Sapa Diyarlar fotoğraf sergisi açıldı
11.02.2020 17:18

Sapa Diyarlar fotoğraf sergisi açıldı


Haber-Fotoğraf: Merve Şişman

Sanatçı Çeyiz Makal Fairclough’ın ‘Sapa Diyarlar’ fotoğraf sergisi, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, 10-20 Şubat 2020 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim ve Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Çeyiz Makal Fairclough'ın fotoğraflarından oluşan ‘Sapa Diyarlar’ fotoğraf sergisi, İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’nde ziyarete açıldı. Sanatçının sergilenen fotoğrafları Manchester’da bulunan Lindow Moss adlı üç bin senelik bir bataklığı merkez alıyor. Hasar görmüş manzaralar üzerinden insanın doğa üzerinde yaptığı tahribata odaklanan Çeyiz Makal Fairclough, çevre sorunları ve küresel ısınma tartışmalarına sanatçı gözüyle yeni bir bağlam getiriyor.

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Sanat dünyamız kendini yeniliyor ve geliştiriyor”

‘Sapa Diyarlar’ fotoğraf sergisinin açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, “Sapa Diyarlar’ fotoğraf sergisi ile Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’ndeki dördüncü sergi açılışını gerçekleştiriyoruz. Sanat Galerisi’nde sergilediğimiz eserlerle misafirlerimizin, akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin sanat dünyalarını genişletiyoruz. Bugün de Çeyiz Makal Fairclough’ın fotoğraf sergisi için bir araya geldik. Kendileri farklı üniversitelerde ve yurt dışında eserlerini sergilemektedir. Çeyiz Makal Fairclough, zarar görmüş manzaraları, doğanın insan tarafından terk edilen yerlerini fotoğrafladı. Manzaralar kendine özgü bir yer ve zaman anlayışına sahip, geçmişten gelen bu doğal manzaralar insanın doğaya dair kavrayışına katkı sağlıyor. Fairclough’a eserleriyle bizlere sağladığı katkı için teşekkür ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş: “Çevre sorunlarına yönelik çalışmaları destekliyoruz”

İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’nin sanatçılar için bir buluşma noktası haline gelmesini hedeflediklerini belirten Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş, “Sanat galerimiz açıldığı günden itibaren çalışmalarını artan bir tempoyla sürdürüyor. Bugün de çalışmalarımız doğrultusunda sanatçı Çeyiz Makal Fairclough’ın eserlerini sizlerle buluşturuyoruz. Kendileri çevre sorunlarına değindiği eserlerinde insanları bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaları desteklemek için kendilerini yalnız bırakmadık. Eserlerdeki manzaralar, çevremizi koruma ve daha iyi kavrama noktasında kuvvetli vurgular içeriyor. Çevre sorunları ve küresel ısınma olgularını sanatın konusu haline getiriyor” dedi.

Çeyiz Makal Fairclough: “Dünyada kendimi ait hissettiğim tek yer bu bataklık”

Serginin ortaya çıkış hikâyesini anlatarak konuşmasına başlayan sanatçı Çeyiz Makal Fairclough, “Doktoramı yaparken doğayla iç içe olmam gerektiğini düşündüm. Bunun için de Manchester’da bulunan Lindow Moss’u seçtim. Bu bölgenin ilginç bir hikâyesi vardı ve bu beni oraya çekmişti. Hikâyeye göre Lindow Man isimli bir kişi bu bataklıktan çıkarılmıştı. Kendisi British Museum’da halen sergilenmektedir. Bazen bataklıkta saatlerce durup seyreder ve beni kendine çektiğini düşünürdüm. Aramızda bir bağ kurulduğunu hissettiğimde ise burayla bağlantımı sonsuza kadar sürdürmek için bu bölgeyi fotoğraflamaya karar verdim. Çünkü içerisindeki hikâye benim için oldukça önemliydi. Bu nedenle buradaki çevre sorununu gözler önüne sermek istedim. Zarar görmüş manzaralar, doğanın insanoğlu tarafından vahşice sömürüldüğü distopik bir gelecek sunuyor. Yaşlı çam ağaçlarının görüntüleri bir savaş alanındaki sahneleri andırıyor. Lindow Moss’un korunması için karar vericiler ile görüşmelere devam etmekteyim. Bu bölgenin hikâyesini anlatmak istedim çünkü dünyada kendimi ait hissettiğim tek yer bu bataklık. Çalışmalarımı sürdürüp eserlerimi kitap haline dönüştürmek için gerekli çalışmaları yapmayı düşünüyorum. Bugün burada sergime ev sahipliği yaparak bana bu fırsatı veren İletişim Fakültesi Dekanı Nazife Güngör’e çok teşekkür ederim. Sergimi burada sizlerle bir arada görmek benim için oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

‘Sapa Diyarlar’ fotoğraf sergisi 10-20 Şubat 2020 tarihleri arasında Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir.