Kovid-19 önlemleri mevsimsel gribin ilacı oldu
11.05.2021 21:56

Kovid-19 önlemleri mevsimsel gribin ilacı oldu


Haber Üsküdar - Betül Tilmaç

Covid-19’un hayatımıza girmesi ile her yaş grubunda mevsimsel grip yok denecek kadar azaldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, 2020-2021 yılına ve önceki yıllara ait vaka grafiğinde son yılda grip vakası sayıları önemli oranda azaldı.

Pandemi sürecinde grip vakalarının ne ölçüde etkilendiğini öğrenmek için İstanbul’daki bölgesel eczanelerden birkaçı ile konuştuk ve pandemi sürecinde grip ilaçlarının durumunu sorduk. Grip ilaçlarının satışında düşüş yaşandı mı sorumuza imi eczaneler yüzde 40, yüzde 50, kimisi de yüzde 70 oranında azaldığını söyledi. Okulların çevrim içi olmasıyla beraber özellikle çocuklarda görülen mevsimsel gribin ciddi oranda azaldığına değindiler. Her yaş grubundan insanın maske, mesafe, hijyen kurallarına uyması ile son yılda gribin azaldığı görülüyor.

Uzm. Eczacı Gözde S. Yurdakul: "Maske kullanımı sebebiyle grip oranının düştüğünü düşünüyorum"

Uzman Eczacı Gözde S. Yurdakul bu konuda şunları söyledi: "Her yaş grubundan maske kullanımı sebebi ile grip oranının düştüğünü düşünüyorum. Her yaş grubundan insanın mevsimsel grip vakalarını ciddi oranda düşürdü. Grip ilaçlarının satışı da yüzde 60 oranında azaldı." 

Uzman Dr. Halil Volkan Tekayak: "Semptomların altından covid çıkma ihtimali nedeniyle insanlar sağlık kurumlarına başvurmuyor"

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Adana Şube Başkanı Uzman Dr. Halil Volkan Tekayak sorumuza şu cevabı verdi: "Mevsimsel üst solunum yolu enfeksiyonları bizlerin normalde daha çok Ekim ortası-Nisan ortası arasında gördüğümüz vakalar. Fakat maske kullanımının zorunlu ve yaygın olmasıyla bu sene nezle semptomları gösteren çok daha az hasta olduğunu söyleyebiliriz. Nezle olanların birçoğu sağlık kurumlarına başvurmaktan çekindiği için kendi kendini tedavi ediyor. Semptomların altından Kovid-19 çıkma ihtimalinden dolayı insanlar maalesef sıkıntıları ağırlaşmadıkça sağlık kurumlarına başvurmuyor. Covid-19 önlemleri kapsamında kapalı alanlarda daha az bulunmaya ve maske kullanımının yaygınlaşmasına bağlı olarak tüm yaş gruplarında üst solunum yolu enfeksiyonları düştü diyebiliriz. Lakin okulların açılmasıyla okul çağı çocuklarda hızla üst solunum yolu ve Kovid-19 vakaları görünür hale geldi.

"Birçok ilaç reçetesiz, ücret karşılığında temin ediliyor"

Halil Volkan Tekayak, "Antigribal ilaçlar reçete sayısı olarak belki geçmiş yıllara kıyasla düşmüş gibi görünse de vatandaşların sağlık kurumuna başvurmadan kendi kendini tedavi amacıyla eczanelerden cepten ödeme yoluyla teminini arttırmış olduğunu düşünmekteyim. Maalesef ülkemizde hekim reçetesi olmadan eczanelerden birçok ilaç ücreti karşılığında temin edilebiliyor. Bu durum hem yanlış tedavi rejimlerinin hastaya zarar vermesine hem de istatistiki değerlerin düzgün tutulamayışına sebep oluyor" dedi.