Üsküdar’da Sanat Ruhu: İMOGA
17.04.2019 17:13

Üsküdar’da Sanat Ruhu: İMOGA


Haber Üsküdar - Fatma Karslı

Üsküdar’ın Ünalan Mahallesinde bulunan İmoga grafik sanatlar müzesi Türkiye’nin ilk çağdaş baskı resim müzesi. Müze ile ilgili grafiker Cihan Ferah ve müzenin illüstratörü Ümit Doğan ile konuştuk

Süleyman Saim Tekcan’ın kurduğu Türkiye’nin ilk çağdaş baskı resim müzesi olan İMOGA Grafik Sanatlar Müzesi Üsküdar’ın Ünalan Mahallesinde bulunuyor. 1974’te Süleyman Saim Tekcan öncülüğünde sanatçı atölyesi olarak temellerinin atılmasının üzerinden geçen kırk senede dünya standartlarında bir nitelik ve nicelik kazanarak 2004’te müzeye dönüştürülmüş.

Binlerce eser bulunuyor

Müze grafikeri Cihan Ferah’ın aktardığına göre, Müzede halen 2004 yılından bu yana İMOGA-İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdüren Süleyman Saim Tekcan’ın yanı sıra Türk sanatçıların ve 100 ülkeden 2000’e yakın önemli sanatçının eserleri bulunuyor. Yaklaşık 15.000 eser; özgün baskı, gravür, çukur baskı, elek baskı, taş baskı, linolyum, serigrafi, litografi, ağaç baskı gibi tekniklerle ortaya çıkıyor.

Gravür baskı özel bir teknik

Gravürün dünyada yaygın kullanılan baskı resim tekniklerinden biri olduğundan bahseden müze illüstratörü Ümit Doğan, “Sanatçı kendi yaptığı çalışmayı metale kazıyor, daha sonra o kazınmış kısımları dolduruyor. İşte o boyalı metal kâğıda basılarak gravür elde ediliyor. Gravür o sanatçıya ait özgün bir çalışmadır, belirli sayıda basılır. Üzerinde sanatçının orijinal imzası vardır. Dünyada birçok sanatçının kullandığı bir teknik” diyor.

IMOGA’nın açılımını “Istanbul Museum Of Graphic Arts olarak İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi’nin İngilizcesidir” şeklinde açıklayan Ferah, açtıkları YouTube kanalının amacını ise şu şekilde ifade etti: “IMOGA CHANNEL adlı YouTube sanat kanalı bulunuyor müzenin. Kanalda sanata dair her şeyi bulma şansına sahip sanatseverler. Müzenin yaptığı etkinlikler yayınlanıyor. Kanalın asıl amacı Türk sanatının belleğine katkıda bulunmak.”

IMOGA'da dikkat çeken heykeller de yer alıyor

İMOGA çeşitli heykeltıraşların heykellerine de ev sahipliği yapıyor. Müzenin her katında heykelleri görebilmek mümkün. Tekcan’ın Türk kültürüyle bağdaştırdığı at figürünün heykellerine sık rastlanıyor. Saim Bugay, Meriç Hızal gibi değerli heykeltıraşların eserleri ise göz alıyor.

Müzenin birinci katında bulunan baskı resim atölyesinde Süleyman Saim Tekcan’ın onayladığı seçkin sanatçılara yer verildiğini belirten Doğan, aynı zamanda atölyede workshoplar, baskı eğitimleri, sanat söyleşileri, konserler düzenlendiğini ifade etti.

Müzede 6 kat bulunuyor. Giriş, -1 ve -2 katlarında müzeye yer verilmiş. 1. Katında baskı resim atölyesi, 2.katında kütüphane, 3. katında ise sergi salonu bulunuyor.

Müzeye bireysel girişler ücretsiz

İMPGA müzesine salı-cumartesi günleri 09.00-12.00 & 13.00-18.00 saatleri arası bireysel girişler ücretsiz. Grup olarak yapılan ziyaretler ücretli ve müze yetkilileriyle görüşülüp izin alınması gerekiyor.