Koronavirüsü yendi, yaşadıklarını anlattı
16.06.2020 19:16

Koronavirüsü yendi, yaşadıklarını anlattı


Haber Üsküdar - Yeşim Yıldız

İstanbul’da kurumsal bir firmada sendika temsilcisi olarak çalışan Selahattin Yıldız (39), baş ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede yapılan testler sonucu koronavirüse yakalandığını öğrendi. Evde süren tedavisinin ardından sağlığına kavuşan Yıldız, "Aldığım tedbirler sayesinde hastalığı ailem dahil hiç kimseye bulaştırmadan atlattığım için çok mutluyum" diyerek, tedbirlerin önemine dikkat çekti. Haber Üsküdar olarak Selahattin Yıldız'la yaşadıklarını konuştuk.

Selahattin Bey merhaba, öncelikle kendinizi tanıtarak, koronavirüse yakalanma sürecinizden bahsedebilir misiniz?

İstanbul’da kurumsal bir firmada sendika temsilcisi olarak çalışıyorum. İşim gereği işçilerle sürekli iletişim halindeyim. İş yerinde daha önce birkaç pozitif vakaya rastlanmıştı. Yine çalıştığım bir gün şiddetli bir baş ağrısı yaşadım. İş yeri hekimine gittim ve orada ateşimi de ölçtü. Ben farkında değildim ama ateşim yüksek çıktı. Bunun üzerine beni hastaneye yönlendirdi. Çekilen akciğer filmimde zatürre başlangıcı olduğu anlaşıldı ve koronavirüs testi yapıldı. İki gün sonra test sonucumun pozitif olduğunu öğrendim.

Sonraki süreç nasıl ilerledi? Başka belirtiler de ortaya çıktı mı?

Test sonucunu beklediğim sürede evde bir odada kendimi izole ettim. Öncesinde de söylenen tedbirlere uymaya özen gösteriyordum. İşe gidip geldiğim için kendimi eşimden ve çocuklarımdan uzak tutuyordum. Evde test sonucunu beklediğim ilk gün baş ağrısı ve sürekli düşüp yükselen bir ateş söz konusuydu. Sonraki gün sırt ağrısı da eklendi ve test sonucunun pozitif olduğunu öğrendim. Tedavim evde gerçekleşti. Beş gün sabah akşam kullanmam gereken iki ilaç verildi. İlk üç gün belirtilerim baş ağrısı, ateş, sırt ağrısı ve halsizlikti. Sonraki üç gün ise baş ağrısı, tat ve koku kaybı yaşadım. Altı günün sonunda hiçbir belirti kalmadı. Testin pozitif çıktığı tarihten itibaren geçen on dört günün ardından yapılan kan tahlillerinde atlattığımı ve bağışıklık kazandığımı öğrendim.

Biliyorsunuz testlerde yanılma payı var. Atlattığınızı öğrendiğiniz günden sonra normal yaşantınıza mı döndünüz, izole olmaya devam mı ettiniz?

Tedbir amaçlı bir on dört gün daha evde izole olmaya devam ettim. Sonrasında normal yaşantıma devam ettim, işe döndüm.

Tedavinizin evde gerçekleştiğini söylediniz. Doktorunuzla olan iletişiminiz nasıldı?

Aile hekimimiz benimle iletişim halindeydi. Durumumun nasıl olduğunu soruyordu ve ne yapmam gerektiğini söylüyordu. Çok sıkı bir şekilde takip edildiğimi söyleyemem ama aile hekimimizin bu şekilde yaklaşık yüz hastasının olduğunu düşünürsek gayet normal.

Ailenizde ya da çevrenizde herhangi birine sizden kaynaklı olarak koronavirüs bulaştı mı?

Hayır, bulaşmadı. Bu süreçte beni en mutlu eden durum da bu oldu, fakat bizi derinden üzen bir olay yaşadık ailece.

Paylaşabilir misiniz?

Eşim astım hastası. Bu nedenle işe gidip geldiğim için kendimi ailemden olabildiğince uzak tutmaya çalışıyordum. Hastalık süresince de evde bir odada kendimi izole ettim ve bulaşmaması için çok sıkı tedbirler aldık. Belirti yoksa ailedeki diğer kişilere test yapılmıyor. Bu durum biraz can sıkıcı. Bulaştı da belirtisiz mi atlatıyorlar bilemiyorduk. Birkaç gün sonra eşimin ateşi çıktı. Ambulansı aradık ama bize çok fazla hastanın olduğunu, nefes darlığı yoksa yarın sabah gelebileceklerini söylediler. Ertesi gün akşama kadar bekledik. Eşim nefes darlığı yaşamaya başladı. Ambulansı tekrar aradık ve geldiler. Götürüldüğü hastanede eşimin akciğer filmi çekildi, test yapıldı. Nefes darlığı yaşadığı için test sonucu beklenmeden yatırıldı, ilaç tedavisine başlandı. Sonrasında test sonucunun pozitif olduğunu söylediler. Altı gün hastanede yattıktan sonra ise test sonucunun pozitif olmadığını, bir karışıklık olduğunu söyleyip özür dilediler. Astım dolayısıyla geçirdiği bir atakmış sadece. Eşimin bir şikayeti de kalmadığı için eve geri gönderildi. Bu süre boyunca psikolojik olarak çok yıprandık.

Şikayetçi oldunuz mu?

Hayır, olmadık.

Koronavirüse yakalananlara ve diğer insanlara bir tavsiyeniz var mı?

Tedbirlere mutlaka uysunlar. Hijyen, maske, sosyal mesafe çok önemli. Virüs çok kolayca çok fazla kişiye bulaşabiliyor. Tedbirler sayesinde kendimizi koruyabilir, virüse yakalandıysak başkalarına bulaşmasını engelleyebiliriz. Virüse yakalanmış kişiler morallerini yüksek tutsunlar. Bunun en az ilaçlar kadar etkili olduğunu düşünüyorum.

Bu röportaj için size çok teşekkür ediyorum.