Gazeteci Emre Eser: “Ekonomi servisleri genel geçer bilgilerle haber üretebileceğiniz birimler değil”
02.06.2022 00:45

Gazeteci Emre Eser: “Ekonomi servisleri genel geçer bilgilerle haber üretebileceğiniz birimler değil”


Haber Üsküdar – Sefa Mert Kahraman

DW Türkçe’de gazetecilik yapan Emre Eser, Üsküdar İletişim’de Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Bilim Gazeteciliği dersine konuk oldu ve ekonomi gazeteciliğiyle ilgili soruları yanıtladı.

Söyleşinin başlangıcında bir konuşma yaparak ekonomi gazeteciliğinin gelişim sürecinden bahseden Prof. Dr. Süleyman İrvan, ilk gazetelerin ticari haberleri yaymak için çıkarıldığını ve gazetecilik tarihi açısından ekonomi gazeteciliğinin çok önemli olduğunu ifade etti. Prof. Dr. İrvan, ekonomi gazeteciliğinin günümüzde nasıl yapıldığını daha iyi anlayabilmek için sektörün içinden bir isim olan ve uzun süredir farklı kurumlarda ekonomi haberleri yapan gazeteci Emre Eser'i konuk ettiklerini dile getirdi.

Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın ekonomi gazeteciliğine başlangıç hikayesine dair sorusuna Emre Eser şu cevabı verdi: “Ben mesleğe 2014’te istihbarat servisinde başladım. İstihbaratta çalıştığım süreçte ekonomi gazeteciliğine geçmeye karar verdim, çünkü ekonomi servisindeki arkadaşlarım dünyayı geziyordu. Bu öğrenciyken biraz daha cezbedici oluyor. Daha sonra Anadolu Ajansı ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nin bir eğitimine katıldım, devamında altı ay kadar Yıldız Teknik Üniversitesi’nde finans eğitimi alıp Dünya gazetesinde çalışmaya başladım.”

"Alanınızda uzman olmanız ve bu uzmanlığı doğru kişilerle taçlandırıp habere dönüştürmeniz gerekiyor"

Türkiye’deki ekonomi gazeteciliğini değerlendiren Emre Eser, "Özellikle 2017’ye kadar ekonomi servisleri, alanında en uzman gazetecileri barındıran servislerdi çünkü sektör sizi buna mecbur ediyordu. Ekonomi servisleri diğer servisler gibi genel geçer bilgilerle haber üretebileceğiniz yerler değil. Mutlaka alanınızda uzman olmanız gerekiyor ve bu uzmanlığı doğru kişilerle taçlandırıp bir habere dönüştürmeniz gerekiyor. Doğru kişiler derken, haber kaynakları veya sürekli çalıştığınız uzmanlar ya da danışmanları kastediyorum. Çünkü bir gazeteci bir alanda ne kadar uzmanlaşırsa uzmanlaşsın tüm gelişmeleri takip edemez, takip etse bile bunu o alanda uzmanlaşmış bir kişi kadar iyi yorumlayamaz. Bu yüzden de ekonomi servisleri son on yıldır şöyle bir yola gittiler; artık ekonomi muhabiri değil de emlak muhabiri, otomotiv muhabiri, finans muhabiri, borsa muhabiri istihdam ediyor. Gücü olan medya kuruluşları artık böyle çalışıyor" ifadelerini kullandı.

"Televizyon ve dijital mecra muhabirleri hazır içeriklerden besleniyor"

Televizyon ve dijital mecralardaki muhabirlerin ekonomi alanında herhangi bir uzmanlıkları olmadığını düşündüğünü belirten Emre Eser, "Yıllardır yazılı basında çalışan biri olarak şu an biraz da video haber içeriği yaptığımız için ve aynı kişilerle de bir araya geldiğim için biliyorum. Zaman kısıtlı olduğu için burada muhabirler biraz daha gazetelerden ve hazır olarak uzman muhabirler tarafından üretilen içeriklerden besleniyorlar. Daha çok, kopyalayıp devam etme modundalar, üzerine pek bir şey katmıyorlar, çünkü onların da bir zaman telaşı var. Bu da onların uzmanlaşmaktan ziyade tembelleşmesini teşvik ediyor çünkü başkalarının yaptığı haberlerden besleniyorlar” dedi.

Emre Eser kimdir?

2016 yılında İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Emre Eser 2014 yılında üniversite ikinci sınıftayken Vatan Gazetesi istihbarat servisinde çalışmaya başladı. Sonrasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden altı ay finans eğitimi alan Eser, bu eğitimden sonra Dünya Gazetesi’nde çalışmaya başladı. 2 yıl kadar Vatan gazetesi ekonomi servisinde çalışan Emre Eser, ardından Hürriyet gazetesi ekonomi servisine geçti ve burada üç yıl çalıştı. Hürriyet’te çalışırken Uluslararası Gazetecilik Programı’na gönderilen Eser, DW’nin Bonn’daki merkezinde çalışma fırsatı bulurken program bittiğinde DW’den teklif alarak DW Türkçe’de çalışmaya başladı.