Dr. Öğr. Üyesi Deniz Demirhan: Üç güne kadar olan hava tahminleri genelde doğru çıkar
Haber Üsküdar - Savaş Yılmaz
Kamuoyunda hava doktoru olarak tanınan Deniz Demirhan, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümünde doktor öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Dr. Öğr. Üyesi Deniz Demirhan'la meteoroloji bilimi üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.
Meteoroloji bir bilim dalı olarak ne anlama geliyor?
Meteoroloji atmosferde meydana gelen hava olaylarını araştıran bir bilim dalıdır. Atmosferin dinamik yapısı, bulutlar içinde nasıl bir fizik barındırıyor, basınç, sıcaklık, nem, yağış ve diğer meteorolojik değerlerin ölçümleri yapılarak hava olayları araştırılmakta ve hava tahminleri yapılmaktadır. Bir meteoroloji mühendisinin tahmin yapabilmesi ve hava olayları hakkında bilgi aktarabilmesi için meteorolojik veriler ve sahip olduğu tecrübeleri bir arada kullanması gerekmektedir.
Meteoroloji biliminin tarihsel gelişimi nasıl oldu?
Türkiye’de ilk olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi içerisinde 1983 yılında Meteoroloji Mühendisliği eğitimi verilmeye başlandı. Daha sonra Samsun'da açıldı.
Meteoroloji biliminin temel ilgi alanı neler? Uzmanlar neyi araştırıyor?
Birçok konuyu araştırıyor. atmosferde meydana gelen hava olaylarının oluşumunu, gelişimini ve değişimini, iklimi, hava kirliliğini, uçak kazalarında rüzgarın etkilerini, yağışları, yağışların nereye ne kadar düştüğünü inceler. Hava kirliliği özellikle büyük şehirlerde sağlığımızı etkiler, bunun ölçümleri yapılır. Birçok dalda araştırma yapar. Her sene belli konulara değinilir bu seneki konumuz suya değer vermek.
Bu bilim alanında verilen eğitim hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç üniversitede bu eğitim verdiriliyor?
İstanbul Teknik Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi'nde bu eğitim veriliyor. Matematik ve fizik dersleri ağırlıklı fakat fizik, matematik derslerinde başarılı olamayan öğrencilerimiz bu bilim alanında kendini gösteremez. Burada öğrenciler atmosfer tabakalarını teker teker incelemeye alıyorlar sıkı bir eğitim sürecinden geçiriliyorlar. Hatta İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olan öğrencilerimiz Samsun'da eğitim veriyor. Samsunda'ki öğrencilerimiz yeni yeni mezun oluyorlar.
Bu bilim eğitim almadan yapılıyor mu?
Dediğim gibi çok sıkı bir eğitimden geçiyorlar ve matematik ve fizik yoğunluklu o yüzden eğitim almadan olmaz.
Bu bilim dalıyla ilgili haberler hakkında ne söyleyebiliriz? Haberlerde bilgilerin doğru olduğunu düşünüyor musunuz? Sansasyonel ve tartışmalı haberler çok oluyor mu ve tartışmalı ise bunlara tepkiniz nasıl?
Doğru iletenler de var tabii ama insanları da yanlış yönlendiren bazı medya grupları var, hepsinden bahsetmiyorum daha çok sansasyonel haber peşinde koşabiliyorlar, belki kendi açılarından doğru olabilir ama insanları bilgilendirmek açısından doğru değil. Burada da hangi medya kuruluşları olduğunu insanlar kendileri analiz etmeli.
Gazeteciler uzmanlık alanınızla ilgili olarak size ulaştıklarında anlattıklarınızı doğru olarak aktarıyorlar mı ? Sorun yaşadığınız oluyor mu?
Yanlış aktarım benim hiç başıma gelmedi fakat bir meslektaşımızın başına geldi, iklimden bahsetmediği halde bahsettiğini dile getirmişlerdi bunlar yanlış anlamalara sebep oluyor.
Hava durumu tahminleri size ne şekilde ve ne kadar sürede gelir?
Hava tahminleri bize gelmez, biz kendimiz yaparız.
Hava tahminlerine güvenmeli miyiz?
Adı üstünde tahmin. 3 güne kadar olan tahminler genelde doğru ama 6-15 günlük tahminler doğruluğunu yitiriyor.
Deniz hocam meteoroloji alanında hava durumunları sunarken güzel replikleriniz oluyor bir tane söyler misiniz?
Balkanlardan soğuk hava geliyor. Çığ, kuvvetli fırtına ve kar bekleniyor. Kuzeybatıdan başlayarak soğuk ve yağışlı hava etkili. Bursa ve Eskişehir’in yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur olabilir.