“Temas halinde bulunduğumuz çoğu insanın test sonucu pozitif çıktı”
06.06.2020 14:41

“Temas halinde bulunduğumuz çoğu insanın test sonucu pozitif çıktı”


Haber Üsküdar- Betül Genç

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak kabul edilen Yeni Koronavirüs (COVID-19), ilk olarak Çinin Wuhan Eyaletinde Aralık 2019’da görüldü. Hastalık Çin Halk Cumhuriyetinde ortaya çıktıktan sonra dünyaya hızla. Türkiye’de ilk vaka 10 Mart 2020'de tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan 2020'de yaptığı açıklamada Koronavirüs vakalarının tüm Türkiye'ye yayıldığını açıkladı. Haber Üsküdar olarak, Covid-19 testi pozitif çıkan üniversite öğrencisi Cansu Ulusoy ile yaşadığı süreci konuştuk.

Bize kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhabalar, Ben Cansu Ulusoy. 19 yaşındayım. Çocuk Gelişimi 2. sınıf öğrencisiyim. Özel bir anaokulunda yardımcı öğretmenlik yapıyordum, fakat pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldık.

Covid19 virüsüne yakalandığınızda nasıl belirtiler ortaya çıktı? Ne yaptınız?

İlk günler ateşimin yüksek olduğunu, içimin üşüdüğünü fark ettim. Boğazımın tek bir noktasında acı vardı. Fakat bunun normal bir üşüme olduğunu düşündüm. Daha sonra aynı apartmanda yaşayan amcamın test sonucunun pozitif olduğu haberini alınca test yaptırmak için hastaneye gittik. Annemle babamın test sonucu negatif çıkarken abimle benimki pozitif çıktı. Fakat aynı evde yaşadığımız için ayrı odalarda olmamız, hepimizin testini pozitif görerek yaşamamız gerektiği söylendi.

Temas halinde bulunduğunuz insanların da test sonuçları pozitif mi çıktı mı?

Temas halinde bulunduğumuz çoğu insanın test sonucu pozitif çıktı. Apartman olarak karantina altına alındık. 

Hastane süreciniz nasıl geçti?

Hastalık sürecini hastanede değil evde geçirdik. Kapı kolları ve sık kullanılan her yer düzenli olarak temizlendi. Ev içerisinde hiçbir şey ortak kullanılmadı. Tek kullanımlık malzemeleri ev ortamında kullandık. Bulunduğumuz ortamları sık sık havalanırdık. Ayrı odalarda, sosyal mesafeye uyarak yaşadık.

Covid-19 sürecinde ve sonrasında hayatınızda ne gibi değişiklikler oldu?

Mental olarak çok fazla yıprandım. Nasıl ki hiç tanımadığımız bir insanın bize neler yapabileceğini kestiremiyorsak, Covid-19un da bize, sevdiklerimize neler yapabileceğini bilemiyoruz. Bunun getirisi olarak anksiyete atakları yaşadım. Bu süreci atlatabilmek için yeni hobiler edinmeye çalıştım. 

Hastalığa yakalandıktan sonrasında beslenme alışkanlıklarınızda ne gibi değişiklikler oldu?

Tükettiğim besinlerin antioksidan içeriyor olmasına özen gösterdim. Önceden hayatımda meyveye pek fazla yer vermezken, bu süreçte çok fazla meyve ve taze sıkılmış meyve suyu, özellikle de C vitamini içeren meyveleri günde 2 kez tükettim. Aklıma geldikçe su içen biri iken günlük su tüketimini 2,5 lt olacak şekilde düzenledim. Boğazımın kuru kalmasına fırsat vermemek için doğal bitki çayları, doğal sirke, doğal pekmez sıcak su ile sürekli tükettim. Sağlıksız atıştırmalıklar yerine kuru meyveleri yedim. Haftada üç kez balık çeşitlerini tükettim.

Bu süreci yaşamış biri olarak tavsiyelerin nelerdir?

En güvenilir ortam olan evde bulunmak, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamak gerekiyor. Dışarı çıktığımız takdirle önerilen tüm kurallara uyulması gerektiğini söyleyebilirim.

Teşekkür ederiz bizimle paylaştığın için.

Rica ederim.