Yol arkadaşı ister misiniz?
16.04.2019 18:39

Yol arkadaşı ister misiniz?


Haber Üsküdar - Hasan Bayraktar

BlaBlaCar uygulaması, aynı yöne giden sürücü ve yolcuları bir araya getirerek yol masraflarının paylaşılmasını sağlayan dünyanın en büyük yolculuk paylaşım ağının adı. Sistem 2006 yılında Frédéric Mazzella, Francis Nappez ve Nicolas Brusson tarafından kuruldu. Aynı güzergâhta seyahat edecek yolcu ve sürücüleri bir araya getiren bu sistem, hem trafikteki araç sayısını azaltarak hem de yol ve benzin masraflarını kişiler arasında bölüştürerek ulaşımı daha ucuz ve daha çevre dostu hale getiriyor.

Paylaşım uygulaması Türkiye’de de hızla gelişiyor. En çok tercih edilen güzergâhlar İstanbul-Ankara, İstanbul-İzmir ve İstanbul-Antalya güzergâhları. BlaBlaCar tarafından yapılan araştırmaya göre, uygulamadan yararlananların yüzde 47’si sistemi ekonomik buldukları için, yüzde 46’sı ise sosyalleşmek için tercih ediyorlar.

Sistem Türkiye dahil 22 ülkede 50 milyon üyeye ulaşmış bulunuyor. BlaBlaCar, adını arabadaki insanların rastgele konuşmalarından alıyor. Şirketin kurucularından ve o dönem Stanford üniversitesinde öğrenci olan Frédéric Mazzella’nın bir Noel tatilinde Fransa’nın bir kasabasında yaşayan ailesinin yanına gitmek istemesiyle doğdu. Frédéric’in arabası yoktu, fakat yollar araçlarında yalnız yolculuk eden insanlarla doluydu. Frédéric’in aklına kendisiyle aynı yöne giden bir sürücü bulmak ve ona aracındaki boş koltuk karşılığında benzin masraflarını paylaşma önerisi yapma fikri geldi. Bu fikri internette gerçekleştirebileceğini düşündü, böylece uyygulama başladı.

Uygulamada fiyatlar tamamen sürücü tarafından belirlendiği için, aynı rotayı sunan birden fazla sürücü söz konusu olabiliyor. Seyahat etmek isteyen kişiler diledikleri sürücüyü tercih edebiliyor.

Emrullah Yıldırım (sürücü)

İyilik yap iyilik göresin ilkesinin bir yansıması olarak yolculuğu paylaşıyor ve değerli insanlar tanıma fırsatı buluyorum. Platformun fikir sahiplerine teşekkür ederim.

Derya Arı (yolcu)

Bir nevi modern otostop diyebilirim. İki tarafın da kârlı olduğu, kazan kazan odaklı bir uygulama, gayet beğenerek ve önererek kullanıyorum. Ayrıca kedim olduğu için tercih ettim, bu şekilde otobüse binemiyorum.

İrem Eren (yolcu)

Şahsen önce tereddütlerim vardı. Malum Türkiye’de güven problemimiz var ama erkek arkadaşımla İstanbul’dan memleketimiz Ankara’ya seyahat ettik, gayet memnun kaldık. Ancak yine de tek başıma cesaret edemem.

Kamil Sarı (yolcu)

Uygulamayı çok defa kullandım lakin hepsi istediğim memnuniyette değildi. Bazen sürücüyle irtibat sıkıntı olabiliyor, araç içinde rahatsız edici diyaloglar yaşanabiliyor, sürücünün aracı sıkıntılı sürmesi gibi sorunlar söz konusu olabiliyor.