen gazeteci, GAZETECİ olamaz! Bugüne kadar yayımladığımız haber ve yazılar nedeniyle başımız hukuksal anlamda yüzlerce kez derde girdi. Mahkemelik olduk, ifade verdik, davalar ertelendi ancak sonuç olarak hepsinden beraat kararı aldık.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemizin internet üzerinden yoğun bir okur kitlesi var. Basılı olarak da abonelerimize gazete dağıtımı yapıyoruz. Basılı gazetemize ulaşmayan kişiler, internet yoluyla yayınlarımızı takip ediyorlar.  Özellikle il dışında ve yurt dışında ciddi bir takip kitlemiz var. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarımız da takip edilmektedir.