Ara Güler’in daha önce görülmemiş fotoğrafları sergide
15.11.2021 15:35

Ara Güler’in daha önce görülmemiş fotoğrafları sergide


Haber Üsküdar-İrem Gül

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen foto muhabiri Ara Güler’in sergisi sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. 30 Ekim’de Galataport İstanbul’da ziyarete açılan “Denize İnen Yol” isimli fotoğraf sergisinde, Beyoğlu’nun çeşitli mekânlarından kareler yer alıyor. Haberin video formatına ulaşmak için tıklayınız.

Daha önce görülmemiş fotoğraflar sergilendi

Usta fotoğrafçı Ara Güler’in daha önce hiç sergilenmemiş fotoğraflarının da bulunduğu sergide, 17 dakikalık “Kahraman Sonu” adlı belgeselde gösterime sunuldu. Çekimlerinin bitmesi yaklaşık 10 yıl süren belgesel filmde, donanmaya ait Yavuz Zırhlısı’nın hurdaya çıkarılmasından sonraki söküm süreci izleyicilere aktarıldı.

Değerlerimize sahip çıkmalıyız

Denize İnen Yol adlı sergide; Tophane, Karaköy, Galata, Galata Mevlevihanesi, Galata Kulesi, Tünel, İstiklal Caddesi, Galatasaray, Taksim Meydanı ve çevrelerinden kareler sergilenmekte. Sergiyi gezen ziyaretçiler İstanbul’un eski fotoğraflarından yola çıkarak, günümüz İstanbul’unun ne kadar çok değiştiğini ve bu değerlere sahip çıkmamız gerektiğini aktardı.

Sergi yoğun ilgiyle karşılandı

İstanbullular tarafından ilgiyle karşılanan sergi, on beşinci gününde de yoğun ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. Salonun kapasitesinin dolmasının ardından fotoğraf severler kapıda kuyruk oluşturdu. Yıl sonuna kadar ziyarete açık olan etkinlik, Galataport İstanbul’un içerisinde yer alan G Blok’ta, 10.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Ara Güler hakkında

1928 yılında Beyoğlu’nda dünyaya gelen usta fotoğrafçı Ara Güler, lisedeyken sinemanın her dalında çalıştı. Liseden mezun olmasının ardından Muhsin Ertuğrul’un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. O zamanlarda yönetmen ve oyun yazarı olmak isteyen Güler’in, bazı edebiyat dergilerinde ve gazetelerde öyküleri yayınlandı. Üniversite yıllarında foto muhabiri olmaya karar veren Güler, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ndeki eğitim hayatını yarıda bırakarak askerlik hizmetini tamamladı. Gazetecilik kariyerine 1950 yılında Yeni İstanbul Gazetesi’nde başlayan Ara Güler; sayısız başarılı eserleri ve ödülleriyle yaşam boyu adını dünyaya duyurdu. Türkiye’nin yaratıcı fotoğrafçılık alanında uluslararası ün kazanmış en önemli temsilcisi Ara Güler, 2018 yılında vefat etti.