Koronavirüs dizi setlerinde
05.01.2021 17:44

Koronavirüs dizi setlerinde


Haber Üsküdar - Murat Köten

Dünyada hızla yayılan ve tüm sektörleri etkileyen koronavirüs salgını Türk dizi sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Bazı dizilerde çekimlere ara verilirken bazıları ise gerekli pandemi önlemlerini alarak çekimlere aralıksız devam etti. 

Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Birliği (TESİYAP) sinema ve dizi setlerinde çalışanlar için alınması gereken önlemler niteliğinde bir kılavuz yayımladı. Kılavuzda, salgın riski sona erene kadar 65 yaş üstü oyuncularla tedbiren çalışılmaması; 20 yaş altındaki kişilerin sokağa çıkma yasağı devam ettiği süre içinde bu yaş grubu oyuncularla çekim yapılmaması; sete katılacak tüm kamera önü veya kamera arkasında çalışanlar, oyuncular ve figürasyonlar tarafından 'Covid 19 Salgın Döneminde Çalışmaya İlişkin Taahhütname' imzalanması; sette çalışanların Covid-19 belirtileri göstermesi ya da belirti gösteren biri ile temasta bulunulduğunun anlaşılması halinde yapımcıya durumun derhal bildirmesi gibi tavsiyeler yer alıyor. 

Setlerden vaka haberleri geliyor

Gerekli önlemler alınsa da dizi setlerinden pozitif vaka haberleri gelmeye devam ediyor. Haber Üsküdar olarak bugüne kadar dizi setlerinden medyaya yansıyan koronavirüs vakalarını derledik. 

28 Haziran 2020 ⇒ BluTV için çekilen Yarım Kalan Aşklar Dairesi isimli dizinin setinde dizinin makyözünün Kovid-19 testi pozitif çıktı. Makyözün asistanlarının test sonucu ise negatif çıktı. Birgün gazetesinde yayımlanan habere göre, set ekibine yapılan testlerin negatif çıkmasının ardından yeni makyözle çekimlere devam edilmesine karar verildi.

21 Ağustos 2020 ⇒ BluTV için çekilen oyuncu kadrosunda Nejat İşler, Boran Kuzum ve Miray Daner'in de yer aldığı Saygı isimli dizinin setinde yönetmenin de aralarında olduğu birkaç kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Sözcü'de yer alan habere göre, bu gelişme üzerine dizinin çekimlerine ara verildi. 

7 Eylül 2020 ⇒ Netflix'te yayımlanan Aşk 102 dizisinin setinde başrol oyuncuları Alina Boz ile Kubilay Aka koronavirüse yakalandı. Sözcü gazetesinde yayımlanan habere göre, iki oyuncunun Kovid-19 test sonucunun pozitif çıkması üzerine set ekibinin tamamına test yapıldı ve oyuncusu İpek Filiz Yazıcı'nın da koronavirüse yakalandığı ortaya çıktı.

23 Eylül 2020 ⇒ Fox TV ekranlarında yayımlanan Bay Yanlış dizi setinde çalışan bir kişinin ağabeyinin koronavirüs testinin poziitif çıkması nedeniyle set çalışanının karantinaya alındığı belirtildi. Yeniçağ'da yer alan habere göre, dizinin yapım şirketi bir açıklama yaptı: "Bay Yanlış setinde kostüm asistanı olarak görev yapmakta olan çalışma arkadaşımızın ağabeyinin Kovid-19 testinin pozitif çıkması dolayısıyla kendisi karantinaya alınmıştır. Bu dönemde setimizde alınan tüm önlemlere titizlikle devam edilmiş ve tüm oyuncularımızın, set ekibimizin Kovid-19 testleri yenilenmiştir."

2 Ekim 2020 ⇒ ATV ekranlarında yayımlanan Hercai dizisinin setinde oyuncusu Macit Sonkan'ın koronavirüs testi pozitif çıktı. Yeniçağ gazetesinde yayımlanan habere göre, Mardin'de çekilen dizinin setindeki tüm ekibe test yapıldı. Yapılan testlerin hepsi negatif çıkınca çalışmaya devam edildi. 

17 Ekim 2020 ⇒ TRT ekranlarında yayınlanan, Ahmed Yesevi’nin hayatının anlatıldığı Mavera isimli dizinin setinde 5 kişinin koronavirüs tesinin pozitif çıkması üzerine çekimler bir süre durduruldu.

3 Kasım 2020  Show TV'de yayımlanan Alev Alev dizisinin yönetmeni Ahmet Katıksız koronavirüse yakalanınca dizi setindeki oyunculara ve çalışanlara test yapıldı. Yeniçağ gazetesinde yayımlanan habere göre, ekipte başka koronavirüs vakasına rastlanmadı.

3 Kasım 2020 ⇒ ATV'de yayımlanan Eşkiya Dünyaya Hükümdar olmaz dizisinin oyuncusu Cansu Melis Karakuş koronavirüse yakalandı. Gazete Duvar'da yayımlanan haberde oyuncunun virüse nerede yakalandığına ilişkin bilgi bulunmuyor.

6 Kasım 2020 ⇒ TRT’de yayımlanan Gönül Dağı dizisinin setinde başrol oyuncusu Gülsüm Ali İlhan’ın koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine set ekibinin tamamına test yapıldı. Dokuz8haber.net sitesinin haberine göre, yapılan testler sonucu 38 kişinin daha koronavirüse yakalandığı anlaşıldı. Bu gelişme üzerine dizinin çekimlerine bir süre ara verildi. 

7 Kasım 2020 ⇒ ATV'de yayımlanan Beni Bırakma dizisinin setinde koronadan ölüm şoku yaşandı. Yeniçağ gazetesinde yayımlanan habere göre, dizide görev yapan kamera asistanı Mert Dizmen korona virüsten hayatını kaybetti. Kamera asistanının koronadan ölüm haberini Oyuncular Sendikası duyurdu.

7 Kasım 2020 ⇒ Kanal D'de yayımlanan Hekimoğlu dizisinde ‘Ateş’ karakterini canlandıranTimuçin Esen koronavirüse yakalandı. Yeniçağ'da yayımlanan habere göre, bu gelişme üzerine dizinin çekimlerine bir hafta ara verildi. 

10 Kasım 2020  Show TV'de yayımlanan Kuzey Yıldızı: İlk Aşk dizisinde oyuncu Nilsu Berfin Aktaş'ın koronavirüs testi pozitif çıktı. Gazete Duvar'da yayımlanan habere göre, Nilsu Berfin Aktaş'ın testinin pozitif çıkması üzerine setteki tüm ekibe test yapıldı. Dizi setinde başka vakaya rastlanmadı. Yapım şirketi kontrol amaçlı olarak dizi çekimine bir hafta ara verildiğini duyurdu.

11 Aralık 2020 ⇒ Show TV'de yayımlanan Mucize Doktor dizisinde oyuncu Murat Aygen, koronavirüse yakalandı. Yeniçağ gazetesinde yayımlanan habere göre, oyuncu tedavisini evinde gerçekleştirdi.

16 Aralık 2020   ATV ekranlarında yayımlanan Maria ile Mustafa dizisinin setinde 18 kişi koronavirüse yakalandı. Yeniçağ gazetesinde yayımlanan habere göre, çekimleri Kapadokya'da yapılan dizide başrol oyuncusu Tamer Levent ve kurgu yönetmeni Engin Öztürk'ün de aralarında olduğu 18 kişinin Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığı ve karantinada oldukları ifade edildi.

17 Mart 2021 ⇒ TRT 1 ekranlarında yayımlanan Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinin setinde koronavirüs vakası tespit edilince dizinin çekimlerine ara verildi. Medyakoridori.com haber sitesinde yayımlanan habere göre, yapımcılığını ve senaristliğini Emre Konuk'un üstlendiği, yönetmenliğini Sedat İnci'nin yaptığı dizinin gösterimine koronavirüs vakası nedeniyle bir hafta ara verildi. TRT'den yapılan açıklamada, dizinin yerine 'Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu' filmi yayımlanacağı ifade edildi.

Dizilerin hiç salgın yokmuş gibi kurgulanması normal değil 

Kanal D'nin sevilen dizisi Arka Sokaklar senaryosuna koronavirüs salgınını dahil ederek yayın hayatına devam ediyor. Dizinin 557. bölümünde koronavirüs uyarılarına aldırış etmeyen Tekin virüse yakalnıyor. Puhu TV'de yayımlanan Jet Sosyete dizisi de Korona Özel bölümüyle ekranlara geldi. 

Çok az dizi koronavirüs salgınını senaryolara eklerken çoğu dizi hiç virüs salgını yokmuş gibi yayınlarına devam ediyor. Psikiyatr Arzu Erkan Yüce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda bu konuya dikkat çekti: “Dizi ve programlarda, pandemi, maske, mesafe, hijyen vs yer alsa, insanlarımızın önlemleri daha ciddiye alacaklarını ve uygulayacaklarını düşünüyorum.. Sadece bilimciler, sağlıkçılar ve yöneticilerin değil toplumun her kesiminin sorumluluk alması gereken bir durum bu pandemi. Ekran profesyonellerinin de kendilerine düşen rol model olma sorumluluklarını yerine getirmelerini beklerim. Hele de salgın kontrolden çıkmışken. Birebir yansıtmak zorunda olmamak başka bir şey. Hemen hepsinin ve TV programlarının hiç pandemi yokmuş gibi kurgulanması olağan mı? Böyle bir toplumsal gerçeklik var, küresel infial var ve tek sahne yok.Sorumluluk ve misyonu geçtim, gündemden tamamen kopuk, esin bile olmuyor mu? Dizilere, filmlere konu olan 'yaşanmış' yangınlar, kasırgalar, tsunami, 'verem', cüzzam, veba, savaşlar...bunca gürültülü yaşanmaktayken nasıl olur da senaryolara girmez. Hele 'doktor', hastane dizilerinde? Bu bir psikolojik inkâr ya da bilinçli yok sayma değil de nedir?”

Dizi senaryolarında koronavirüse yer verilmemesini Sabah gazetesinde Yüksel Aytuğ da eleştirdi: "Yeni başlayan dizilere baktım. Onlarda da virüsün en küçük izi yok. Sanırsınız hikayelerin tümü bilim-kurgu ve Mars'ta geçiyor... Oysa bu ülkede farkındalık yaratmanın, mesaj vermenin, kamuoyu yaratmanın en kestirme ve etkin yoludur diziler. Hepimizin akşamları burnumuzu ekrana dayayıp adeta paralize olduğu başka bir odak yok. Şöyle, dizilerin içine koronavirüs önlemlerini içeren, doğru mesajlar veren bir-iki sahne de mi koyamıyorsunuz? Yazık ki ne yazık..."

Yeni Birlik gazetesinde yazan akademisyen Micheal Kuyucu da dizi senaryolarında koronavirüse yer verilmemesini yadırgadığını belirtiyor: "Kimse kusura bakmasın ama ben bunu çok yadırgıyorum. Dizilerin bu vurdumduymazlığı Türkiye’nin Kovid-19 ile olan mücadelesine gölge düşürüyor."