Koronavirüs tedbirleri 65 yaş ve üstü bireyleri olumsuz etkiliyor
02.05.2020 18:36

Koronavirüs tedbirleri 65 yaş ve üstü bireyleri olumsuz etkiliyor


Haber-Fotoğraf: Ayşe Ergin

Tüm dünyada etkili olan Koronavirüs (COVID-19) salgını yayılmaya ve on binlerce insanın ölümüne neden olmaya devam ediyor. Uzmanlar, COVİD-19'un her yaştan insanın ölümüne sebep olduğunu, ancak 65 yaş ve üstü bireylerin daha büyük risk grubunda olduğunu vurguluyor. Bu nedenle birçok ülkenin aldığı ilk tedbirlerden biri, 65 yaş ve üstü bireylerin sokağa çıkmasının sınırlandırılması oldu. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yasak devam ediyor.

11 Mart 2020’de Türkiye’de de ilk vakanın görülmesinden sonra, kısa süre içerisinde ülkemizde bazı önlemler alınmaya başlandı. Bu önlemlerden biri de 65 yaş ve üzeri bireyleri salgından korumak için 22 Mart'tan itibaren sokağa çıkmaları sınırlandırıldı. 21 Mart tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "21 Mart Cumartesi saat 24.00 itibariyle 65 yaş ve üstü, ayrıca kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın ikametlerinden dışarı çıkmaları, park, bahçe gibi açık alanlarda dolaşmaları sınırlandırıldı" denildi. Bu sınırlandırma nedeniyle bir süredir evinden çıkamayan Mardinli Abdullah Kahvecioğlu, bu süreçte yaşadıklarını anlattı.

“Hep evde kalmak zorunda olmak çok üzücü”

Mardin’de nalbur dükkânı olan Abdullah Kahvecioğlu, kendilerini korumak adına alınan bu karara ilişkin şunları söyledi: “Bu önlemin bizlerin sağlığı için gerekli olduğunun farkındayız. Ancak sürekli evde kalmak zorunda olduğumuzu bilmek çok üzücü. Benim bir bahçem var, en azından orada vakit geçirebiliyorum ve daha az sıkılıyorum. Ama gidecek hiçbir yeri olmayan kişiler için üzülmemek elde değil.” Normal şartlarda evi sadece uyumak için kullandığını belirten Kahvecioğlu, “Günümün çoğunu bahçede geçirmeye çalışıyorum, evde kalınca yapacak bir şey olmuyor, çok sıkılıyorum” ifadelerini kullandı.

“Dükkanları kapatmak zorunda kaldım”

Alınan tedbirler kapsamında sahip olduğu dükkanları da kapatmak zorunda kalan Kahvecioğlu, “Ara sıra çocuklarım dükkanları açıyor ama çoğu zaman kapalı. Bu durum daha fazla sürerse maddi açıdan da bizleri çok zorlayacak” dedi.

Sokağa çıkma yasaklarının 65 yaş ve üzeri bireyler için devam etmesi durumunda, psikolojik rahatsızlıklara neden olabileceği ve bağışıklık sistemlerinde zayıflamalara yol açabileceği uzmanlarca sık sık dile getiriliyor.