Türkiye'de Koronavirüs salgınının seyir defteri
12.05.2020 22:14

Türkiye'de Koronavirüs salgınının seyir defteri


Haber Üsküdar - Ayşe Ergin

Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve birkaç ay içerisinde dünya geneline yayılan Koronavirüs (COVID-19) salgını dünyanın bir numaralı gündemi durumunda. Biz de Haber Üsküdar olarak salgının Türkiye’deki seyrini gün gün ortaya koyduk, gelişmeleri ve alınan önlemleri kaydettik.

10 Ocak 2020 Sağlık Bakanlığı bünyesinde Bilim Kurulu oluşturuldu. Bilim Kurulu’nda enfeksiyon, mikrobiyoloji, viroloji, iç hastalıkları, yoğun bakım ve göğüs hastalıkları alanında hastanelerde ve tıp fakültelerinde akademisyen olarak çalışan 31 uzman hekim yer alıyor.

14 Ocak 2020 Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından "2019-nCoV Hastalığı Rehberi" yayımlandı.

21 Ocak 2020  Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, İstanbul Havalimanı’ndan Çin’e sefer yapan hava yolu ve yer hizmetleri şirketlerini önlem almaları konusunda uyardı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, “Şüpheli bir yolcu gördüklerinde hemen kendilerinin bilgilendirilmesini isteyen yetkililer, bu konuda yapılacak işlemleri şirket görevlilerine anlattı.”

31 Ocak 2020  Çin’deki Türk vatandaşlarını getirmek üzere ambulansa dönüştürülen askeri kargo uçağı Etimesgut Askeri Havaalanı’ndan Çin’e hareket etti.

1 Şubat 2020 Çin’den gelen uçakta bulunan 32 Türkiye, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve bir Arnavutluk vatandaşı olmak üzere 42 yolcu ile mürettebat, teknik ekip ve sağlık personelinden oluşan toplam 62 kişi, 17 ambulans ile Ankara’daki Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde karantina altına alındı.

3 Şubat 2020  Çin’den Türkiye’ye yapılan uçuşların ay sonuna kadar durdurulduğu açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ayrıca Japonya, Tayvan, Tayland, Hong Kong, Singapur, Güney Kore ve Malezya'dan gelen yolculara yönelik termal kamera uygulamasına başlanacağını söyledi.

7 Şubat 2020 Yurt dışından gelen tüm yolcular termal kameralarla kontrol edilmeye başlandı.

14 Şubat 2020 Çin’den getirilen 42 yolcunun 14 günlük karantina süreci sonunda yapılan testlerin sonucunun negatif çıktığı ve yolcuların taburcu edildikleri açıklandı.

23 Şubat 2020 COVID-19 vakalarının İran’da hızla artması sonucu Türkiye-İran sınırı kapatıldı.

25 Şubat 2020 İran’daki Türk vatandaşları Ankara’ya getirildi ve Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde karantina altına alındı.

29 Şubat 2020 Güney Kore, Irak ve İtalya ile tüm yolcu uçuşları durduruldu.

11 Mart 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de ilk Koronavirüs (COVID-19) vakasının tespit edildiğini duyurdu. Bakan yaptığı açıklamada, “Hastanın virüsü, Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Verilere göre tanı erken konmuştur, virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler gözetim altındadır” ifadelerini kullandı. Yine 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs’ü (COVID-19) pandemi (küresel salgın) ilan etti.

12 Mart 2020 Bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ilk okul, orta okul ve liselerin 16 Mart’tan itibaren bir hafta süreyle tatil edildiğini, 23 Mart’tan itibaren uzaktan eğitimin başlayacağını; üniversitelerin 16 Mart’tan itibaren 3 hafta tatil edildiğini; spor karşılaşmalarının Nisan sonuna kadar seyircisiz oynanacağını; kamu görevlilerinin yurt dışına çıkışlarının izne tabi olacağını duyurdu.

13 Mart 2020 Dokuz Avrupa ülkesine (Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda) karşılıklı uçuş yasağı getirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından Türkiye’de ikinci Koronavirüs vakasının tespit edildiğini duyurdu: “Dün akşam sonuçlanan test, üzücü bir öngörüyü doğruladı. Bir hastamız daha var. İlk hastamızın, tanı konur konmaz takibe alınan çevresindendir. Virüsün olası yayılımını bu sınırlar içinde tutabilmek için gerekli tedbirlere başvurduk. Sorunun üstesinden birlikte geleceğiz.”

14 Mart 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Umreden dönen bir kişide virüs tespit edildiğini açıkladı.

15 Mart 2020 Umreden dönen 10 bin 330 yurttaş Ankara ve Konya’daki öğrenci yurtlarında 14 günlük karantinaya alındı. İçişleri Bakanlığı, Koronavirüs (COVID-19) kapsamında diskotek, bar ve gece kulüplerinin faaliyetlerini 16 Mart’tan itibaren geçici olarak durdurdu.

16 Mart 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 yeni vakanın tespitiyle birlikte toplam vaka sayısının 47’ye ulaştığını açıkladı. Uçuş yasağı getirilen 14 ülkeye 6 ülke daha eklendi. İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan, Mısır, İrlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne de uçuş yasağı getirildi. Böylece uçuş getirilen ülke sayısı 20’ye yükseldi. İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelge ile tiyatro, kafe, sinema salonları ve kahvehaneler geçici olarak kapatıldı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, canlı yayında yaptığı açıklamada camilerde Cuma ve vakit namazlarının cemaatle kılınmasına ara verildiğini, tek başına namaz kılmak isteyenlerin camilere girebileceğini duyurdu.

17 Mart 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, düzenlediği basın toplantısında Koronavirüs kaynaklı ilk ölümün gerçekleştiğini söyledi. Bakan ayrıca, 51 yeni vaka ile birlikte toplam vaka sayısının 98’e ulaştığını bildirdi.

18 Mart 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında 61 yaşında bir erkek hastayı kaybettiklerini, 93 yeni vakayla birlikte vaka sayısının 191’e ulaştığını açıkladı.

19 Mart 2020 Kültür ve Turizm Bakanlığı, Koronavirüs önlemleri kapsamında müze ve ören yerlerinin 30 Mart Pazartesi gününe kadar ziyarete kapatıldığını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın çağrısıyla akşam saat 9’da tüm Türkiye’de sağlık çalışanları balkonlardan alkışlandı. Bakan Koca, Twitter üzerinden gece yarısına doğru yaptığı açıklamada 168 yeni vaka ile birlikte toplam vaka sayısının 359’a ulaştığını, ölen sayısının da 4’e yükseldiği bilgisini paylaştı. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, salgına yönelik tedbirler kapsamında hentbol, voleybol, basketbol ve futbol liglerinin ertelendiğini duyurdu. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş imzasıyla müftülüklere gönderilen yazıda, Cuma günü ve kandil gecesinde camilerin kapalı tutulacağı belirtildi. TRT kanallarındaki dizilerin setlerindeki tüm çalışmalara 2 hafta ara verildi. Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu’nun tavsiyesiyle restoranlarda masalar arasındaki mesafenin en az bir metre olacağını duyurdu.

20 Mart 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 3.656 testten 311’inin pozitif çıktığını ve toplam vaka sayısının 670’e yükseldiğini belirtti. Koca, yaşlı ve direnci zayıf 5 hastanın daha hayatını kaybettiğini, ölüm sayısının 9’a ulaştığını da açıkladı. Türkiye Jokey Kulübü tarafından düzenlenen at yarışları ertelendi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr.Dr. Yekta Saraç, bir hafta ara verilen üniversitelerdeki eğitimin 23 Mart Pazartesi günü üniversitelerin dijital imkanları ile uzaktan eğitim şeklinde başlayacağını duyurdu.

21 Mart 2020 İçişleri Bakanlığı, Koronavirüs tedbirleri kapsamında berber, güzellik salonu ve kuaförlerin faaliyetlerini durdurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: “Son 24 saatte 2.953 şüpheliye test yapıldı. 277’si pozitif çıktı. Hasta sayımız 947’ye ulaştı. Yaşlı hastalarımızdan 12’sini kaybettik. Bugüne dek toplam 21 can kaybımız var.” İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile 65 yaş ve üstü bireylerle kronik rahatsızlığı olanların sokağa çıkmaları yasaklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, park ve mesire alanlarında piknik ve mangal yapılmasının yasaklandığını açıkladı.

22 Mart 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda 289 yeni vaka ile birlikte vaka sayısının 1236’ya ulaştığını; 9 yeni vefatla, ölenlerin sayısının 30’a çıktığını açıkladı.

23 Mart 2020 İlkokul, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitim başladı. TRT-EBA TV üzerinden gerçekleşen eğitimde ilk dersi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk verdi. İstanbul’da Kapalıçarşı Koronavirüs önlemleri kapsamında kapatıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada 293 yeni vaka olduğunu ve 7 kişinin vefat ettiğini duyurdu. Üniversiteler online konferans programları üzerinden eğitimlere başladı.

24 Mart 2020 Twitter üzerinden açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3.952 test yapıldığını, 343 yeni tanı konulduğunu ve 7 ölümün daha olduğunu belirtti. İçişleri Bakanlığı, Valiliklere gönderdiği genelge ile tüm il ve ilçelerdeki büyük, küçük tüm marketlerin en fazla 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet verebileceklerini ve market alanının 10’da 1’i kadar müşteri alınabileceklerini duyurdu. Genelgede ayrıca il ve ilçelerdeki toplu taşıma araçlarının yolcu taşıma kapasitelerinin yüzde 50’si kadar yolcu taşıyabilecekleri belirtildi.

25 Mart 2020 Twitter üzerinden açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 561 yeni vaka ile birlikte toplam vaka sayısının 2433’e ulaştığını, 15 hastanın daha vefat etmesiyle Koronavirüs kaynaklı ölüm sayısının 59’a çıktığını duyurdu.

26 Mart 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda yapılan 7286 testten 1.196’sının pozitif çıktığını ve 16 hastanın kaybedildiğini; toplam hasta sayısının 3629’a, vefat eden hasta sayısının da 75’e çıktığını duyurdu.

27 Mart 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden Türkiye’nin Koronavirüs Tablosu’nu yayımladı. Tablodaki verilere göre, 7533 testten 2.069 kişinin testi pozitif çıktı. 17 kişinin vefatıyla birlikte vefat sayısı 92’ye yükseldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NTV haber kanalında yaptığı açıklamada “Bu geceden itibaren Cumartesi, Pazar mesire alanlarını, ören yerlerini, ormanları, piknik alanlarını, sahil kenarlarını, yürümek koşmak spor yapmak dahil olmak üzere balık tutmak dahil olmak üzere yasaklıyoruz” dedi. Koronavirüs önlemleri kapsamında ÖSYM'nin 2020 sınav takvimi güncellendi. Yeni takvime göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 25-26 Temmuz’da yapılacak. ALES, KPSS gibi sınavlar da daha sonraki tarihlerde yapılacak.

28 Mart 2020 Tüm yurt dışı uçuşlar durduruldu, yurt içi uçuşlara da kısıtlama getirildi. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle şehirlerarası otobüs yolculukları valilik iznine bağlandı ve şehirlerarası otobüs firmalarının uyacakları kurallar ilan edildi. Twitter üzerinden açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, market ve pazar yerlerine çocukların girmesinin yasakladığını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabı üzerinden 28 Mart tarihli Koronavirüs Tablosu’nu yayımladı. Tablo’daki verilere göre, 1704 yeni hasta ile birlikte toplam hasta sayısı 7402’ye; vefat sayısı da 16 yeni vefatla birlikte 108’e yükseldi.

29 Mart 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı Koronavirüs Tablosu’undaki verilere göre, 1815 yeni vaka ile birlikte hastalanan kişi sayısı 9217’ye ulaştı. 23 yeni vefatla birlikte vefat eden yurttaş sayısı da 131’e çıktı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle ticari taksilere Koronavirüs önlemleri getirildi. Taksilere plakanın son hanesine göre tek-çift uygulaması getirildi.

30 Mart 2020 Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılıp yeniden yapılan Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden hizmete açıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından günlük Koronavirüs Tablosu’nu paylaştı. Tabloya göre, 1610 yeni vaka ile birlikte toplam vaka sayısı 10 bin 827’ye ulaştı. Vefat sayısı da 37 yeni vefatla 168’e çıktı. İçişleri Bakanlığı, Koronavirüs (COVID-19) tedbirleri kapsamında 30 Mart'tan itibaren 18 ildeki 1 belde, 6 mahalle, 28 köy ve 4 mezra olmak üzere toplam 39 yerleşim yerinde karantina uygulandığını açıkladı.

31 Mart 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter üzerinden yaptığı açıklamada günlük uygulanan test sayısının yüzde 25 arttırıldığını ifade etti. Bakanın paylaştığı Koronavirüs Tablosu’na göre toplam vaka sayısı 2704 yeni vakayla 13 bin 531’e, vefat sayısı da 46 vefatla 214’e yükseldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tarımsal amaçlı kiralanan hazine arazilerinden alınacak kira bedellerinin 6 ay süreyle ertelendiğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi (AYM) koronavirüs salgını nedeniyle bireysel başvuruya ilişkin sürelerin 30 Nisan'a kadar durdurulduğunu açıkladı.

1 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, akşam saatlerinde yaptığı basın toplantısında günlük Koronavirüs verilerine de paylaştı. Buna göre, 2148 yeni vaka ile birlikte toplam vaka sayısı 15 bin 679’a; vefat sayısı da 63 vefatla 277’ye; iyileşen hasta sayısı 333’e yükseldi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından alınan kararla Önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrencilere 2019-2020 Bahar döneminde kayıtlarını dondurabilme hakkı tanındı.

2 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca düzenlediği basın toplantısında virüsün 81 ilde de görüldüğünü açıkladı. Koca ayrıca Twitter hesabından günlük Koronavirüs Tablosu’nu da paylaştı. Buna göre, 2476 yeni vakayla toplam vaka sayısı 18 bin 135’e; 79 vefatla toplam vefat eden sayısı da 356’ya ulaştı. İyileşen hasta sayısı ise 415’e yükseldi.

3 Nisan 2020 ⇒ Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada THY’nin iç hat seferlerinin 20 Nisan’a kadar durdurulduğunu ifade etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı bilgilere göre 2786 yeni vaka ile birlikte vaka sayısı 20 bin 931’e yükseldi. 69 yeni vefatla toplam vefat eden sayısı da 425’e çıktı. Toplam iyileşen hasta sayısı ise 484 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada gece yarısından itibaren 30 büyükşehir ile Zonguldak’ın araç giriş çıkışına kapatıldığını bildirdi. Yasak getirilen şehirler şunlar: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van, Zonguldak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 yaş altı, 1 Ocak 2000 tarihinden sonra doğan tüm bireyler için de sokağa çıkma yasağı getirildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Nisan’dan itibaren tüm pazar yerleri, market gibi toplu yerlerde maske takma zorunluluğu getirildiğini belirtti.  

4 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından Günlük Koronavirüs Tablosu’nu paylaştı. Tabloya gör 3013 yeni vakayla toplam vaka sayısı 23 bin 934’e ulaştı. Vefat sayısı 76 yeni vefatla 501’e çıktı. İyileşen hasta sayısı da 786’ya yükseldi.

5 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda günlük test sayısında 20 bini aştıklarını duyurdu ve günlük Koranivirüs Tablosu’nu paylaştı. Buna göre, 3135 yeni vakayla birlikte toplam vaka sayısı 27 bin 69’a çıktı. 73 yurttaşın vefatıyla vefat sayısı da 574’e ulaştı. İyileşen hasta sayısı ise 1041 olarak açıklandı.

İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yeni genelgede, sokak hayvanları ve hayvan barınakları için mama, yiyecek ve su ihtiyaçlarının karşılanması ve yaşam alanlarının dezenfekte edilmesi istendi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda 20-65 yaş arası bireylere ücretsiz maske dağıtılacağını açıkladı.

6 Nisan 2020 Sağlık Bakanlığı, tüm sağlık kuruluşlarına girişlerde vatandaşların tıbbi (cerrahi) maske takma zorunluluğu getirildiğini duyurdu. Türk Psikiyatri Derneği sağlık çalışanları için ruhsal destek hattı oluşturdu. İçişleri Bakanlığı, “sosyal medyada asılsız ve provokatif koronavirüs paylaşımı” yapan 616 şüphelinin belirlendiğini, bu kişilerden 229'unun yakalandığını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından günlük Koronavirüs Tablosu’nu paylaştı. Verilere göre, 3148 yeni vaka ile birlikte toplam vaka sayısı 30 bin 217’ye çıktı. Vefat sayısı da 75 vefatla 649’a ulaştı. İyileşen hasta sayısı ise 1326 olarak açıklandı.

7 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı günlük verilere göre 3892 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 34 bin 109’a çıktı. Vefat eden sayısı da 76 yeni vefatla 725’e ulaştı. İyileşen hasta sayısı 1582 olarak belirlendi.

8 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından yaptığı açıklamada Toplum Bilimleri Kurulu oluşturduklarını açıkladı: “Hastalığa karşı daha iyi organize olabilmek için bazı ihtiyaçlar ortaya çıktı. Toplumsal konularda alınacak tavsiye kararlarına, yapılacak yönlendirmelere gerek duyuyoruz. Bu amaçla TOPLUM BİLİMLERİ KURULU adını verdiğimiz yeni bir kurul oluşturduk. Uygulama dünyada bir ilktir.” Bakan aynı zamanda günlük verileri de paylaştı. Buna göre, 4117 yeni vakayla toplam vaka sayısı 38 bin 226’ya çıktı. Vefat eden yurttaş sayısı da 87 vefatla 812’ye çıktı. İçişleri Bakanlığı, 45 ildeki 2 ilçe merkezi, 6 belde, 92 köy, 47 mahalle ve 9 mezra olmak üzere toplam 156 yerleşim yerinde karantina uygulandığını; 5 ildeki 6 yerleşim yerinde ise karantina uygulamasının sona erdiğini duyurdu.

9 Nisan 2020 İçişleri Bakanlığı, özel gereksinimi olan çocuk ve gençlerle ile ilgili istisnaları içeren bir genelge yayımladı. Genelgede, 20 yaş altında, uzun süre kapalı ortamda kalmasının ruhsal ve fiziksel olarak sağlıklarını olumsuz etkileyeceği özel gereksinimli çocuk ve gençlerin ebeveyn veya bakıcıları refakatinde park ve bahçelerde dolaşmalarına, aynı il sınırları içinde araçla seyahat etmelerine izin verileceği belirtildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı günlük Koronavirüs verilerine göre, 4056 yeni vakayla toplam vaka sayısı 42 bin 282’ye çıktı. Vefat sayısı da 96 vefatla 908’e ulaştı.

10 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca günlük test sayısında 30 bini aştıklarını duyurdu. Bakan Koca’nın paylaştığı günlük verilere göre ise vaka sayısı 4747 yeni vakayla 47 bin 29’a ulaştı. Vefat eden sayısı ise 98 yeni vefatla bini 1006’ya çıktı. İçişleri Bakanlığı tarafından gece yarısına 2 saat kala yayımlanan genelge ile 31 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi: “10.04.2020 tarihi saat 24:00 ile 12.04.2020 tarihi saat 24:00 arasında Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırları içinde bulunan tüm vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları yasaklanmıştır.” Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde alınan tedbirlerin süresini, Bilim Kurulu’nun önerisiyle 30 Nisan’a kadar uzattı

11 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından günlük Koronavirüs verilerini paylaştı. Verilere göre, vaka sayısında 11 Mart’tan 15 Mayıs’a kadar geçen sürede en yüksek sayıya ulaşıldı. 5 bin 138’e ulaşan vaka sayısıyla toplam vaka sayısı 52 bin 167’ye çıktı. Vefat sayısı 95 yeniş vefatla 1101’e ulaştı. İyileşen hasta sayısı da yavaş yavaş artarak 2965’e çıktı.

Aşağıda Veri Okuryazarlığı Derneği’nden (VOYD) Sadettin Demirel'in hazırladığı ve her gün güncellenen veriler yer almaktadır.

 

12 Nisan 2020 ⇒ Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı güncel verilere göre, 4789 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 56 bin 956’ya çıktı. Vefat sayısı da 97 yeni vefatla 1198’e ulaştı. Bakan Koca, "Türkiye ölçeğinde yoğun bakım toplam hasta sayımız ilk kez azaldı" açıklamasını yaptı.

13 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından günlük Koronavirüs verilerini paylaştı. Açıklanan verilere göre, 4093 yeni vakayla toplam vaka sayısı 61 bin 49’a çıktı. Vefat sayısı ise 98 vefatla 1296’ya ulaştı. Bakan Koca, uygulanan test sayısının 500 bine yaklaştığını da duyurdu.

14 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı günlük Koronavirüs verilerine göre, 4062 yeni vakayla toplam vaka sayısı 65 bin 111’e çıktı. Vefat eden yurttaş sayısı da 107 vefatla 1403’e ulaştı.

15 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı günlük Koronavirüs verilerine göre, 4281 yeni vaka ile birlikte toplam vaka sayısı 69 bin 392’ye çıktı. Vefat eden yurttaş sayısı da, 115 yeni vefatla 1518’e ulaştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağından tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunanların muaf tutulacağını bildirdi.

16 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin teklifin Meclis’ten geçerek yasalaştığını duyurdu. Bakan ayrıca Twitter hesabından günlük Koronavirüs verilerini de paylaştı ve günlük test sayısında 40 bin hedefini aştıklarını ifade etti. Verilere göre, 4801 yeni vaka ile vaka sayısı 74 bin 193’e çıktı. Vefat sayısı da 125 yeni vefatla 1643’e çıktı. İçişleri Bakanlığı, 17 Nisan Cuma gece saat 24.00 ile 19 Nisan Pazar gecesi saat 24.00 arasında büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak il sınırları içerisinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

17 Nisan 2020 Dernek bildirim ve beyannameleri ile dernek genel kurul toplantılarını 31 Temmuz 2020 tarihine kadar erteleyen kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından günlük Koronavirüs verilerini paylaştı. Açıklanan verilere göre, 4353 yeni vaka ile birlikte toplam hastalanan sayısı 78 bin 546’ya çıktı. 126 yeni vefatla vefat sayısı da 1769’a çıktı.

18 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı günlük verilere göre, 3783 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 1890’a çıktı. Vefat sayısı da 121 vatandaşın daha hayatını kaybetmesiyle 1.890’a yükseldi. İçişleri Bakanlığı, 30 büyükşehir ile Zonguldak’a giriş-çıkış yasağının 15 gün daha uzatıldığını duyurdu.

19 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı günlük verilere göre, 3977 yeni vaka ile birlikte toplam vaka sayısı 86 bin 306’ya çıktı. Vefat eden yurttaş sayısı da 127 yeni vefatla 2 bini aşarak 2017’ye ulaştı. Süreçte en yüksek vefat sayısı 19 Nisan’da gerçekleşti.

20 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı günlük verilere göre, 39.703 test sonucunda 4.674 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı 90 bin 980’e ulaştı. 123 vatandaşın daha hayatını kaybetmesiyle toplam vefat sayısı da 2140 olarak açıklandı. Başakşehir Şehir Hastanesi’nin ilk etabı hizmete açıldı.

21 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı günlük verilere göre 4611 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 95 bin 591’e çıktı. Vefat sayısı da 119 vefatla 2259’a çıktı. İçişleri Bakanlığı Ramazan ayı boyunca uygulanacak tedbirlere ilişkin genelge yayımladı.

22 Nisan 2020 İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 23-24-25-26 Nisan tarihlerinde 30 Büyükşehir ile Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı günlük verilere göre 3083’e düşen yeni vaka sayısı ile toplam vaka sayısı 98 bin 674’e ulaştı. Vefat sayısı da 117 vefatla 98 bin 674’e çıktı.

23 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hıfzıssıhha Kurulu ile İller İdaresi’nin, her ne sebeple olursa olsun İstanbul’da vefat eden herkesin İstanbul’da defnedilmesi kararı aldıklarını ve bu nedenle mezarlıklarda kalabalıklar oluştuğunu ifade etti. Bakan Koca’nın açıkladığı güncel verilere göre, 3116 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 100 bini aştı. 115 vatandaşın daha hayatını kaybetmesiyle toplam vefat sayısı da 2491’e yükseldi.

24 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı günlük verilere göre ilk kez iyileşen hasta sayısı yeni hasta sayısını geçti. 3246 hasta sağlığına kavuşurken 3122 yenşi vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısının 104 bin 912’ye ulaştığı gün vefat sayısı da 109 yeni vefatla 2600’e çıktı.

25 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından günlük Koronavirüs verilerini paylaştı. Veriler iyileşen hasta sayılarının yeni vakalardan fazla olduğunu göstermeye devam ediyor. Vaka sayısı 2861 yeni vakayla 107 bin 773’e ulaştı. Vefat sayısı da 106 vefatla 2706’ya çıktı.

26 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı verilere göre, 2357 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 110 bin 130’a; vefat sayısı 99 vefatla 2805’e çıktı. İyileşen hasta sayısı ise 29 bin 140’a ulaştı. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, iller arasındaki adres bildirimi tescil işlemlerini 11 Mayıs'a kadar durdurduğunu açıkladı.

27 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı verilere göre, 2131 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 112 bin 261’e; vefat sayısı da 95 yeni vefatla 2900’e çıktı. İyileşen hasta sayısı ise 33 bin 791’e ulaştı.

28 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı verilere göre, günlük iyileşen hasta sayısı 5 bini geçerek 5018’e ulaştı. Vaka sayısı 2392 yeni vakayla 114 bin 653’e; vefat sayısı da 92 yeni vefatla 2992’ye çıktı. Türk hava Yolları (THY) iç ve dış hatlardaki uçuş durdurma kararını 28 Mayıs’a kadar uzattığını duyurdu.

29 Nisan 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı verilere göre, 2936 yeni vakayla toplam vaka sayısı 117 bin 589’a çıktı. Vefat sayısı da 89 yeni vefatla 3081’e ulaştı. Bu tarihte, bir günde iyileşen hasta sayısı bakımından rekor kırıldı; 5231 hasta sağlığına kavuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ilkokul, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitime 31 Mayıs’a kadar devam edileceğini açıkladı.

30 Nisan 2020 İçişleri Bakanlığı, 30 Nisan 24.00 ile 3 Mayıs 24.00 saatleri arasında 30 Büyükşehir ile Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı verilere göre, 2615 yeni vakayla toplam vaka sayısı 120 bin 204’e çıktı. Uygulanan test sayısı da 1 milyonu geçerek 1 milyon 31 bine ulaştı.

1 Mayıs 2020 Adalet Bakanlığı, cezaevlerindeki tüm görüşleri, cezaevleri arası nakilleri, aile görüşme odalarının kullanımını 15 Mayıs’a kadar erteledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı verilere göre, 2188 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 122 bin 392’ye; vefat sayısı da 84 yeni vefatla 3258’e çıktı.

2 Mayıs 2020 ⇒ Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı verilere göre, yeni vaka sayısı 2 binin altına düştü. 1983 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 124 bin 375’e; vefat sayısı da 78 yeni vefatla 3336’ya çıktı.

3 Mayıs 2020 İçişleri Bakanlığı, 54 ildeki 247 yerleşim yerinde uygulanan karantina kararının kaldırıldığını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından yaptığı paylaşımda iyileşen hasta sayısının mevcut hasta sayısını geçtiğini duyurdu. Bakan’ın paylaştığı verilere göre, 1670 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 126 bin 45’e yükseldi. Vefat eden yurttaş sayısı da 61 yeni vefatla 3397’ye çıktı. Tabloya göre, iyileşen hasta sayısı 63 bin 151’e çıkarken; mevcut hasta sayısı da 62 bin 894’e inmiş oldu.

4 Mayıs 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı verilere göre, 1614 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 127 bin 659’a; vefat sayısı da 64 yeni vefatla 3461’e çıktı. İçişleri Bakanlığı, Aydın, Antalya, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin, Muğla için uygulanan seyahat yasağını kaldırdı.

5 Mayıs 2020 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 11 Mayıs itibarıyla ülkedeki otomotiv fabrikalarının tekrar faaliyetlerine başlayacağını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından günlük verileri paylaştı. 1832 yeni vaka toplam hastalanan yurttaş sayısı 127 bin 659’a; vefat sayısı da 64 yeni vefatla 3461’e çıktı.

6 Mayıs 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı verilere göre, 2253 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 131 bin 144’e; vefat eden yurttaş sayısı da 64 yeni vefatla 3584’e yükseldi. Sağlık Bakanı ayrıca twitter hesabından paylaştığı bir fotoğrafla İstiklal Caddesi gibi yerlerde sosyal mesafe kuralını hatırlattı.

İçişleri Bakanlığı, 11 Mayıs'ta berber, güzellik salonu ve kuaförlerin açılacağına, çalışma saatlerinin 9-21 arası olacağına ve müşterilere randevu sistemi ile hizmet verileceğine ilişkin bir genelge yayımladı.

7 Mayıs 2020 İçişleri Bakanlığı'nca valiliklere gönderilen genelge ile, mahalle ve semt pazarlarındaki giyim, oyuncak, çiçek, fide, züccaciye, nalburiye gibi ihtiyaç malzemelerinin satışının kısıtlanmasına ilişkin karar 11 Mayıs'tan itibaren kaldırılacağı açıklandı. İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine, 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları bulunanlar ve 20 yaş altındakilerin sokağa çıkma istisnalarına ilişkin genelge gönderdi. Genelge ile, 81 ilde sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlar ile ihtiyaç duyulan hallerde refakatçilerinin 10 Mayıs Pazar günü, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmadığı 57 il de dahil olmak üzere 11.00-15.00 saatlerinde yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına uymak ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecekleri ifade edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı verilere göre, 1977 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 133 bin 721’e; vefat eden yurttaş sayısı da 57 yeni vefatla 3641’e çıktı.

8 Mayıs 2020 Yapılan 33.687 testten 1.848 yeni vaka tespit edildi, böylece toplam vaka sayısı135 bin 569'a ulaştı. 48 vatandaşın daha hayatını kaybetmesiyle toplam vefat sayısı da 3.689’a yükseldi. 23 Büyükşehir ile Zonguldak’ta hafta sonu (9-10 Mayıs) için sokağa çıkma yasağı getirildi. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, salgın nedeniyle ziyaretçi girişine kapatılan Kapalıçarşı’nın 1 Haziran’da yeniden açılacağını duyurdu. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, yurtdışından gelenlerin 14 günlük karantina süreçlerini geçirdikleri 76 ildeki yurtlarda 17 bin 506 vatandaşın gözlem altında bulunduğunu, 51 bin 747 vatandaşın ise evlerine gönderildiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı ticari taksilerle ilgili yeni bir genelge yayımladı. Genelgeye göre, taksi şoförleri, kişisel kullanıma uygun dezenfektan malzeme veya 80 derecelik kolonya bulunduracak ve müşteri taksiye bindiği anda dezenfektan veya kolonya kullanması gerektiği konusunda uyarıda bulunacak.

9 Mayıs 2020  Cumartesi-Pazar sokağa çıkma yasağı uygulandı. Kurallara uyulması koşuluyla 20 yaş altı bireylerin sokağa çıkma yasakları esnetildi. 0-14 yaş arası bireylerin 13 Mayıs Çarşamba günü ve 15-20 yaş arası bireylerin de 15 Mayıs Cuma günü dışarı çıkabilecekleri bildirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda iyileşen hasta sayısının 90 bine yaklaştığını duyurdu. Bakan ayrıca günlük Koronavirüs verilerine ilişkin tabloyu paylaştı. Tabloya göre, 1546 yeni vaka ile birlikte toplam vaka sayısı 137 bin 115'e; toplam vefat sayısı da 50 günlük vefatla 3739'a çıktı

10 Mayıs 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın twitter hesabından paylaştığı günlük verilere göre, 1542 yeni vaka ile toplam hastalanan sayısı 138 bin 657'ye; vefat sayısı da 47 vefatla 3786'ya ulaştı65 yaş ve üstü bireyler ilee kronik hastalığı olanlar 7 hafta sonra 1saat 1.00 ile 15.00 arasında sokağa çıktılar

11 Mayıs 2020 ⇒  Berber, kuaför ve güzellik salonları yeniden açıldı. AVM'ler de açıldı ve ilk gün AVM girişlerinde kuyruklar oluştuAFAD, Koronavirüs nedeniyle yurtlarda karantinaya alınan 70 bin 672 kişiden 60 bin 385'inin tahliye edildiğini açıkladı. YÖK, üniversitelerde Bahar dönemi final sınavları ile bu eğitim ve öğretim yılına ait diğer sınavların yüz yüze gerçekleştirilmeyeceğini duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından günlük Koronavirüs verilerini paylaştı. 1114 yeni vaka sayısıyla birlikte toplam vaka sayısı 139 bin 771'e; vefat sayısı da 55 vefatla 3841'e ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16-17-18-19 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı

12 Mayıs 2020 ⇒ Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, noterlerin bugün itibarıyla çalışmaya başladıklarını duyurdu. İçişleri Bakanlığı, 15 ilde 16 Mayıs 00:00’dan 20 Mayıs 00:00’a kadar uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin valiliklere genelge gönderdi. Genelgeye göre, manav, market, bakkal ve kasaplar 15 Mayıs Cuma günü gece 11'e kadar, 18 ve 19 Mayıs’ta ise 10.00 ve 16.00 saatleri arası açık olabilecekler. Adana, Denizli, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Mardin, Ordu, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Trabzon’da seyahat kısıtlaması sona erdi. Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van, Zonguldak’ta kısıtlama sürecek. İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine çay genelgesi gönderdi. Genelgeye göre, seyahat kısıtlaması bulunan 15 il ile seyahat güzergahlarında bu illerden biri veya birkaçı bulunan yerleşim yerlerinde ikamet eden, Çaykur’a kayıtlı çay üreticileri, ilk kesim yaş çay hasadı için 19 Mayıs Salı günü saat 24'ten itibaren çay bahçelerinin bulundukları illere "seyahat izin belgesi” almak şartı ile seyahat edebileceklerSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı günlük verilere göre, 1704 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 141 bin 475'e; vefat sayısı da 53 vefatla 3894'e çıktı. İyileşen hasta sayısı ise 100 bine yaklaştı.

13 Mayıs 2020 ⇒ İçişleri Bakanlığı, Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilerin kimlik kartı başvurularının alınabilmesi için tüm il ve ilçe nüfus müdürlüklerinin 18-19 Mayıs tarihlerinde açık olacağını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda yoğun bakımdaki hasta sayısı ilk kez 1000’in altına düştüğünü, iyileşen hasta sayısının ise 100 binin üzerine çıktığını, uygulanan test sayısının 1,5 milyona yaklaştığını ifade etti.

14 Mayıs 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı günlük verilere göre, toplam vaka sayısı 1635 yeni vakayla birlikte 144 bin 749'a; vefat sayısı da 55 vefatla 4 bin 7'ye çıktı. Uygulanan test sayısı 1,5 milyonu geçti

15 Mayıs 2020 ⇒ Açıköğretim Sistemi bünyesindeki Açıköğretim, İşletme ve İktisat fakültelerinin 2019-2020 bahar dönemi final sınavlarının 24 Haziran-8 Temmuz tarihleri arasında çevrim içi olarak yapılacağı bildirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı günlük verilere göre, toplam vaka sayısı 1708 yeni vakayla birlikte 146 bin 457'ye; vefat sayısı da 48 vefatla 4 bin 55'e çıktı.

16 Mayıs 2020 ⇒ Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı günlük verilere göre, toplam vaka sayısı 1610 yeni vakayla birlikte 148 bin 67'ye; vefat sayısı da 41 vefatla 4 bin 96'ya çıktı.

17 Mayıs 2020 65 yaş ve üstü yurttaşlar saat 12-18 arasında sokağa çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı günlük verilere göre, toplam vaka sayısı 1368 yeni vakayla birlikte 149 bin 435'e; vefat sayısı da 44 vefatla 4 bin 140'a çıktı.

 18 Mayıs 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından günlük Koronavirüs verilerini paylaştı. 1158 yeni vaka sayısıyla birlikte toplam vaka sayısı 150 bin 593'e; vefat sayısı da 31 vefatla 4171'e çıktı.

19 Mayıs 2020 İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile 14 büyükşehir ve Zonguldak'a uygulanan seyahat kısıtlamasının 15 günlük süre ile 3 Haziran sonuna kadar uzatıldığını duyurdu. Saat 19.19'da yurttaşlar balkonlardan İstiklal Marşı'nı söylerek 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nı coşkuyla kutladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından günlük Koronavirüs verilerini paylaştı. 1022 yeni vakayla birlikte toplam vaka sayısı 151 bin 615'e; vefat sayısı da 28 vefatla 4199'a ulaştı.

20 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı kapsamında 22 Mayıs 24.00 ile 26 Mayıs 24.00 arası sokağa çıkma yasağına ilişkin genelge yayımlandı. Sosğa çıkma yasağının tüm yurtta geçerli olduğu bildirildi. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine "65 yaş ve üzeri vatandaşlar için seyahat izin belgesi" konulu bir genelge gönderildi.Genelgeye göre; 65 yaş ve üzeri vatandaşlar izin belgesi almak ve en az 30 gün kalmak şartıyla istedikleri yere gidebilecekler. Bu yaş grubundakilere seyahatlerinde refakat edecek kişiler, 72 saat içinde geri dönebilecek. Ancak gittikleri yerde de sokağa çıkma yasakları devam edecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı günlük Koronavirüs verilerine göre, günlük vaka sayısı binin altına düştü. 972 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 152 bin 587'ye, vefat sayısı da 23 vefatla 4222'ye çıktı

21 Mayıs 2020 ⇒ 65 yaş ve üzeri yurttaşlar için seyahat izin belgesi başvuruları saat 09.00’dan itibaren elektronik ortamda E-Devlet, İçişleri Bakanlığı, E-Başvuru Sistemi ve Alo 199 Vefa Destek Hattı üzerinden yapılmaya başlandı. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi düzenlenen törenle açıldı. Hastanenin günde 35 bin hastaya hizmet verebilecek kapasiteye sahip olduğu açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı günlük Koronavirüs verilerine göre, günlük vaka sayısı 961 yeni vaka ile 153 bin 548'e, vefat sayısı da 27 vefatla 4249'a ulaştı 

22 Mayıs 2020 ⇒ İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine cami ve mescitlerde cemaatle ibadet edilmesi hakkında bir genelge gönderdi. iletildi. Genelgeye göre, 29 Mayıs cuma gününden itibaren cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınabilecek. Bu sırada maske kullanılması zorunlu olacak. Ancak Cuma namazları cami içinde değil, cami avlu ya da bahçelerinde kılınabilecek. Ayrıca cami ve mescitlerde bulaş riskini arttırdığından diğer kullanım alanları (abdesthane, şadırvan, tuvaletler) kapalı olacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı günlük Koronavirüs verilerine göre, günlük vaka sayısı 952 yeni vaka ile 154 bin 500'e, vefat sayısı da 27 vefatla 4276'ya çıktı.  

23 Mayıs 2020 ⇒ Ramazan Bayramı sonuna kadar sürecek sokağa çıkma yasakları başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı günlük Koronavirüs verilerine göre, günlük vaka sayısı 1186 yeni vaka ile 155 bin 686'ya, vefat sayısı da 32 vefatla 4308'e ulaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin 28 Mayıs'ta başlayacağını duyurdu. Tren biletleri satış işlemleri HES kodu ile internetten yapılacak.

24 Mayıs 2020 ⇒ Koronavirüs salgını nedeniyle camilerde cemaatle bayram namazı kılınmadı. Sadece Ankara'da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş, bayram namazını Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kısıtlı sayıda cemaatle kıldırdıSağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda iyileşen hasta sayısının 120 bine yaklaştığını belirtti. Bakan Koca'nın paylaştığı günlük Koronavirüs verilerine göre, günlük vaka sayısı 1141 yeni vaka ile 156 bin 827'ye, vefat sayısı da 32 vefatla 4342'ye yükseldi.

25 Mayıs 2020 ⇒ Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı günlük Koronavirüs verilerine göre, toplam vaka sayısı 987 yeni vaka ile 157 bin 814'e, vefat sayısı da 29 vefatla 4369'a çıktı.

26 Mayıs 2020 ⇒ Pamukkale, Ulusoy, Metro ve Kamil Koç firmaları 4 Haziran tarihinden itibaren otobüs seferlerine başlayacaklarını açıkladı. Bilet satış işlemleri Hayat Eve Sığar (HES) koduyla gerçekleştirilecek. Giriş çıkış yasağı olan iller için "seyahat izin belgesi" alınması da gerekiyor. Türk Hava Yolları, 5 Haziran'da başlayacak seferleri için yeni korona kurallarını duyurdu. Alınan önlemlere göre, yolcular el bagajı taşıyamayacak, sadece küçük el çantası bulundurabilecekler. Maske takmak zorunlı olacak. Koridorda kuyruk ve temas olmayacakSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı Koronavirüs verilerine göre, toplam vaka sayısı 948 yeni vaka ile 158 bin 762'ye, vefat sayısı da 28 vefatla 4397'ye ulaştı. Toplam iyileşen hasta sayısı ise 121 bin 507'ye çıktı. Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu, "COVİD-19, Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi" başlıklı bir rehber yayımladı. 126 sayfalık rehberde 27 iş kolunda ayrı ayrı "İş yerine yönelik önlemler", "Müşterilere yönelik önlemler", "Personeli korumaya yönelik önlemler", "Ortam temizliği, dezenfeksiyonu ve havalandırma" başlıkları altında bilgilendirmeler yer alıyor.  

27 Mayıs 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı günlük Koronavirüs verilerine göre, toplam vaka sayısı 1035 yeni vaka ile 159 bin 797'ye, vefat sayısı da 34 vefatla 4431'e ulaştıNormalleşme takviminin ikinci aşaması bugün başladı

 

28 Mayıs 2020 ⇒ İstanbul Valiliği, 29 Mayıs'tan itibaren İstanbul'da Cuma namazı kılınabilecek camilerin listesini yayımladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Haziran'dan itibaren uygulamaya konulacak yeni kararları açıkladı. Buna göre; Şehirlerarası seyahat sınırlaması kaldırılıyor; Kamu personeli normal mesaiye başlıyor; Kreşler ve gündüz bakım evleri açılıyor; 20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma kısıtlamasının kapsamı 18 yaşa indirildi; 0-18 yaş grubunun tamamı Çarşamba ve Cuma günleri 14.00-20.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek; Restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, kaplıcalar gibi işletmeler akşam saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başlayacak, Eğlence mekanları ile nargile satışı yapan işletmeler bu kapsam dışında kalacak; Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri hizmet vermeye başlayacak; Plajlar, milli parklar ve bahçeler faaliyete geçecek. Müze ve ören yerleri de açılacak; Hayvan satış yerleri faaliyete geçiyor; Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılıyor, spor salonları saat 24.00'e kadar hizmet verebilecek; Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar kaldırıldı; Sürücü ve benzeri kurslar ile kütüphaneler, gençlik merkezleri, kampları belirlenen şartlar dahilinde faaliyetlerini sürdürebilecek; Açık havada konserler saat 24.00 ile sınırlı olmak üzere başlayabilecek; Hipodromlar 10 Haziran'da yeniden faaliyete geçecek; 65 yaş üstünün sokağa çıkma sınırlaması sürecek, Pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler; İşletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlar maske, mesafe ve temizlik şartıyla iş başı yapabilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından günlük Koronavirüs verilerini paylaştı. Toplam vaka sayısı 1182 yeni vaka ile birlikte 160 bin 979'a, vefat sayısı da 30 vefatla 4461'e çıktı.

 

29 Mayıs 2020 16 Mart'ta ara verilen toplu ibadetlere yeniden başlandı ve toplu halde ilk Cuma namazı kılındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından günlük Koronavirüs verilerini paylaştı. Toplam vaka sayısı 1141 yeni vaka ile birlikte 162 bin 120'ye, vefat sayısı da 28 vefatla 4489'a çıktı.

30 Mayıs 2020 İçişleri Bakanlığı valiliklere "Şehir Giriş/Çıkış Seyahat Kısıtlaması" konulu bir genelge gönderdi. Genelgeye göre, sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 18 yaş altı çocuklar velileriyle şehir içi ve şehirler arası yolculuk yapabilecek; şehirler arası seyahatlerde seyahat izin belgesi alma zorunluluğu yürürlükten kaldırıldı; büyükşehir statüsündeki 14 il ile Zonguldak'taki şehir giriş-çıkış kısıtlaması 31 Mayıs Pazar günü saat 24.00'te sonlandırılacak; uçak, tren, otobüs gibi araçlarla yapılacak seyahatlerde HES uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra biletlemeler yapılacak; 65 yaş ve üzerindekilerin Seyahat İzin Belgesi almaları, gidecekleri illerden en az 1 ay boyunca dönmeme şartıyla tek yönlü seyahat uygulaması sürecekSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı günlük Koronavirüs verilerine göre, toplam vaka sayısı 983 yeni vaka ile 163 bin 103'e, vefat sayısı da 26 vefatla 4515'e yükseldi.

 

31 Mayıs 2020 Atatürk Havalimanı'na yapılan Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi ile restore edilen Hadımköy Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenlerle hizmete açıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı günlük Koronavirüs verilerine göre, toplam vaka sayısı 839 yeni vaka ile 163 bin 942'ye, vefat sayısı da 25 vefatla 4540'a çıktı. Toplamda 127 bin 973 hasta sağlığına kavuştu 

1 Haziran 2020  Kontrollü normalleşme süreci başladı. Normalleşme döneminin ilk uçak seferi İstanbul-Ankara arasında geçekleştirildi. İçişleri Bakanlığı genelgesiyle toplu taşımada yüzde 50'lik kapasite sınırlaması kaldırıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından günlük Koronavirüs verilerini paylaştı. Verilere göre, toplam vaka sayısı 827 yeni vaka ile 164 bin 769'a, vefat sayısı da 23 vefatla 4563'e çıktı. İyileşen hasta sayısı ise 128 bin 947'ye ulaştı.