Psikolog Dr. Fatma Pehlivan salgın sürecinde çocuklarla evde yapılması gerekenleri anlattı
Haber Üsküdar – Doğa Kaçmaz
Yetişkinlerin bile uyum sağlamakta zorlandığı Koronavirüs (Kovid-19) salgını çocuklar için çok daha zor bir süreci ifade ediyor. Bu süreçte ebeveynler, çocukların ihtiyaç duyduğu psikolojik desteği nasıl vermeli? Konunun uzmanı olan Psikolog Dr. Fatma Pehlivan’a sorduk.
“Online eğitime adapte olmasını sağlayın”
Koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler ile birlikte okullarda online eğitim sistemine geçilmiş ve eğitim faaliyetleri uzaktan sürdürülmeye başlanmıştı. Ebeveynlerin bu süreçte yapması gerekenlere ilişkin olarak Psikolog Dr. Fatma Pehlivan şunları söyledi: “Okullarda online eğitime geçtiğimiz bu günlerde, öğrenciler bilgisayar başında eğitim almaktan sıkılabilir ve ciddiye almayıp rehavete kapılabilir. Onlara neden eğitimin önemli olduğunu hatırlatın ve bir çizelge oluşturarak bu düzene uymalarını onlar için kolaylaştırın.”
“Aile ilişkilerini yükseltecek oyunlar oynayın”
Evde geçirilen zamanın artması da aile üyeleri arasında birtakım sorunlar yaşanmasına neden olabiliyor. Psikolog Dr. Fatma Pehlivan’a ebeveynlerin böyle bir durum yaşandığında neler yapılması gerektiğini sorduğumuzda, “Evin içinde sürekli yan yana kalınması, kaçınılmaz olarak bazı sürtüşmeleri de beraberinde getirecektir. Bunu minimuma indirmek için, çeşitli kutu oyunları oynayabilir ve aile fertleri arası yakınlaşmayı yükselterek sürtüşmeyi yok edebilirsiniz. Oyun sonundaki bir projeyi bitirme hissi de çocuklara olumlu yansıyacaktır” dedi.
“Kendilerini ifade etmeleri için yer açın”
Salgın sürecinde çocuklar ile birlikte yapılan etkinliklerin, çocuklar üzerinde ne tür etkileri olduğuna yönelik sorumuzu ise Psikolog Dr. Pehlivan şöyle yanıtladı: “Yapılacak etkinlikler sonunda ortaya somut şeylerin yaratılması, evlatlarımızın kendilerini anlatabilme yetisini ve kendilerine güvenini artıracaktır. Bu etkinlikler komplike olmak zorunda değil. Beraber yemek yapmak, okumak veya resim çizmek, hem ev içi etkileşimi güçlendirir hem de ortaya çıkan sonuçlar sayesinde çocukların kendi potansiyellerine olan güvenini tazeler.”