Üsküdar İletişimli akademisyenler cübbelerini giydi
18.11.2021 19:18

Üsküdar İletişimli akademisyenler cübbelerini giydi


Haber Üsküdar – Hazal Göksun & Ümmü Gülsüm Dural

Üsküdar Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni, Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törende akademik yükseltme alanlara da cübbeleri giydirildi. 

Üsküdar Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve kurumsal film gösterimi ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Bilimin yeni uzayı beyindir" vurgusu yaparak derin öğrenme ile ilgili projeler geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Akademik yükseltme alanlara cübbe giydirilmesi töreninin ardından T.C. Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, ‘Dijital Dönüşümde Meslekler ve Eğitimin Geleceği’ başlıklı açılış dersini yaptı. Tören, YouTube ve ÜÜTV’den canlı olarak yayımlandı. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Kovid bizlere yaşam felsefemizi sorgulamayı öğretti"

Törenin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan şunları söyledi: "2021-2022 eğitim öğretim döneminin açılışını yapıyoruz. Kovid bizi mahsur bıraktı. Uzun zaman bu salonda bir araya gelemedik. Biz üniversite olarak bu dönemi birçok şey öğrenerek en az zararla aşma yolunda ilerliyoruz. Üniversite koridorlarımız çok şükür öğrencilerle dolabildi. Eğitim, fijital dediğimiz, öğrencilerin yarısının sınıfta, yarısının online olduğu sistemle güzel bir şekilde yürüyor. Baştaki zorlukları aştık, akademik açılışı burada yapabilecek seviyeye geldik. Birbirimizle hasret tazeleme gibi oldu. Kovid bizlere yaşam felsefemizi sorgulamayı öğretti. Bazı şeylerin eskisi gibi olamayacağını, yeni normaller oluşturmamız gerektiğini gösterdi. Bu arada bilimin ne kadar önemli bir rehber olduğunu, evrensel koruyucu kuralların hala geçerli olduğunu gördük."

"Eleştirelliği ders olarak müfredata koyduk"

Yenilikçiliğe ve girişimciliğe vurgu yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ‘‘Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 gibi yaklaşımlar var. Yenilikçi ve girişimci olmakla ilgili mottomuzda dört tane slogan var; eleştirellik, özgürlükçülük, katılımcılık ve çoğulculuk. Şu anda eleştirellik ile ilgili bazı şeyler söylemek istiyorum. Bilimin ilerlemesinde çok önemli olduğunu düşündüğüm için eleştirel düşünceyi ders olarak koydurdum. Hatta bazı bölümlerde zorunlu ders haline geldi. Literatürü araştırırken ‘Osmanlı Endüstri Devrimi’ni neden kaçırdı?’ diye düşündüm. Şehbenderzade Filibeli Ahmet Hilmi isminde bir yazar karşıma çıktı. Amak-ı Hayal adında bir kitabı bulunuyor. Eleştiri için, 'Eleştiri ilerlemek ve fikir gelişiminin temel şartı. Eleştiri olmaması asırlardır bizi duraklatmış ve geri kalmamıza sebep olmuş. Eleştiriden muaf olan ilim bizi eski eserler müzesine ve türbelere dönüştürür. Bizleri de türbedara çevirir’ diyor. Bir de, 'İnsanın fen, felsefe ve dine ihtiyacı var. Fen geçimini sağlamak için, felsefe aklını kullanması için gerekli. Din de insanın kalbini ve ruhunu besler. Bunları ihmal etmek insanı anlamamaktır' diyor. Bu sözler günümüzde de geçerli. Eleştirelliği ve hesap verilebirliği yüksek tutmak gerekiyor. Biz üniversite olarak bunu vizyonumuza yazdık" ifadelerini kullandı.

Akademik yükseltme alan Üsküdar İletişimli akademiyenler cübbelerini giydi

Akademik yükseltme alanlara cübbe giydirme merasimiyle devam edilen törende senato üyeleri ve bölüm başkanları, profesörlük, doçentlik ve Dr. öğretim üyeliği kadrolarına yükselen Üsküdar Üniversitesi akademisyenlerine cübbelerini giydirdi.

İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nde doçentlik kadrosuna yükselen Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal'a cübbesini Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar giydirdi.

İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü'nde doçentlik kadrosuna yükselen dekan yardımcısı Doç. Dr. Can Diker'e cübbesini İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör giydirdi.

İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü'nde doçentlik kadrosuna yükselen Doç. Dr. Esennur Sirer'e cübbesini Gazetecilik Bölüm Başkanı ve Senato Üyesi Prof. Dr. Süleyman İrvan giydirdi.

 

İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nde doçentlik kadrosuna yükselen dekan yardımcısı Doç. Dr. Pınar Aslan'a cübbesini İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör giydirdi.

İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nde doçentlik kadrosuna yükselen Doç. Dr. Tolga Erkan'a cübbesini İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör giydirdi.

İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nde Dr. Öğretim Üyesi kadrosuna yükselen Dr. Denizcan Kabaş'a cübbesini Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan giydirdi.

İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nde Dr. Öğretim Üyesi kadrosuna yükselen Dr. Şükrü Güler'e cübbesini İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör giydirdi.

Dr. Osman Coşkun: "Eleştiriyi övgü gibi algıladığımızda gelişmiş olacağız"

Üsküdar Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni'nde açılış dersini T.C. Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun verdi. ‘Dijital Dönüşümde Meslekler ve Eğitimin Geleceği’ başlıklı açılış dersinde Dr. Osman Coşkun, toplum olarak eleştirilebilirlik özelliğimizi ihmal ettiğimizi ve kendimizin gelişimini sınırlayacak bir tavır içerisinde olduğumuzu belirterek, "Ülkemiz dünyadaki gelir pastasından yüzde 1 oranında pay alıyor. Bu, son 300 yıldır böyle ve bunun değişmesi gerekiyor. Bunun önündeki engel ise eleştirilmekten hoşlanmıyor olmamız. Ben hoşlanmıyorum, siz de hoşlanmıyorsunuz. Halbuki tam tersi olmalı. Kıymetli hocam çok güzel bir başlık açmış. Bunu 84 milyon olarak çok hızlı bir şekilde kültür haline getirmemiz lazım. Bizi biri övdüğünde nasıl mutlu oluyorsak, tam tersine bizi eleştirdiklerinde de çok mutlu olabilirsek, eleştiriyi övgü gibi algılayabilirsek değişeceğiz. 300 yıldır milli gelirimiz dünya pastasının yüzde 1’i kadar. Bunun değiştirilmesi için eleştiriye açık olmamız lazım ama kolay bir durum değil. Kimse eleştirilmek istemiyor. O zaman nasıl gelişeceğiz?’’ ifadelerini kullandı.

"Endüstri 5,0 ve 6,0’ı kaçırmayalım"

Endüstri dönemleri ve değişen meslekler dünyasına değinen Dr. Osman Coşkun, "Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocamız Endüstri 1.0’ı Endüstri 2.0’ı ve Endüstri 3.0’ı kaçırdığımızı söyledi. Artık Endüstri 4.0’da ve son anda trene ayakta bindik. Herkes oturmuş, biz ayaktayız. En azından 5.0’ı ve 6.0’ı kaçırmayalım. Ben inanıyorum; güzel hocalarımızla, öğrencilerimizle, ülkemizin gençleri bunu yıkacak. Bakın Amazon’un dükkanları, Uber’in taksileri yok. Ama en büyük ulaşım firması Uber. Önümüzdeki sürede bilgi teknolojileri öne çıkacak. Kaybolmaya yüz tutan meslekler, önceden kapıdan kapıya satış yapan meslekler vardı. Şimdi uygulamadan çağırıyorsunuz ve getiriyorlar. Endüstri 4.0 ve 5.0’ın öngördüğü mesleklere bakalım; yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanları, dijital pazarlama ve strateji uzmanları, robotik mühendisleri, inovasyon profesyonelleri, servis ve çözüm tasarımcıları gibi. İnsan ve makineleşmenin 2018 ile 2022 yılları arasındaki değişimi bilgi ve veri işlemede 53’te 47 iken şu anda 38’de 62 olacak. Yapay zeka, robotlar ve otonom sistemler çeşitli fabrikalarda çalışıyor. Gece birbirlerine çarptıklarında tamir işlemi yapıyorlar. Dünyanın başka bir yerinden bilgiye ihtiyaç varsa hemen oradan alıyorlar. Bunları geç kalmamak adına ifade etmek istedim’’ dedi.

"Raptiye kuralını uygulamak gerekiyor, iş dünyası artık bunu bekliyor"

Bulunduğumuz dönemde her bilgiden biraz da olsa almamız gerektiğini belirterek, konuyu Eğitim 4.0’a bağlayan Dr. Osman Coşkun, "Ağaç düşünün; kökü ve gövdesi temel bilimler ile sosyal bilimlerden oluşuyor. Dalları mühendislik ve meyvesi teknoloji. Kökleri olmadan dalları da olmaz. Bir yerde bir teknoloji var, bu teknolojiyi tersine mühendislikle çocuklarımız çözüyor ama bu kalıcı değil. Dolayısıyla biz hep başkalarına bağımlı hale geliyoruz. Bizim en zeki öğrencilerimizin temel bilimler, sosyal bilimler, felsefe, mühendislik ve tıp bilimleri alanlarında yetişmelerini isterim. Teknoloji sonra kendiliğinden ortaya çıkacak. İş dünyasında talep edilen beceriler konusunda batıda ‘Raptiye Kuralı’ diyorlar. Yani her şeyden bir şeyleri, bir şeyden her şeyi bilmek. Üniversite hayatım oldu, demokrasi hayatım oldu, siyasi hayatım oldu, özel sektör hayatım oldu. Şimdi birisi gelse hangi konuyu görüşmek istese arka yüz dediğimiz kısmı da görebilme imkânı oluyor. Çocuklarımız belki iyi bir psikolog olacak ama diğerlerinden de ihtiyacı kadar bilgiye sahip olmalı. İş dünyası artık bunu bekliyor. Eğitim 4.0’da inovasyona yönelik öğrenme, geleneksel eğitimlerin zenginleştirilmiş eğitim materyalleriyle desteklenmesi, yüz yüze ve online eğitimin karma halde olması yani sizlerin ‘Fijital’ dediği şekilde devam etmesi gerekiyor. Üniversiteler entelektüel bilgi birikiminin aktarıldığı yerlerdir" ifadelerini kullandı.

Açılış dersinin ardından Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Dr. Osman Coşkun’a ‘Hisseden İnsan’ heykelini takdim etti.

Tören toplu fotoğraf çekimiyle birlikte sonlandırıldı.