Polonya'da bir süre mahsur kalan öğrenci yaşadıklarını anlattı
26.05.2020 20:13

Polonya'da bir süre mahsur kalan öğrenci yaşadıklarını anlattı


Haber Üsküdar - Bilgen Çelikdal

Üniversite eğitimi için Polonya’ya giden Özlem Nur isimli öğrenci, koronavirüs salgını başladıktan sonra yaklaşık 1 aylık mücadele sonunda Türkiye’ye dönmeyi başardı.

Polonya’da İngilizce hazırlık eğitim gören Özlem Nur, Polonya’nın başkenti Varşova’dan yaklaşık iki saat uzaklıktaki Lodz eyaletinde öğrencilerin çoğunlukta olduğu bir bölgede yaşadığını söyledi. Salgın başladıktan sonra arkadaşlarıyla birlikte ilk başta olayın ciddiyetini pek anlayamadıklarını, geçici bir durum olduğunu zannettikleri için eğitim haklarının yanmasından korkarak dönmeyi düşünmediklerini belirten Nur, ilerleyen zamanlarda Kovid-19 vakaları artınca okullara ara verilmesinin ardından, dönüş için girişimlere başladıklarını ifade etti.

Bu süreçte Polonya’da toplu alanların kapatıldığını ve insanların sokağa çıkma yasağı olacağı endişesiyle marketlere akın etmeye başladığını belirten Özlem Nur, kendisi ve arkadaşlarının bir süre gıda bulmakta zorlandıklarını, zorunlu olarak yurttaki odalarda tek başlarına kaldıkları için  sosyal yaşantılarının kısıtlanmış olduğunu ve diğer yabancı öğrencilerin telaş içerisinde toparlanarak ülkelerine dönmesinin ardından kendisin de büyük bir korkuya kapıldığını aktardı.

Konsolosluk bizi eksik bilgilendirdi

İlk başlarda ülkeye dönmeyi düşünmediklerini belirten Nur, koronavirüsün hızla yayılmaya başlamasının ardından paniğe kapıldığını, 22 Mart tarihinden itibaren Polonya’daki Türkiye Başkonsolosluğuna mail attığını ve beklemeye başladığını söyledi. Özlem Nur, mail attıktan sonraki süreçte Türkiye’ye iki uçak kalkmış olmasına rağmen kendisine haber verilmediğini iddia etti. Yaklaşık bir ay boyunca arkadaşları ile Türkiye'ye dönüş için mail beklediklerini belirten Nur, konsolosluğun ilk başta kendilerine, mail sıralamasına göre bilet alınabileceğini bildirmiş olmasına rağmen, sonraki süreçte her kalkan uçak için ayrı bir mail atmaları gerektiği bilgisini edindiklerini, bu sebepten ülkeye dönüş süresinin uzadığını ve mağduriyet yaşadığını aktardı. Her kalkan uçak için ayrı bir mail atması gerektiği bilgisinin kendisine bildirilmediği için ancak bir ay sonra Türkiye’ye dönmek için onay aldığını, onay mailinin kendisine ulaşmasının ardından hızlı bir şekilde eşyalarını toparlayarak havalimanına gittiğini söyledi.

Dönüş sırasında yaşadıklarını da aktaran Özlem Nur, havalimanında pasaport kontrolünün ardından kendisine Türkiye’de 14 gün karantinada kalacağına dair belgeler imzalatıldığını, bu belgeleri göstererek uçak biletlerini satın alabildiklerini kaydetti. 18 Nisan gecesi Türkiye’ye geldiklerini, uçaktaki diğer yolcularla birlikte Ordu Giresun Havalimanı’na indirildikten sonra ateşlerinin ölçüldüğünü, bagajlarının ise yetkililer tarafından dezenfekte edildikten sonra kendilerine iade edildiğini belirtti.

Ordu’da 14 gün karantina

Uçaktaki diğer yolcularla birlikte 14 günlük karantina sürecini geçirecekleri Lebibe Ergin Karlıbel Kız Öğrenci Yurdu'na getirildiklerini belirten Özlem Nur, burada herkesi ayrı odalara yerleştirdiklerini, kendilerine tahsis edilen odalarda zorunlu bütün ihtiyaçların bulunduğunu, su ısıtıcısı, çay, kahve gibi ihtiyaçlarının ise üç gün içerisinde temin edildiğini söyledi. Günlük olarak üç ana, bir ara öğünden oluşan yemek ihtiyaçlarının sıkıntısız sağlandığını, çalışanların kendilerine çok yardımcı olduklarını sözlerine ekleyen Nur, süreç boyunca düzenli olarak ateşlerinin ölçüldüğünü ve sadece belirti gösteren kişilere Kovid-19 testi yapıldığını belirtti. Karantina başladıktan kısa bir süre sonra spor yapmaları için kendilerine pilates matı ve topu verildiğini, okumaları için kitap dağıtıldığını bildiren Özlem Nur, karantina süreci boyunca herkesin odalarında bulunduğunu, kimseyle temas halinde olmadıklarını, her odanın kapısının önünde bir sandalye bulunduğunu ve ihtiyaçların o sandalyelere konularak kendilerine ulaştığını belirtti. 

14 günlük karantina sürecinin tamamlanmasının ardından yetkililer tarafından yaşadıkları şehirlere otobüslerle gönderildiklerini söyleyen Özlem Nur, İstanbul’a vardığında sokağa çıkma yasağı devam ettiği için ailesinin kaymakamlıktan izin alarak kendisini karşılamaya geldiğini ifade etti.