Üsküdar Üniversitesi'nin Koronavirüs mücadelesi sürüyor
11.04.2020 12:01

Üsküdar Üniversitesi'nin Koronavirüs mücadelesi sürüyor


Haber Üsküdar - Esra Gül Batal

Üsküdar Üniversitesi, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve neredeyse tüm dünyaya yayılan koronavirüse (COVİD-19) karşı geniş çapta önlemler aldı. Henüz virüs Türkiye’ye girmeden tedbirler almaya başlayan Üsküdar Üniversitesi'nin ilk adımı kamuoyunu bilgilendirmek oldu. Üsküdar Üniversitesi, alanında uzman isimler ve bilim ortağı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi hekimleri ile koronavirüs için alınması gereken önlemleri değerlendirdi. 

Üsküdar’da koronavirüse karşı ilk adım ‘kamuoyunu bilgilendirmek’

Üsküdar Üniversitesi Senato Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına çok sayıda gazeteci katıldı. Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bölümleri ve Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin önemine işaret etti. Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Sağlık Bakanlığı’nın çok önemli çalışmalar gerçekleştirerek bu süreci iyi yönettiğini söyledi. NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer de Koronavirüs ile ilgili panik yapılmaması gerektiğini vurgulayarak özellikle el hijyenine özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Öğrenciler koronavirüse karşı bilgilendirildi

Üsküdar Üniversitesi, artan koronavirüs vakaları nedeniyle daha fazla insana ulaşmayı hedefledi. Bu nedenle üniversitenin sosyal medya hesapları ve resmi web sitesi başta olmak üzere elektronik posta, SMS, push mesaj ve dijital ekranlar aracılığıyla öğrencileri ve çalışanları bilgilendirdi. Koronavirüs ile ilgili duyuruların yanı sıra bilgilendirici videolar yayımladı, uzman isimler ile Instagram'da canlı yayınlar yapılarak koronavirüse karşı alınması gereken önlemleri takipçilere anlattı.  

Üsküdarlı akademisyenler koronavirüsü her mecrada değerlendiriyor 

Koronavirüs (Kovid-19), 11 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “pandemi” ilan edilerek küresel çapta mücadele edilmesi gereken hastalıklar arasına girdi. Bu süreçte başta Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan olmak üzere alanında uzman birçok akademisyen halkı bilinçlendirmek adına televizyon kanallarına, radyolara, youtube kanallarına, Instagram canlı yayınlarına katılıyor. Gazetelere, ajanslara röportaj veriyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan koronavirüsün psikolojik etkisini değerlendirirken, Prof. Dr. Tayfun Uzbay, koronavirüsün ilaç ile tedavi edilmesini, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, koronavirüs nedeniyle yeniden şekillenen ülkeler arası ilişkileri, Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, koronavirüs ve neden olacağı sosyolojik dönüşümü ele alıyor. 

   

“Yerleşkelerde dezenfekte çalışmaları yapılıyor”

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle Üsküdar Üniversitesi tüm yerleşkelerde dezenfekte çalışmaları başlattı. Yerleşkelerde belirlenen noktalara antibakteriyel el dezenfektanları konuldu. Lavabo, ibadethane, yemekhane ve kafeterya gibi toplu alanlar düzenli olarak dezenfekte ediliyor. Bunun yanı sıra yerleşkelerdeki tüm kapalı alanlar havalandırılarak düzenli aralıklarla hava sirkülasyonu gerçekleştiriliyor. Dezenfekte çalışmalarını Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan bizzat takip ediyor.

  

“İdari ve akademik personel nöbetleşe çalışıyor”

Üsküdar Üniversitesi salgına karşı aldığı önlemlerin yanında idari ve akademik personelin sağlığını da göz ardı etmiyor. Bütün birimlerdeki idari ve akademik personel nöbet sistemiyle işe devam ediyor ve işler “home office” üzerinden yürütülüyor. Üsküdar Üniversitesi'nin idari ve akademik personel için aldığı bir diğer önlem ise maske kullanımını zorunlu hale getirmek oldu. Çalışanların sağlığına önem veren üniversite yöneticileri kuruma çalışmaya gelen idari ve akademik personelin sağlığı için maske takmaları gerektiğini bildirdi. Bina girişlerinde maskesiz gelen personele maske veriliyor ve bina içinde maske ile dolaşması gerektiği söyleniyor.    

“Personele ve öğrencilere yönelik canlı yayın”

Üsküdar Üniversitesi televizyonu ÜÜ TV’de Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, koronavirüse karşı personeli ve öğrencileri bilgilendirmek amacıyla bir canlı yayın programı yaptılar. Programda uzmanlar, koronavirüs ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak alınması gereken bireysel önlemlere değindiler. Uzmanlar sosyal mesafenin korunmasına, izolasyona ve hijyen konusuna dair açıklamalar yaptılar. 

“Öğrenciler eğitime online platformlarda devam ediliyor”

Üsküdar Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığının 12 Mart 2020 Perşembe günü yaptığı açıklama ve YÖK tarafında iletilen kararla birlikte 16 Mart 2020 Pazartesi gününden itibaren kampüslerdeki örgün eğitim faaliyetlerine 3 haftalığına ara verdi. Ancak YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın 26 Mart 2020 Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında üniversitelerin bahar dönemini uzaktan eğitim ile sürdürmeye karar verdiklerini ifade etti. Zorunlu olmadıkça öğrencilerin yerleşkelere girişlerine izin verilmediği bu süreçte Üsküdar Üniversitesi öğretim elemanları LMS ve ZOOM üzerinden online dersler vermeye ve STİX programı üzerinden materyal paylaşımı yapmaya başladı. Bu süreçte ÜÜ TV'de de fakültelerdeki bazı dersler canlı yayınlarla dersler verilmeye başlandı.