Dijital oyun sektöründe başarı getiren sırları konuştuk
15.05.2020 14:42

Dijital oyun sektöründe başarı getiren sırları konuştuk


Haber Üsküdar – Berat Aydoğdu

Koronavirüs sürecinde evde geçirilen zamanın artmasıyla birlikte bireyler boş zamanlarını değerlendirmek üzere yeni arayışlar içerisine girdi. Bu yeni yaşam şekli online oyunlara duyulan ilginin de artmasına yol açtı. Haber Üsküdar olarak online oyunlarla ilgili merak edilenleri “Ultima Online” oyun sunucusu Revolution UO Proje Lideri İshak Çelik'e sorduk.

İshak Çelik kimdir?

Merhaba, Ben İshak Çelik, oyundaki ismim ile “Drahpay.” 29 yaşındayım, İstanbul'da yaşıyorum. Pastane ve fırın işletmecisi olarak çalışıyorum. Bunların yanı sıra girişimcilik alanına ilgimden dolayı aklıma gelen fikirleri projelerimde geliştirmeye ve sunmaya çalışıyorum.

Ultima Online ile tanışma hikayenizi bizlere biraz anlatabilir misiniz?

Herkes gibi ben de Ultima Online oyuncusu olarak başladım. Ultima Online’ı çeşitli sunucularda oynayarak öğrendim. 14 yıl boyunca aralıklarla oynadığım bu oyun, bana gerçek hayatta ve birçok düşüncemin gelişmesinde çok şey kattı. Şunu söyleyebilirim ki, çok keyif aldığım ve almaya devam ettiğim bir dijital oyun.

Sahibi olduğunuz “Revolution” projesi nasıl oluştu?

14 yıllık oyun deneyimlerimle birlikte, artık başına geçmek için oluşturduğum proje üzerinde ekibim ile çalışmalara başladım. 2011 senesinin başlarında başlayan bu adımlar, uzun süren çalışmaların ardından 2012 senesinin ortalarına doğru tamamlandı ve proje, oyuncuların hizmetine sunuldu.

Oyuncu kitleniz kimlerden oluşuyor?

Oyuncu kitlemiz 16-42 yaş aralığından oluşuyor. Bir “MMORPG” oyun tarzı olan bu oyunun kullanıcı sayısı giderek azalıyor. Buna rağmen oyuna ara verip tekrar dönen oyuncular da tabii ki mevcut. Oyuncu sayısı bazı dönemlerde yoğunlaşıyor, bazı dönemlerde ise azalıyor.

Yeni oyuncular kazanmak için neler yapıyorsunuz?

Yeni oyunculardan daha çok eski oyuncu kitlemize ulaşmak daha kolay oluyor. Ultima Online öğrenmek zor olduğu için eğitimler ve videolar ile birlikte oyun platformlarında sürekli tanıtımlar ve reklamlar yapıyoruz. Sosyal medya uzmanı olduğum için de platformların dışında da reklam yapmaktan kaçınmıyorum ve oyuna başlayan ya da oyunda olan oyuncuları elimizden geldiği kadar memnun etmeye çalışıyoruz. Tabii bunların dışında marka olmanız, uzun süre hizmet vermeniz en önemli unsurlardan biri olmuştur. Sekiz senedir hizmet vermekteyiz. Bu durum da oyuncuları kazanmak için güzel bir düşünce oluşturuyor.

Oyuncular neden sizin sunucunuzu tercih etmeli?

Oyuncular hızlı ve kesintisiz hizmet almak isterler. Kuralları da atlamamak lazım. Belirtilen kurallar dahilinde, yönetilen sunucuları tercih eden oyuncular için “Revolution” bu kriterleri taşıyan bir sunucu olmuştur. Oyuncuların bu isteklerini karşılayan bir oyun sunucusuyuz. Tabii ki her oyuncunun isteklerini karşılayamıyoruz, çünkü oyuncular kendilerine göre seçtikleri sistemli oyunları severler. Bu durumda oyun platformumuzu oluştururken, bu kriterleri düşünerek oluşturduk. Oyunda çıkabilecek her sıkıntıyı anında çözmeye çalışırız ve oyuncularımızın her türlü sorunu ile ilgileniriz. Bundan dolayı memnuniyet oranımız oldukça yüksek oluyor. Oyuncu kayıpları ve oyun düzenini sağlamak için tüm konulara önem vermek için uğraşıyoruz.

Revolution’da oyuncuların ilgisini çekmek için neler yapıyorsunuz?

Yenilikçi ve vizyon sahibi olmak en önemli unsurlardır biridir. Oyuncular yenilikçi, vizyonlu olan sistemleri seviyorlar ve benimsiyorlar. Kendimize özgü sistemlere sahip olmak, oyuncuları tarafımıza çekmek için yeterli oluyor. Oyuncular, ilgisini ve dikkatini çekecek oyun içi sistemlere bakarlar. Biz bu baktıkları noktada yazılım ve kodlamalarla oyun içine yaptığımız yenilikçi sistemler ile ilgi çekiyoruz. Tabii ki oyuncular yetkililerle iletişim sağlayabilecekleri durumları da düşünürler. Bir sorun çıktığında doğrudan yetkililerle görüşmek isterler. Bu konuda da sunucumuzda bulunan canlı destek, oyun içi yetkili ve forumlarla oyuncularımızla hızlı bir iletişim kuruyoruz.

Oyun içi sistemler nasıl belirleniyor, oyuncuların isteklerine göre mi şekillendiriyorsunuz?

Sistemleri belirlerken oyuncuları memnun edecek düşüncesiyle geliştirip oyuna koordine etmekteyiz. Tabii ki her aldığımız karar konusunda oyuncuların bir kısmı bizimle aynı düşüncede olmuyor. Biz her iki durumu da düşünerek bu kararları almaktayız.

Sunucudaki görevleriniz nelerdir?

Revolution Ultima Online sunucusunda kurucu rolünü üstleniyorum. Sunucunun hakkında çıkacak kararları veriyorum. Yazılım ve sistemsel düzenlemeler yapıyorum. Sunucunun güncel olarak çalışmaya devam etmesi ve platformlarda temsil edilmesinden sorumluyum.

Başarılı deneyiminizin altındaki sırrınız nelerdir?

12 yıllık oyunculuk deneyimlerim ile sunucu sahibi olma becerilerimi birleştirdiğimde, ortaya çıkan proje ile oyuncuların da yakından tanıdığı bir isim oldum. Oyuncuların içinden geldiğim için oyuna olan ilgi ve gelen oyuncu sayısı sürekli arttı. Birçok kişiye oyun hizmeti sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Oyuncuların streslerini atmaları, zaman geçirmeleri ve eğlenmeleri için uğraşıyoruz. “Revolution” olarak sekizinci senemizi dolduruyoruz ve devamlılığımızı sürdüreceğiz.