Her şey bir tebessümle başladı
Haber Üsküdar - İrem Özdemir
Down Sendromu farkındalığını arttırmak ve bu sendroma sahip gençlerimizi topluma kazandırmak amacıyla hizmete açılan, Üsküdar’da bulunan Tebessüm Kahvesi’nden Arlin Gültane ve Emrah Kuru ile çok renkli bir röportaj gerçekleştirdik
Arlin Gültane 28 yaşında. 21 Mart 2016 (Dünya Down Sendromlular Günü)' dan beri burada garson olarak çalışıyor. Daha önce başka yerlerde de çalıştığını anlatan Gültane, günlerinin yoğun geçtiğini ama kendisinin bu durumdan zevk aldığını belirtti. Tebessüm Kahve'nin sigortalı ve maaşlı bir personeli olduğuna değinirken, kazandığı maaşıyla hem geleceği için yatırım yaptığını, hem de ailesine yardım ettiğini söyledi.
Her şeye pozitif bakabilmeyi öğrendim
Burada çalışmanın kendisine kattıkları hakkında ‘’Önceden çok korkak ve ürkektim. Şimdi ise artık toplu taşıma araçlarını tek başıma kullanmaya başladım. Tek başıma alışveriş yapabiliyorum. Bu sebeple de artık özgüvenimi kazanmış bir birey oldum. Her şeye pozitif bakabilmeyi öğrendim ’’ dedi. İş arkadaşlarıyla arasının çok iyi olduğunu belirten Gültane, müşterilerle arasındaki ilişki hakkında şöyle konuştu ‘’Müşterilerle aram çok iyi. Ben olmadığım zamanlarda bile Arlin Hanım nerede? Yok mu? Diye sorular soruyorlar. Onlar beni çok seviyor bende onları çok seviyorum. İyi ki burada çalışıyorum. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum.’’
Tebessüm Kahve’ye kalbini koyarak çalışanlardan biri de Emrah Kuru. 28 yaşında olan Emrah burada garsonluk yapıyor. O da Arlin gibi 21 Mart 2016 (Dünya Down Sendromlular Günü)'dan bu yana iş yaşamına dahil olup, engel tanımayan gençlerimizden…
Artık hayattan keyif almaya başladım
Günlerinin yoğun geçtiğini ama yorulmadığını açıklarken burada iş yaşamına dahil olduklarını, becerilerini geliştirdiklerini , birlikte çalışmayı öğrendiklerini vurguladı. Daha önce 2014-2015 yılları arasında Bimeks mağazasında yardımcı personellik yaptığını belirten Kuru, çalışmanın kendisi için hiçbir zorluğu olmadığını söyledi. Tebessüm Kahve’nin sigortalı ve maaşlı bir çalışanı olan genç arkadaşımız, işini severek ve keyif alarak yaptığına değindi. İşe başlamadan önce çok durgun olduğunu ve genellikle ağlayan bir ruh hali içinde bulunduğunu anlatırken, şimdi ise ailesinin yardımları ve kendi azmiyle bugünlere geldiğini anlattı. Artık yaşadığı anın tadını çıkarttığını, hayattan inanılmaz keyif alarak yaşadığını söyledi. ‘’Burada ne istiyorsam yapılıyor bana çok iyi bakıyorlar. İşime severek geliyorum. Akşam işten çıkıp eve gitmek istemiyorum’’ diyerek Tebessüm Kahvenin onun ikinci bir evi olduğunu hatırlattı.
Onlara hem davranış eğitimi hem de mesleki eğitim veriyoruz
Down Sendromlu gençlerimize rehberlik eden ve bu organizasyonu yürüten Şermin Çoban, Emrah’ın gelişim süreci hakkında ‘’Tebessüm Kahve davranış eğitimi üzerine kurulu bir yer. Onlara hem davranış eğitimi, hem de mesleki (garsonluk) eğitim verdik. Emrah başlarda özgüveni olmayan ve hırçın biriydi. Bugün ise hayata daha pozitif bakan, iş akışını bilen, misafirleri karşılamaktan, uğurlamaya kadar bütün aşamaları eksiksiz tamamlayan bir arkadaşımız. Çok motive, mutlu çalışıyor’’ dedi.
Çoban, Tebessüm Kahve’nin amaçlarına değinirken şöyle konuştu: ‘’Down Sendromlu bireyler engelli olmamakla birlikte, öğrenme ve kendilerini ifade etme konusunda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Daha kolay sıkılıyorlar. Bu nedenle iş hayatının, özellikle hizmet sektörünün stresli ortamına adapte olmakta güçlük çekiyorlar. Biz de Tebessüm Kahvesi projesiyle Down Sendromlu bireylere kendi özgün becerilerini en iyi şekilde sergileyerek başarıya ulaşabilecekleri bir çalışma ortamı sunmayı ve gerekli tecrübeleri edinen gençlerimizin benzer işletmelerde istihdam edinmelerini amaçladık.’’
Ailelere umut ve ışık kaynağı oldu
Çoban, Tebessüm Kahve’de çalışanları yaş aralığının 18 ile 32 yaş aralığında değiştiğini, projede on Down Sendromlu arkadaşın çalıştığını, toplamda ise 23 personellerinin bulunduğunu söyledi. Down Sendromluların farkındalığını arttırmak amacıyla kurulan Tebessüm Kahve’de, gençlerin iş ve sosyal hayatın içinde, doğru ortam ve eğitimler ile var olabileceklerini belirtti. Down Sendromlu bebekleri olan aileler için de buranın önemli bir umut ve ışık kaynağı olduğunu vurguladı. Burada Down Sendromlu gençlerimizin çalışıyor olması, ailelerin çocuklarına yönelik gelecek kaygılarını azalttığını ve bu Kahve’nin ileride bir miras olarak kalacağını ifade etti. Çoban, ‘’Burası bizim onlara bırakacağımız önemli bir yer. Bu yüzden sorumlulukla ve ciddiyetle işimizi yapmaya özen göstermemiz gerekiyor’’ dedi.
On arkadaşımızdan beşi kendi başına toplu taşıma kullanıyor
Çoban, ‘’Burada arkadaşlarımız ile ilgili bizim kazanım planlarımız var. Bunlardan biri toplu taşıma kullanmak. Emrah da bu arkadaşlarımızdan biri. Şu an on arkadaşımızdan beşi toplu taşıma araçlarını tek başına kullanabilecek durumdalar. Mesela Emrah’ın vardiyası sabah saat 10.00’ da başlıyor ama saat 09.00’ da ben işe gelmeden gelmiş oluyor. Bu kadar istekli. Vardiyası dolduğunda gitmek istemiyor burada çalışmaktan dolayı çok mutlu. Onların mutlulukları bizim için çok önemli. Çok fazla sorumluluk sahibi, özenli, itinalı ve titizler.’’
Burada çalışan gençlerimizin nasıl seçildiği hakkında ise Çoban, Üsküdar’da yaşayan Down Sendromlu gençlerin öncelikli hedef kitlesinde olduğunu anlattı. Önce bir ilana çıkıldığını, sonrasında gelen talepler doğrultusunda şu anki arkadaşlarla çalışmaya başlanıldığını söyledi.