Şehirlerde simge heykel modası
01.01.2021 19:43

Şehirlerde simge heykel modası


Haber Üsküdar - Esmanur Tuna ve Hilal Büyükyavuz

Son yıllarda Türkiye'nin şehirleri adeta simge heykel yarışına girmiş durumda. Her şehir, kentin simgesi olabilecek ne varsa onun heykelini yaptırıp dikkat çekmeye ve kentin turizmine katkı koymaya çalışıyor. Bu konuda şimdiye kadar bazı haberler yapıldı ancak bu bu haberlerin oldukça eksik olduğunu söylemek mümkün. Haber Üsküdar muhabirleri olarak şehir heykellerini araştırdık ve kapsamlı bir haber oluşturduk. Alfabetik sırayla simgesel heykeli olan bütün şehirleri listeledik. 

Adana / Karpuz ve pamuk heykeli

Adana Ulus gazetetesinde 2013 yılında yayımlanan bir habere göre, Adana'nın en büyük ilçelerinden Ceyhan'da belediye tarafından Ceyhan Karpuzu ile Pamuk heykeli yaptırıldı ve şehrin önemli kavşaklarına yerleştirildi. Heykelin açılışını yapan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "“Ceyhan Karpuzunu bilmeyen yoktur. Biz de Ceyhan Karpuzunu anıtlaştırarak ilçemizin önemli kavşaklarından Mehmetçik Kavşağı'na diktik. Ceyhan girişindeki Alpaslan Türkeş Bulvarı ile Özdemir Sabancı Bulvarı kavşağına da yine Çukurova’nın sembolü olan ve bölgemizde beyaz altın olarak bilinen Pamuk anıtı yaptık. Takdir Ceyhanlı hemşerilerimizindir“ dedi.   

Afyonkarahisar / Vişne ve haşhaş heykelleri

 Afyonkarahisar'ın vişnesiyle meşhur Çay ilçesinde heykeltraş Ekin Erman tarafından 1996 yılında yapılan vişne heykeli Çay ilçesindeki Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alıyor. Çay ilçesinde her yıl Vişne Festivali de düzenleniyor. Afyon Merkez'de 2 farklı haşhaş heykeli bulunuyor. Yerel Kocatepe gazetesinde yayımlanan bir habere göre bunlardan bir tanesinin, yol yapım çalışmaları sırasında depoya kaldırıldığı ve çürümeye terkedildiği belirtiliyor. Diğer haşhaş heykeli ise Afyon, İzmir, Kütahya yol kavşağında bulunuyor. Ayrıca kentte bir de Afyon sucuğunun simgesi olarak bir sucuk heykeli de bulunduğu ifade ediliyor, ancak bu heykelle ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadık.

 

Aksaray / Aksaray Malaklısı Heykeli

TRT Haber sayfasında yayımlanan habere göre, 2014 yılında bir öğretmen ve öğrencileri tarafından Anadolu Aslanı olarak bilinen Aksaray Malaklısı'nın 2 metre yüksekliğinde ve 3 metre uzunluğunda çamurdan heykeli yapıldı. Heykelin, Aksaray Malaklısı'nın daha iyi tanıtılması amacıyla yapıldığı ifade edildi. Aksaray Belediyesi, 2020 yılında pandemi farkındalığı oluşturmak için heykele maske taktı.

 

Amasya / Elma ve selfie çeken şehzade heykelleri

Amasya'nın meşhur misket elması 2009 yılında heykelleştirildi. Yeniçağ gazetesinde yayımlanan bir habere göre, kentin Taşova yönünden girişinde bir kavşağa yerleştirilen ve kaidesiyle birlikte 3.5 metre yüksekliğindeki heykel, avuç içindeki yapraklı misket elması figüründen oluşuyor. Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Dümen, heykelin kentin sembolü haline gelen misket elmasının sembolü olduğunu söyledi.

Amasya Belediyesi, 2015 yılında Yeşilırmak kenarına bir elinde kılıç, diğer elinde cep telefonu ile selfie çeken bir şehzade heykeli dikti. Şehzadeler şehri olarak bilinen Amasya'da Çelebi Sultan Mehmet, II. Murat, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid gibi sonradan padişah olan şehzadeler yetişmişti

 

Ankara (Beypazarı) / Havuç ve Maden Suyu Şişesi heykelleri

Havucu ile meşhur Ankara’nın Beypazarı ilçesine elbette havuç heykeli yakışırdı. İlk olarak 2010 yılında ilçeye bir havuç heykeli dikilmiş, ancak pek beğenilmeyince 2013 yılında eskisi sökülüp daha estetik bir havuç heykeli dikilmiş. Bu heykeli, havuç tohumlarını sağlayan İsrailli firmanın yaptırdığı ifade ediliyor. Beypazarı aynı zamanda sodası ile de ünlenmiş bir şehir. Haliyle şehirde bir de maden suyu şisesi heykeli bulunuyor. 

Ankara (Kızılcahamam) / Bazlama heykeli

Kızılcahamam Belediyesi tarafından yaptırılan dev bazlama heykeli 2016 yılında dikildi. Anka Haber sitesinde yer alan haberde, "Kızılcahamam Belediyesi, kenti simgeleyen bazlamanın heykelini ilçenin girişindeki sanayi bölgesine yerleştirdi" deniliyor. Kızılcahamam’ın yöresel yiyeceği olan bazlamaya ilginin arttığı ve bazlamanın Kızılcahamam ekonomisine büyük katkı sağladığı ifade ediliyor.

Antalya (Korkuteli) / Meyve, mantar ve pehlivan heykelleri

Antalya’nın Korkuteli ilçesinde şehrin simgesi olarak yaptırılmış üç heykel bulunuyor. Heykeller 2015 yılında şehrin girişlerine yerleştirildi. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Bucak-Tefenni kavşağına meyve heykeli, Antalya kavşağına mantar heykeli, Elmalı kavşağına da pehlivan heykeli yerleştirildi. Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökce, “Daha öne söz verdiğimiz gibi Korkuteli’nin simgesi haline gelmiş meyvecilik, mantarcılık ve güreşin heykellerini yaptırarak Korkuteli’nin girişlerine koyduk. Böylelikle Korkuteli’ne dışarıdan gelen herkes heykelleri görerek Korkuteli hakkında fikir sahibi olacak. Korkuteli’nin tanınması açısından önemli bir çalışmadır. İlçemizin sembollerini ölümsüzleştirmiş olduk” demiş. Aynı yıl, Korkuteli'nin Akyar Mahallesi'nde de bir armut heykeli dikildi. 

Antalya (Kumluca) / Domates heykelleri

Antalya'nın Kumluca ilçesi domatesi, biberi, patılcanı ve salatalığıyla meşhur. Haliyle ilçeye bu sebzelerin heykeli dikilmese olmazdı. Biri şehrin girişinde, diğeri de şehir merkezinde yer alan heykellerin ne zaman yapıldıklarıyla ilgili bir bilgiye ulaşamadık.   

Aydın / Efe heykeli

Efeler diyarı olarak tanınan Aydın'da efe heykeli olmasa olmazdı. Aydın Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında heykeltıraş Mustafa Tuncay'a Aydın'ın simgeleri olan incir ve efeyi anlatan bir heykel yaptırdı. 7.5 metre yüksekliğindeki incir yaprağı önünde 4,5 metre boyundaki, yöresel kıyafetli erkek ve kadının zeybek oynadığı anın anlatıldığı heykel, Aydın-Muğla Karayolu üzerindeki Aydın Şehirlerarası Otobüs Terminali önüne yerleştirildi.

 

Balıkesir (Edremit) / Zeytin heykeli

Balıkesir'in zeytiniyle ünlü ilçesi Edremit'in girişinde bir zetin heykeli bulunuyor. Ayrıca zeytin heykelinin hemen yanında yer alan zeytin ağacından zetin toplayan adam ve kadın heykelleri de yer alıyor. Zeytin heykelinin ne zaman yapıldığı bilgisine ulaşamadık, ancak 2016 yılında bu heykele makyaj yapıldığı bilgisi var. Balıkesir Memleket gazetesinde yayımlanan haberde Belediye Başkanı Kamil Saka'nın açıklamaları yer alıyor: "Bölgemizin ve Edremit’teki çoğu insanımızın geçim kaynağı olan zeytine vefa borcumuz var. Bu yüzden zeytinin anıtını ilçemizde layık olduğu yere yani tam girişine koyduk. Böylelikle buradan geçen vatandaşlar kentimizin simgesi haline gelecek olan bu anıtı görmüş olacak. Şimdide anıt üzerinde değişiklikler yaparak, bereketin timsali olan zeytin tanelerini yerleştirdik. Daha güzel bir görünüme kavuştuğuna inanıyoruz." Belediye Başkanı Kamil Saka, 2017 yılında twitter hesabından paylaştığı görsellerle  alana Zeytin Toplayan Kadın heykelini de eklediklerini ifade ediyor.

Bilecik / Ayı, tilki, geyik heykelleri

Bilecik Belediyesi 2020 yılında Atatürk Parkı'na 2 yavrusu olan bir ayı heykeli ile tilki ve geyik heykelleri yerleştirdi. Ayı heykeli tartışmalara yol açınca Belediye Başkanı Semih Şahin şu açıklamayı yaptı: "Hayvanları seçme sebebim heykel değil. Çocuklar reel olarak hayvanları tanısın. Benim derdim çocuklar. Bilecik bölgesindeki en büyük ayı boyu budur ve birebir yapılmıştır. Ayının gerçek boyu neyse o boydadır, tilki de o boydadır, geyik de o boydadır." 

Bolu / Köroğlu ve kanlıca mantarı heykelleri

Bolu'nun simgesi konumundaki Köroğlu heykeli 1980 yılında dönemin Belediye Başkanı Muzaffer Işın tarafından yaptırılmış. Heykeli ünlü heykeltraş Ferit Özşen üniversitede asistanken yapmış. Bolu Belediyesi 2018 yılında Kazakistan'da yaptırdığı kaidesi 65 metre yükseklikte olan bir Köroğlu Heykeli daha yaptırdı. Ancak hem heykelin maliyeti hem de çok yüksekte olması nedeniyle eleştirilere konu oldu. Kanlıca mantarı heykelleri ise 2016 yılında D100 Karayolu üzerinde Gölköy sapağına yerleştirildi.

    

Bolu (Mengen) / Aşçı heykeli

Bolu'nun aşçılarıyla ünlü ilçesi Mengen'de ilk aşçı heykeli 2012 yılında yaptırıldı ve Mengen Terminali girişine yerleştirildi. Heykel, aşçılığın dededen toruna, ustadan çırağa uzanan aşçılık mesleğini simgeliyor. Şehirde ikinci aşçı heykeli 2016 yılında yaptırıldı. 15.5 metre yüksekliğindeki heykel Uluslararası Aşçılar ve Turizm Festivali sırasında törenle açıldı. Hürriyet gazetesinde yayımlanan habere göre, törende konuşan Mengen Aşçılar Federasyonu Başkanı Melik Altındal, "Önünde bulunduğumuz anıt 15.5 metre yüksekliğinde dünyanın en büyük aşçı heykeli olup bütün aşçılar için, meslek onurumuz için dikilmiştir" dedi.

Burdur / Domates ve Burdur sırtlanı heykelleri

Burdur'un domatesiyle ünlü ilçesi Söğüt'ün girişinde domates heykeli bulunmaktadır. Belediye tarafından yaptırılan heykel 2017 yılında saldırıya uğradı. Burdur Merkez Karakent Köyü yakınlarındaki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde Burdur sırtlanının ağaçtan heykeli yapıldı. 

Bursa / Timsah heykelleri

Bursaspor'un 2009-2010 sezonunda Süper Lig şampiyonluğunu kazanmasının ardından Bursa Merkez'de, Gemlik ve Yıldırım ilçelerinde Bursaspor'un simgesi olan timsah heykelleri yaptırıldı.

Bursa (Gemlik) / Zeytin heykeli

Bursa'nın zeytiniyle meşhur Gemlik ilçesinde yaptırılan Çatalda Zeytin heykeli 2010 yılında açıldı. Haber Bursa'da yayımlanan habere göre heykel Gemlik Ticaret Borsası tarafından yaptırılmış

 

Bursa (İnegöl) / Köfte heykeli

İnegölonline web sitesinde yayımlanan bir habere göre, 2008 yılında İnegöl'ün girişine dev bir İnegöl Köftesi heykeli yaptırıldı. Ancak daha sonra bu heykel yerinden sökülüp kaldırıldı.

Çankırı (Şabanözü) / Bereket heykeli

Çankırı'nın Şabanözü ilçesinde Belediye 2013 yılında bereketi temsilen bir yol kavşağına çatal erik, yeşil fasulye, domates, dolma biber, bal kabağı, salatalık, patates, kuru soğan, mısır, dut, ceviz, kiraz, kayısı, armut, ayva, elma ve üzümden oluşan bir heykel yaptırdı

 

Denizli – Horoz heykelleri

Denizli'nin simgesi olan horozun ilk heykeli 2013 yılında yapıldı. Haberler.com'da yer alan habere göre, Denizli'de Delikliçınar Meydanı Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na yerleştirilen 2 metre 60 santimetre boyundaki cam horoz heykeli için açılış töreni yapıldı. Denizli'de Millet Bahçesi'ne dikilen 27 metre yüksekliğindeki dev horoz heykeli ise 2019 yılında törenle açıldı. 

Diyarbakır / Karpuz heykeli

Bir Facebook grubu sayfasında yer alan bilgilere göre, çatal batırılmış karpuz heykeli 2016 yılında Diyarbakır Merkez'deki 75 Metre yolu kenarına yerleştırilmiş.

Edirne / Lale ve pehlivan heykelleri

Edirne'de çok sayıda heykel bulunuyor. Şehrin simgesi olarak kabul edilebiliecek 2 heykel ise Lale ve pehlivan heykelleri. Bu heykellerin ne zaman yaptırıldığına ilişkin bir bilgiye ulaşmamız mümkün olmadı. Lale heykeli, Edirne'nin ünlü Ali Paşa Çarşısı'nın çıkışında yer alıyor. Kırkpınar'ı sembolize eden pehlivan heykeli ise Edirne'nin girişinde yer alıyor. 

Erzincan / Testi heykeli

Yerel Doğu gazetesinde yayımlanan habere göre, Erzincan Belediyesi 2017 yılında kentin simgesi olarak bir bakır sürahi ve bardak heykeyi yaptırılıp Dörtyol Meydanı'na yerleştirildi.

Erzurum (Oltu) / Tesbih ve cağ kebabı heykelleri

Yeni Şafak gazetesinde yayımlanan habere göre, Oltu Belediyesi 2008 yılında Oltulu bir heykeltraşa yaptırılan tespih figürünü Oltu Kalesi önüne, cağ kebapçısı heykelini ise Kaymakamlık binası karşısına yerleştirdi. Her iki ürünün Oltu için büyük önem taşıdığını ifade eden dönemin Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, "Bilindiği üzere bu cennet ülkenin her köşesinin ayrı ayrı kendine has karakteristik özellikleri var. Ayrıca buraların ön plana çıkmış olan çeşitli meziyetleri farklı şekillerde sembolize edilirler. Bunlar insanların görebilecekleri yerlere heykelleri dikilerek veya festivalleri yapılarak zihinlerinde kalması sağlanır' dedi. 

Eskişehir / Sohbet eden kadınlar ve çekirdek çitleyen eşek heykelleri

Eskişehir'in neredeyse hey yanında çeşitli heykeller bulunuyor, ancak dikkat çekici nitelikteki iki heykeli haberimize dahil ettik. Bunlardan ilki Tatlı Şeyler adını taşıyan heykel. Haberler.com web sitesinde yer alan habere göre 2006 yılında yaptırılan ve İnönü Caddesi'ne yerleştirilen bu heykelde sohbet eden iki kadın figürü yer alıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, heykellerin şehre ayrı bir tat ve hava kattığını belirterek, "Turistik açıdan da bir motif oluyor. Heykellerle fotoğraf çektirenleri görüyorsunuz" demiş. Çekirdek çitleyen eşek heykeli ise 2017 yılında Porsuk Çayı etrafında kirliliğe neden olanlara karşı tepki göstermek için bir bank üzerinde oturup çekirdek çitleyen eşek heykeli yerleştirdi. Birgün'de yer alan habere göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, 'Karikatürize edilmiş bu heykeli koyarak çevre temizliğine mizahi bir açıdan dikkat çekmek istedik' demiş.  

Gaziantep / Antep fıstığı heykelleri

Yerel Telgraf gazetesinde yayımlanan habere göre, Antep fıstıklı Damak çikolatası ile TEMA Vakfı'nın birlikte yaptırdıkları ve projesi halkın oylarıyla seçilen Antep fıstığı heykeli Maarif Meydanı'nda 2011 yılında törenle açıldı. Ayrıca Gaziantep'in Nizip ilçesinde de gösterişli bir Antep fıstığı heykeli bulunuyor. Nizip'teki heykel 2010 yılında yaptırıldı. 

Giresun / Fındık heykeli

Fındığıyla meşhur şehrimiz Giresun'da ilk fındık heykeli 1999 yılında dikildi. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Giresun'un Osmanağa Meydanı'na yerleştirilen 3 metre 20 santim yüksekliğinde ve 1.5 metre genişliğindeki granit mermerden fındık heykelini, Giresunlu sanatçı Mehmet Demiral çizdi. Dönemin Belediye Başkanı Mehmet Larçın, heykelin Giresun'a ayrı bir güzellik kazandıracağını belirterek, ‘‘Fındık Giresun'un sembolü haline geldi. Bu nedenle fındığın heykelini yaptırdık. Bu heykelin ışıklandırması da tamamlandığında şehrimize görünüm olarak farklı bir güzellik kazandıracak’’ dedi. Giresun Belediyesi 2015 yılında yaptırdığı bir başka fındık heykelini Giresun Fındık Pazarı'na yerleştirdi. Yıldızhaber.com sitesinde yayımlanan habere göre, heykelin açılış töreninde bir konuşma yapan belediye başkanı Kerim Aksu, "Tarihi Fındık Pazarı’nın unutulmaması için Giresun’un kaliteli fındığını simgeleyen bir fındık heykeli yaptırdık. Bu heykel sayesinde bu bölgenin Fındık Pazarı olduğu gelecek nesillere taşınmış olacak. Torunlarımız belki 30 yıl sonra bu heykel neden burada dediklerinde, bölgenin hikayesini dinleyebilecekler” dedi. 

İsparta / Gül ve elma heykelleri

İsparta denince elbette akla ilk gelen güldür. İsparta Belediyesi ilk olarak 2012 yılında dev bir gül heykelini Kaymakkapı Meydanı'na dikmişti. İsparta Haber sitesinde yer alan bir habere göre, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Tarihi Bedesten Kapalı Çarşısı yanındaki yola dikilen heykelin görüntüyü engellediği ve Bedesten’in tarihi özelliğini bozduğu gerekçesiyle kaldırılmasına karar vermiş, bunun üzerine aynı bölgeye daha küçük boyutta bir gül heykeli konulmuştu. İsparta girişinde de bir gül heykeli bulunuyor. İsparta'nın elmasıyla meşhur ilçesi Eğirdir'de yaptırılan elma heykeli 2014 yılında Otogar yanındaki taksi durağına yerleştirildi.

İstanbul / Heykeller diyarı

İstanbul'un her semtinde o semtin simgesi haline gelmiş bir heykel bulmak mümkün. Bunlar arasında; Kadıköy'de boğa heykeli, Beşiktaş'ta kartal heykeli, Alibeyköy'de mısır heykeli, Bayrampaşa'da enginar heykeli ve Zeytinburnu ilçesinde de Barış ve Kültür heykeli dikkat çekiyor. 

İzmir (Karabağlar) / Nasreddin Hoca heykeli

İzmir'in Karabağlar Belediyesi semte bir Nasreddin Hoca Çocuk, Teknoloji, Eğlence ve Bilim Merkezi kurdu ve bu merkeze tartışmalara yol açan bir Nasreddin Hoca heykeli yerleştirdi.

İzmit / Pişmaniye heykeli

İzmit pişmaniyesi ile meşhur olmuş bir kentimiz. 2010 yılında İzmit Belediyesi pişmaniyenin heykelini yaptırdı ve İzmit'in batısında bulunan SEKA Tüneli'nin üzerine yerleştirdi. Heykelin açılışında bir konuşma yapan dönemin İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, pişmaniye heykelini açmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Heykeltıraş Hüseyin Kodan tarafından tasarlanan heykel 8 metre uzunluğunda ve 2,5 ton ağırlığında. Heykel, pişmaniye çekilmesini sembolize ediyor.

Kahramanmaraş / Burma Bileziği heykeli

Maraş Pusula gazetesinde yayımlanan habere göre, 2018 yılında kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehrin sembolü olan Burma Bileziği'nin heykelini hava alanı kavşağına yerleştirdi.

 

Karaman / Koyun ve Elmalı Kız heykelleri

Karaman, şehri sembolize eden heykellere sahip olmakla birlikte bu heykeller sürekli tartışma konusu olmuş. Karaman'ın koyunu elbette şehrin en önemli sembolü. 1991 yılında dönemin belediye başkanı Yaşar Evcen 3 Karaman Koyunu heykelleri yaptırıp şehrin merkezi yerlerine yerleştirmiş. Ancak daha sonra 2000 yılında yeni belediye başkanı bu heykellerin alay konusu yapıldığını belirterek koyun heykellerini kaldırtıp yerine Elmalı Kız heykeli yaptırmış. Elmalı Kız heykeli de bir süre sonra yerinden kaldırılmış. 2009 yılında da Karaman-Ereğli yolu girişindeki refüje dikilmiş.    

Kastamonu (Taşköprü ve Ağlı) Sarımsak ve boğa heykelleri

Posta gazetesinde yayımlanan bir habere göre, sarımsağı ile ünlü olan Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi girişine Taşköprü Belediyesi tarafından 2010 yılında sarımsak heykeli dikildi. Heykel, kaidesiyle birlikte yaklaşık 5 metre yüksekliğinde bulunuyor. Ağlı ilçesinde ise 2017 yılında bir boğa heykeli dikildi.  

Kırşehir (Kaman) / Ceviz heykeli

Cevizi ile meşhur olan Kırşehir Kaman ilçesinde belediye tarafından bir ceviz heykeli yaptırıldı, ancak heykelin hangi tarhite açıldığına ilişkin bir bilgiye ulaşamadık. 

 

Konya (Ereğli) / Siyah havuç heykeli

Siyah havucuyla ün yapmış Konya Ereğli ilçesinde üçlü bir siyah havuç heykeli dikkat çekiyor. Heykelin ne zaman dikildiğine ilişkin bir bilgiye ulaşamadık.

Kütahya (Tavşanlı) / Leblebi heykeli

Hürriyet gazetesinde yayımlanan bir habere göre, Tavşanlı Belediyesi 2017 yılında leblebi heykeli ile leblebici heykelini yaptırdı.  

Malatya / Kayısı heykeli

Kayısı denilince akla gelen Malatya'da Belediye 2013 yılında 2 adet dev kayısı heykeli yaptırdı. Turgut Özal Bulvarı üzerindeki iki kavşağa yerleştirilen heykellerin açılışı yapan belediye başkanı  Ahmet Çakır, “Kavşaklara yerleştirilen iki büyük kayısı maketi Malatya’mız için önemli. Hangi şehre giderseniz gidin şehirde öne çıkan değerlerin anıtlaştırıldığını görürsünüz. Özellikle şehrimize gelen ziyaretçilerimize şehrimizin görsel güzelliğini yansıtabilmek, Malatya’mızın kayısıya verdiği önemi gösterebilmek adına bu anıtlarımızı yaptık" dedi

Manisa (Sarıgöl ve Kırkağaç) / Üzüm ve kavun heykelleri

Manisa'nın Sarıgöl ilçesi Sultaniye üzümü ile ünlü. Sarıgöl Belediyesi 2016 yılında dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzümünün heykelini ilçe girişine yerleştirdi. Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, "Sarıgöl'ün en temel geçim kaynağımız olan üzümünü heykelleştirilerek hem sembolik anlamda hem de kent estetiği açısından bu görselin yapılması ile hem ilçe görseli hem de üzümümüzün tanıtımı yönünden çok güzel oldu" dedi. Kavunuyla meşhur Manisa'nın Kırkağaç ilçesine de 3. 5 metre boyunda dev bir kavun heykeli 2011 yılında yaptırıldı. Kırkağaç Belediye Başkanı Yaşar İsmail Gedüz, ilçenin en önemli gelir kaynaklarından biri olan dünyaca meşhur Kırkağaç kavununun tanıtımı için bu heykeli yaptırdıklarını ifade etti.

Osmaniye / Yer fıstığı heykelleri

Türkiye yer fıstığı ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Osmaniye'de ilk yer fıstığı heykeli 2008 yılında yapıldı. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Seramik Bölümü öğrencilerinin yaptığı yer fıstığı anıtı Sanayi Parkı'nda açıldı. Haberler.com'da yer alan habere göre, Osmaniye'ye ikinci yer fıstığı heykeli 2011 yılında dikildi. Dönemin Osmaniye Valisi Celalettin Cerrrah, yeni Otogar kavşağına dikilen heykeli inceledi ve şunları söyledi: "Osmaniye yer fıstığı, Osmaniye'nin en önemli tarım ürünü. İlimizde pek çok insana ekmek kapısı açan Osmaniye yer fıstığı özellikle Osmaniyeli hanımlara önemli bir gelir sağlıyor. Bu nedenle heykelimiz kadın figüründen oluşuyor."

 

Rize / Çaydanlık heykeli

Rize'ye 2015 yılında bir çaydanlık heykeli dikildi, ancak bu heykelle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşamadık. Ayrıca, 2018 yılında Rize'ye dev bir çay bardağı heykeli dikileceğine ilişkin haberler yayımlandı, ancak bu proje bitmiş değil.   

Samsun (Vezirköprü ve Çarşamba) / Semaver, ayakkabı ve kasket heykelleri

Samsun'un Vezirköprü Belediyesi, ilçenin meşhur semaverlerini heykelle ölümsüzleştirdi. 2018 yılında Belediye tarafından yaptırılan ilk semaver alay konusu olunca kaldırılıp yerine daha estetik görünümlü olan ikincisi yaptırılmış ve şehrin girişine dikildi. Çarşamba ilçesinde ise 2019 yılında şehrin Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çarşamba Kunduracılar Odası'nın katkılarıyla, ilçenin simgesi haline gelen sekiz köşe kasket ile yumurta topuk ayakkabının heykeli dikildi. Çarşamba Kunduracılar Odası Başkanı Osman Aydın, "Yumurta topuk ayakkabısı bundan yüz sene öncesinden bu yana Çarşamba’da üretiliyor. Ayakkabının özelliği,  tek parça deri olması ve üzerinde dikiş olmamasıdır. İlçemiz için çok kıymetli olan bu iki ürünün heykelinin dikilmesi için hep birlikte çalıştık. Ardından belediyemiz tarafından heykel yaptırıldı ve uygun bir noktaya diktirildi" dedi.   

  

Sivas (Kangal) / Aşık Veysel anıtı ve Kangal Köpeği heykeli

Sivas'ın Kangal ilçesinde dünyaca tanınan Kangal Köpeğinin heykeli 2006 yılında yapıldı. İlçenin girişindeki kavşak noktasında görüş alanını engellediği için trafik kazalarına sebep olduğu gerekçesiyle kaldırılan heykel, 2011 yılında bulunduğu yerden biraz daha geri çekilerek yeniden monte edildi. Sivas Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesabından 2020 yılında yapılan paylaşımda, "Alibaba Mahallesi Aşık Veysel Bulvarında yapımına başladığımız kavşak çalışmamız ile sazıyla sözüyle Aşık Veysel hatırlanacak" denildi ve kavşağa yapılacak heykel tanıtıldı

Şanlıurfa / İsot ve fıstık heykelleri

Şanlıurfa Belediyesi, 2008 yılında kentin simgelerinden birisi olan isotun heykeli yaptırdı ve Hal Pazarı kavşağına yerleştirdi. Dal üzerinde kırmızı biberin bulunduğu ve kaidesiyle birlikte 3 metre yüksekliğinde olan heykel, görenlerin dikkatini çekiyor. Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine de belediye tarafından 2020 yılında fıstık heykeli dikildi. Urfa fıstığının sembolü olarak tasarlanan heykel Fıstık Parkı’nda yer alıyor.

  

Tekirdağ / Kiraz ve ayçiçeği heykelleri

Tekirdağ'da 2012 yılında 48. Uluslararası Kiraz Festivali sırasında festival alanında bulunan havuzun içerisine bir elinde kiraz sepeti taşıyan diğer elinde de bir çift kiraz olan genç kız heykeli dikildi. Tekirdağ'ın ilçesi Malkara'da ise devasa bir ayçiçeği heykeli bulunuyor. Bu heykelin ne zaman dikildiğine ilişkin bir bilgiye ulaşamadık.

 

Trabzon / Horon ve hamsi heykelleri

Trabzon'un simgelerinden birisi haline gelen horon heykeli 1985 yılında belediye tarafından yaptırıp Ayasofya Kavşağı'na yerleştirilmiş. 2012 yılında yol çalışmaları nedeniyle bir süre yerinden sökülen heykel tekrar aynı yerine konulmuş. Trabzon'un Boztepe semtinde yer alan dev hamsi heykeli ise Trabzon'un her yerinden görülebiliyor. Bu heykel 2011 yılında yapılan EYOF Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın meşalesidir. Olimpiyatları simgelemek için yerleştirilmiştir.

Van / Van kedisi, inci kefali ve Van Gölü Canavarı heykelleri

Van'ın en önemli simgelerinden olan Van kedisinin heykeli 1998 yılında İranlı heykeltıraş Cafer Necibi tarafından yapıldı. 5.5 metre yükseklikteki Van kedisi heykeli ilk olarak Van Belediyesi tarafından İpekyolu ve İki Nisan caddelerinin kesiştiği kavşağa yerleştirildi Heykelde bir gözü mavi, bir gözü sarı ve boynunda nazar boncuğu olan Van kedisinin, bir de yavrusu temsil ediliyor. Heykel 2012 yılında yol çalışmaları nedeniyle Havalanı yoluna taşında ve hala orada bulunuyor. Van Belediyesi 2008 yılında da kente inci kefali heykelini kazandırdı. Van'ın Gevaş ilçesinin belediye başkanı ise 2004 yılında meşhur Van Gölü Canavarı'nın heykelini diktirdi. Dönemin belediye başkanı Nazmi Sezer, "Van Gölü canavarı gerçektir, vardır. 1997 ve 1998 yıllarında gölde gezinen canavarı iki kez gözlerimle gördüm. Kafası at başına benziyordu. Kuyruğu tırtıllıydı. Bunu benim gibi birçok kişi de gördü. Bu tarif üzerine resim öğretmeni ve heykeltraş Murat Allahverdi, gördüklerimizin aynısını yapmayı başardı. Yaptırdığımız Van Gölü Canavarı heykeli, ilçemizin olduğu kadar Van’ın da simgesi haline gelecek ve burası turistlerle dolup taşacak" dedi.

 

Yozgat / Testi heykeli

Testi kebabıyla ünlü Yozgat'ta testi heykeli dikkati çekiyor. Heykelin hangi tarihte yapıldığı bilgisine ulaşamadık. Öte yandan, Yozgat Çamlık haber sitesinde yer alan bir habere göre, heykel 2019 yılında yol yapım çalışmaları sırasında yerinden sökülmüş.    

Zonguldak / Madenci ve baston heykelleri

Zonguldak denilince elbette akla ilk gelen maden ve madenci oluyor. Zonguldak'ta birçok madenci heykeli bulunuyor, ancak biz 2013 yılında yaptırılan madenci heykelini haberimize aldık. Zonguldak Belediyesi tarafından yaptırılan heykelin, 8 Kasım 2013 tarihinde ‘Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Günü’nde’ açılışı yapıldı. Heykelde, boynundan aşağısı toprak altında betimlenen, iki eliyle yukarıya doğru kaldırdığı kömür parçasını tutmakta olan bir madenci simgesi yer alır. Madencinin gövdesi toprağın altında, sadece bareti ve dirseklerinden itibaren kolu görünmektedir. Zonguldak'ın Devrek ilçesinde ise dev bir baston heykeli ile bastonlarıyla oturan iki adam heykeli bir parkta bulunuyordu. Ancak 2018 yılında bastonlu adam heykelinin yernilendiği anlaşılıyor