Reklamcı  Enes Malik Baykan, Üsküdar İletişim öğrencilerine tasarım süreçlerini anlattı
08.12.2023 10:57

Reklamcı Enes Malik Baykan, Üsküdar İletişim öğrencilerine tasarım süreçlerini anlattı


Haber-Fotoğraf: Nuran BOLLUK 

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. And Algül moderatörlüğünde ve Avngart Creative Reklam Ajansı Art Direktörü Enes Malik Baykan’ın katılımıyla ‘’Bir Tasarım Anatomisi’’ başlıklı etkinlik gerçekleşti.

Enes Malik Baykan: "Ben işin mutfağından girdim"

Sektöre 18 yaşında atıldığını belirten Enes Malik Baykan, "Sektörde yaklaşık 12 yıllık bir deneyimim var. Burada anlatacağım konu benim meslekteki tecrübelerimden edinmiş olduğum deneyimlerin harmanlanmasıdır. ‘Bir tasarım Anatomisi’ diyorum çünkü benim tasarım sürecimin yapılarının ve aslında bu yapıların arasındaki ilişkileri anlatıyor. Teyzemin teşviğiyle bu işe girdim kendisi grafik tasarımcısı. İlk bu işle başladım tasarıma. Daha sonra teyzem bana bir iş bulduğunu söyleyip orayla görüşmemi istedi. İşe başladıktan sonra teyzem ‘Enes işe mutfağından gireceksin’ demişti" şeklinde konuştu. Askerlik sürecinde mesleğinin büyük yararını gördüğünü söyleyen Baykan, "Askere gitmeye karar verdiğimde bir yıl kalacağım için mevcut program bilgimi güçlendirmek istedim. Bana bir oda verdiler, bir bilgisayarım bir de dijital baskı makinem vardı. Bir sene askerde matbaayla birlikte dijital baskıcılık yaptım. Askerden döndükten sonra bir de matbaayı öğrenmeye karar verdim. Matbaa bölümüne girip matbaayı öğrendim. Daha sonra e-ticarette çalıştım, ürün tasarımı ve ürün çekimi yaptım. Sonrasında ise bu işe girmeme vesile olan teyzem ile bir reklam ajansı kurduk ve bu ajansta art direktörü olarak çalışıyorum’’ dedi.

"Basit düşünmek, düşünülenin aksine zorlu bir süreçtir"

Basit düşünebilmenin sanıldığından daha zor bir süreç olduğunu söyleyen Baykan, "Yapacağınız tasarımda amacı belirleyip konuya hakimiyet kurduktan sonra asıl işin en zor kısmı geliyor yani tasarıma sıra geliyor. Ancak bazen yapacağınız bu tasarımlarda basit düşünmek gerekiyor. Basit düşünmek düşünüldüğünün aksine zorlu bir süreçtir; Basit düşünebilmek için konunun basit ele alınması gerekiyor. Bu nedenle de tasarımcıların çeşitli hükümlerden arınması gerekiyor. Örneğin, bunu en iyi becerenler çocuklardır. Çocuklara soru sorunca çok acayip cevaplar alırsınız. Büyükler böyle cevaplar veremez çünkü mevcut peşin hükümler ve öğrenilen bilgiler basit düşünmeyi engelleyebiliyor. Çocuklar da böyle bir şey olmadığı için basit düşünürler’’ ifadelerini kullandı.

Etkinlik Enes Malik Baykan'a teşekkür belgesi verilmesi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.