Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü Etkinliği Yapıldı
17.04.2019 13:21

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü Etkinliği Yapıldı


Haber Üsküdar - Şeyma Nur Davut

Okulumuz Ergoterapi Bölümü tarafından Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinliği Üniversitemiz Güney Yerleşke Duha Beker Konferans Salonunda 20 Mart 11.30 – 13.00 saatleri arasında Down Cafe kurucu üyesi , çalışanları Gonca ve Gökhan’ın katılımıyla gerçekleştirildi

 

Okulumuz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aldulhakim Beki’nin de katılımının olduğu etkinlikte, gelen konuklarımıza tebrik ve çiçek taktimini Beki yaptı. Dr.Öğr.Üyesi Beki konuklarımız adına Üniversitemizin fidanlığında fidan dikileceğini belirtti ve belgelerini verdi.

Özel Çocukların Toplumla İç İçe Olduğu Yer : Down Cafe

Asıl mesleği mimarlık olan Down Cafe kurucularından olan Saruhan Singer , Down Cafe projesinin nasıl gerçekleştiğini öğrencilere anlattı. Singer 37 yıl önce bir kızının dünyaya geldiğini ve kızının metal rahatsızlığının olduğunu söyledi. Bu durumun kendisinin çeşitli etkinliklerde ve vakıflarda yer edinmesini sağladı. 15 kişilik bir heyetle ADER Vakfını kurdu. Burada çocuklara eğitim verildikten sonra çocukların eve kapanmasından son derece rahatsızlık duyan Singer , 28 çocuk annesiyle bir araya gelerek ve Belediye desteğide alarak Down Cafe’yi kurduklarını belirtti. Kurulduktan 1 sene sonra çok fazla ve çok güzel tepkiler alarak Türkiye’nin her yerinden tebrik telefonları aldıklarını açıkladı. Burada bir tek kafe işletmesi değil işaret dili, dans , folklor gibi çeşitli eğitimlerde veriliyor. Saruhan Singer : ‘’Bu kafede sadece down sendromlu çocuklar değil, mental ve otistik çocuklar da çalışıyor. Böylelikle hep beraber uyum içinde çalışmayı da öğreniyorlar" dedi. Ayrıca çeşitli şirketlerde çocuklar iş imkanları sağladıklarını da belirtti.

 

Down Cafe’nin Çalışkan Gökhan’ı

Down Cafe çalışanlarından biri olan Gökhan kafede neler yaptığını anlattı. Servis açıyor, çay servisi yapıyor ve arkadaşlarıyla iş bölümü yaparak çalıştığını anlatıyor. Yaptığı işten memnun olan Gökhan,bu işi de çok sevdiğini söylüyor. Ayrıca bir hastahane de çay servisinde çalışan Gökhan maaşını da annesine vererek biriktiriyor. Okulundan mezun olduğunu ve bir günlük askere gittiğini de anlatan Gökhan , askerde asker selamı vermeyi ve tüfek tutmayı da öğrenmiş.

 

Dans Etmeyi Çok Seven Gonca

29 yaşında olan ve Down Cafe’de çalışan Gonca ; çay, kahve servisi yaptığını, kahvaltı ve yemek hazırlığına yardımda bulunduğunu anlattı. Maaşını annesine verdiğini ve kardeşiyle birlikte kuş adasında tatil için para biriktirdiğini söyledi.Ayrıca işaret dili eğitimi aldığını belirten Gonca , Kasap Dünyası’nda dükkan açmak istediğini belirtti.Dans etmeyi ve kitap okumayı çok sevdiğini söyledi ve evde annesinde ev işlerinde yardım ettiğini de söyledi. Son bir mesaj olarakta Gonca, ‘’ çevreyi kirletmeyin.’’ dedi.