Kripto para gerçeği
22.11.2023 16:01

Kripto para gerçeği


Haber Üsküdar – Hakan Tanrıverdi

Son birkaç yıldır girdiğim dost ortamlarında, kafelerde, metroda, otobüslerde, kısacası her ortamda insanların ellerindeki telefonlarla veya önlerindeki laptoplarla birtakım grafikler eşliğinde hararetli işlemler yaptıklarına şahit oluyorum. Bu nedir sorusunu sorduğumda, “Kripto para alıp satıyoruz” şeklinde cevap veriyorlardı. Ben de bu konuyu daha iyi anlamak ve kapsamlı bilgi almak için uzun zamandır tanıdığım bir aktif kullanıcı olan Ömer Baran’ı ziyaret ettim. Çaylarımızı yudumlarken, konu hakkında derin bir sohbete daldık.

Ömer Bey sizi tanıyabilir miyiz?

1997 yılında İstanbul’da dünyaya geldim. Eğitimlerimi İstanbul’da tamamladım. Yedi yıldan bu yana teknoloji firmalarında çalışmaktayım.

Kripto para ile nasıl tanıştınız?

Çevremdeki birçok arkadaşımın kripto para piyasasına yatırım yapmaları ve beni de teşvik etmeleri sonucunda bir anda kendimi kripto para piyasasının içerisinde buldum. Zaman içerisinde küçük yatırımlar yaparak sistemi anlamaya çalıştım. Zaman zaman eğitimler alarak daha bilinçli tercihler yapmaya başladım. Bunun sonucunda kazancım artınca daha çok heyecan duymaya başladım.

Kripto para nedir?

Dijital bir para türüdür. Şifrelenmiş teknolojiyle oluşturulurlar. Merkezleri belli değildir. Blok zincir adı verilen bir veri tabanında işlemler yürütülür.

Blok zincir teknolojisini kısaca açıklar mısınız?

Merkezi belli olmayan, verilerin güvenli bir şekilde saklandığı bir kayıt sistemidir. Milyonlarca işlem verisi zincirler halinde şifrelenir.

Birçok insanın dijital piyasalarla ilgilendiği görülmektedir. Bunun temel sebebi nedir?

En basit haliyle, hızlı ve limitsiz para kazanma isteği diyebiliriz. İnsanlar çalışarak elde edecekleri gelirlerin kendilerine yetmeyeceği ve hayallerini gerçekleştiremeyecekleri hissine kapılarak, daha fazla para kazanma içgüdüsü ile yaptıkları bir girişimdir.

İlk Kripto para hangisidir ve ne zaman ortaya çıkmıştır?

İlk kripto para Bitcoin’dir. 2009 yılında kendisine veya kendilerine Satoshi Nakamoto adını veren, bilinmeyen bir kişi veya grup tarafından ortaya çıkartılmıştır. Yıllar içerisinde yeni kripto paraların ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Kripto madenciliği nedir?

Blok zincir teknolojisi kullanılarak yeni dijital paraların üretilmesidir. Madenciler kendi bilgisayarlarının işlemcilerini kullanarak veri üretirler. Bilgileri kayıt altına alarak dijital para birimi oluştururlar. Madenciler yaptıkları işlemlerden dolayı ödül olarak kripto para kazanırlar.

Kripto paraların kullanım alanları nerelerdir?

Dijital yatırımlar, online alışverişler, uluslararası veya yerel para transferleri yapılabilmektedir.

Kripto paraların avantajları nelerdir?

Resmi bir kuruma veya otoriteye bağlı olmadığı için herkes tarafından kullanılabilir. Para transferleri hızlı ve düşük masraflıdır. İşlemler güvenlidir. Kolay erişim sağlanabilmektedir. Kripto paralar dünya genelinde rahatlıkla kullanılabilir.

Yatırım riskleri nelerdir?

Başlıca risklerini şöyle sıralayabiliriz: Piyasa hareketliliğinin olumsuz etkilenmesi, tam anlamıyla yasal düzenlemelerin oturmuş olmaması, bilgisayar korsanları tarafından çalınma riski taşıması, sanal şirketler tarafından dolandırılma ihtimali bulunması, sistem teknoloji tabanlı olduğu için sistemsel hatalar yaşanabilmesi, aracı kurumlar tarafından dolandırılma ihtimalinin olması.

Dolandırıcılıkla ilgili başınızdan bir olay geçti mi?

Ben herhangi bir sorun yaşamadım. Mümkün olduğunca uluslararası, çok tercih edilen ve güvenilen aracı kurumları kullanıyorum. Sürekli eğitim alarak ve araştırmalar yaparak riskleri düşürmeye çalışıyorum. Piyasada oluşturulmuş sahte kripto para platformlarında dolandırılan birçok kişi gördüm. Bilindik ve çok kullanıcısı olan global platformların kullanılmasını tavsiye ederim.

Kripto paraların geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Kripto paraların geleceği halen belirsizdir. Yasal düzenlemelerin hızı, benimsenmesi ve tam anlamıyla global olarak kabullenilmesi paranın geleceğini belirleyen etkenler olacaktır.

Kripto paraların ekonomiye etkisi nelerdir?

Uluslararası ödemelerde düşük maliyet getirmektedir. Çeşitli yatırım imkânları sunmaktadır. Bazı ülkeler güvenli bir para birimi olarak tanımaktadır ve bu ülkeyle yapılan ticaretlerde ödeme seçeneği olarak kullanılabilmektedir.

Neden bazı ülkelerde kripto para işlemleri yasaklanıyor?

Bazı ülkeler tüketicilerini korumak adına, dolandırıcılığı ve mağduriyetleri engellemek için kripto paraları yasaklamıştır. Bu para cinsinde takip ve vergilendirme tam anlamıyla yapılamamaktadır. Bu olumsuz durum da yasaklanması için etken olmuştur.

Kripto paraların uluslararası ticarette rolü nedir?

Döviz kurlarının çok oynadığı ülkelerde kripto para alternatif bir ödeme şekli olarak benimsenmektedir. Hızlı, güvenilir ve denetlenemez olması bazı ülkelerde avantaja dönüşebilmektedir.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.