Hayat Eve Sığar mobil uygulaması kullanıma açıldı
06.05.2020 11:46

Hayat Eve Sığar mobil uygulaması kullanıma açıldı


Haber Üsküdar – Ferhat Çınar 

Koronavirüs salgını sürecinde, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen "Hayat Eve Sığar" isimli uygulama yurttaşların kullanımına sunuldu.

11 Mart 2020’de Türkiye’de ilk Koronavirüs vakasının görülmesinin ardından çeşitli kurum ve kuruluşlar sürece ilişkin çalışmalara başladı. Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen “Hayat Eve Sığar” isimli mobil uygulama da bu süreçte kullanıcıların hizmetine açıldı.

Hayat Eve Sığar uygulaması nedir?

‘Hayat Eve Sığar’, bireyleri Koronavirüsten korumak için Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen bir mobil uygulama. Çok sayıda sağlık hizmetini bir arada sunan uygulama, iOS ve Android işletimciye sahip telefonlardan ücretsiz olarak indirilebiliyor. 

İlk adım: uygulamayı indirin

Yurttaşların bu uygulamayı kullanabilmeleri için ilk olarak cep telefonlarına indirmeleri gerekiyor. Ardından cep telefonu numarası ile uygulamaya giriş yapılıyor ve gelen doğrulama kodu girildikten sonra üyelik başarıyla oluşturulmuş oluyor. Riskli bölgelere yaklaşıldığında kullanıcıları uyarma özelliği olan uygulama, bu aşamada konum servislerine erişim izni istiyor.

Sağlık kontrolü yapılabiliyor

Bireyler istediği sıklıkta güncel veriler esas alınarak hazırlanmış olan COVID-19 testini doldurabiliyor ve sağlık durumu hakkında bilgi alabiliyor. Kullanıcılar, kendilerine yöneltilen sağlık soruları cevaplandırarak Koronavirüs şüphesi taşıyıp taşımadığını anlayabiliyor. Uygulama, hastalık şüphesi bulunması halinde bireylerin neler yapması gerektiğini söyleyerek onları yönlendiriyor ve olası bir vaka durumunda hangi numarayı arayacaklarını da gösteriyor.

Kullanıcılar riskli bölgelerde uyarılıyor

Uygulama, konum servislerine izin verildiğinde, bireyleri riskli bölgelere yaklaştığında uyarıyor ve haritada anlık olarak yaklaşılmaması gereken alanları gösteriyor. Kırmızı halkalar yüksek riskli bölgeleri ifade ederken, yeşil halkalar ise az riskli bölge anlamını taşıyor.

Aile üyelerinin sağlığı, uygulama üzerinden takip edilebiliyor

Uygulamayı kullanan bireyler, “yakınlarım” sekmesine izin alınması kaydıyla ailesini ve sevdiklerini ekleyebiliyor, durumları hakkında bilgi sahibi olabiliyor ve riskli durumla karşılaşmadan önce önlem alabiliyor.

   

İhtiyaç noktalarını gösteriyor

Uygulama, harita üzerinde hastane, eczane, market zincirleri, metro ve duraklar gibi temel ihtiyaç noktalarını da gösteriyor.

Uygulama, maske sorununa da çözüm getirdi

Hayat Eve Sığar isimli mobil uygulama, ücretsiz maske kodu alınmasına da yardımcı oluyor. Uygulamada ‘maske talep et’ diyen yurttaşlar üç farklı durumla karşılaşıyor. Maskesini ilk defa uygulama üzerinden talep eden yurttaş, oluşan ‘kare kod’ ile birlikte eczanelerden maske temin edebiliyor. Maske başvurusunu daha önce E-Devlet üzerinden yapmış olanlara “maskenizi teslim aldınz” uyarısı çıkıyor. Yeni maske hakkı geldiği zaman ise tekrar uygulama üzerinden talepte bulunulabiliyor. Son olarak, 20 yaşından küçük olanlar ile 65 yaşından büyük olanlar, sokağa çıkma yasaklarından dolayı maske talep edemiyor.

    

Yurttaşlar uygulamadan haberdar mı?

İş makinesi operatörü olan Taşkın Çınar’a, öksürük ve tat-koku yetisinin kaybolması üzerine başvurduğu hastanede, Koronavirüs testi yapılıyor. Çınar, akciğer testinde görülen bulgu nedeniyle Koronavirüs şüphelisi olarak görülüyor ve doktorların tavsiyesi üzerine 15 gün süreyle kendini evde karantinaya alıyor. Şu an sağlığına kavuşmuş ve son iki testinden de negatif sonuç almış olan Taşkın Çınar ile telefon üzerinden görüntülü konuşuyor ve ona ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasını indirip indirmediğini soruyorum. Çınar, sorumu “Sosyal medyadan görüp hemen indirdim” şeklinde cevaplandırıyor. “Ancak” diyerek bir de parantez açıyor: “Bu konuda kimse beni bilgilendirmedi. Hastaneden çıkarken ne böyle bir uygulama olduğu anlatıldı ne de aile hekimim tarafından böyle bir bilgi verildi.”

Taşkın Çınar, uygulamayı indirir indirmez çalıştığı bölgenin ne kadar ‘riskli’ olduğu gerçeğiyle karşılaştığını şu sözlerle ifade ediyor: “Bu durumu önceden bilseydim daha dikkatli olurdum. Düzgün bir şekilde kullanılırsa, uygulamayı çok iyi buldum. Çünkü çalıştığım iş yerinde çalışan sayısı çok fazla ve sosyal mesafe kurallarına çok dikkat edilmiyor. Uygulama sayesinde, çevrede uygulamayı kullanan pozitif bir vaka varsa hemen uyarı geliyor. Uygulamanın bu özelliği sayesinde artık daha dikkatli davranacağım.”