"Marketlerle rekabet edemez hale geldik"
06.06.2020 19:52

"Marketlerle rekabet edemez hale geldik"


Haber Üsküdar - Mehmet Aliosmanoğlu

Çin’in Vuhan kentinden başlayıp tüm dünyayı saran Koronavirüsle (Kovid-19) mücadele döneminde alınan tedbirlerden biri de marketlerin ve mahalle bakkallarının açılış ve kapanış saatlerine getirilen kısıtlama oldu. Salgının başladığı dönemde Bilim Kurulu'nun aldığı kararlar doğrultusunda sokağa çıkma yasakları başladı. Bu dönemde en kazançlı sektörlerin başında marketler geliyor. Bu durum bir açıdan market sektörünü canlandırırken, diğer yandan da ulusal market zincirleri ile aynı saatte açılıp kapanan mahalle bakkallarını zor duruma düşürdü.

Kovid-19 sürecinde mahalle bakkallarının durumunu öğrenmek ve şikayetlerini dinlemek için İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı Zeynep Kamil Mahallesi'nde bakkal işleten Ali Osman Hamzaoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Emir Mini Market'in işletmecisi olan Ali Osman Hamzaoğlu, sürecin kendilerini bir anlamda zora soktuğunu ifade ederken, “Önceden erken açıp geç saatlerde kapattığımız iş yerlerini alınan karar ile birlikte şimdilerde sabah 09.00’da açıp akşam 22.00'de kapatmak zorunda kalıyoruz. Yürütülen bu uygulama ile ulusal market zincirleri ile aynı saat aralığında çalışmak durumda kaldık. Mevcut durumdaki bu uygulama, bizi zor duruma düşürdü” diye konuştu.

"Sokağa çıkma yasaklarında mahalle bakkalları açık olabilirdi"

Hamzaoğlu, ulusal zincir marketlerin bu süreçte çok ciddi oranlarda cirolar elde ettiklerini ve kendilerinin bundan olumsuz etkilendiğini dile getirip, "Vatandaşlarımız bu süreçte her şeye ulaşabildikleri ve ürün çeşitliliğinin çok daha fazla olduğu zincir marketleri tercih etti. Buna saygı duyuyorum, fakat devletimiz en azından sokağa çıkma uygulamasının hayata geçirildiği günlerde, fırınlar gibi mahalle bakkallarına da izin verebilirdi. Hem bizler mağdur olmazdık hem de vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını kapılarına kadar götürüp hafta içi alışverişini yapamamış olan ya da herhangi bir şeye ihtiyaç duyan vatandaşlarımızı da mağdur etmezdik" diye konuştu.

"Salgın sürecinde işlerimizde kayda değer bir azalma oldu"

Koronavirüsün ilk başladığı günlerde vatandaşların marketlere adeta hücum ettiğini söyleyen Hamzaoğlu, “Kovid-19 salgını sürecinde işlerimizde kayda değer bir azalma oldu. Devletten herhangi bir destek alamadım ama biraz zor olsa da giderlerimi karşılayabildim. Bu süreçteki en büyük sorunumuz, biraz önce de dile getirdiğim gibi yerel ve küçük marketlerin ulusal market zincirleri ile aynı saatte açılıp kapanmamız oldu. Onlar biraz daha erken kapansa ya da biraz daha geç açılsa vatandaşlarımız en azından belirlenen o saat aralıklarında bizden alışverişlerini yapabileceklerdi ama aynı saatlerde çalışma zorunluluğu getirilince, bu durumda vatandaşlar genellikle zincir marketleri tercih etti. Sabah 7'de veya 8'de açtığımızda, en azından 3-5 ekmek, 3-5 yumurta satıyorduk ama yürürlüğe giren uygulama ile zincir marketler ön plana çıktı. Onlar kapalı olduğunda bizim gibi yerel marketlerden vatandaşlar alışveriş yapacaktı. Diyeceğim o ki alınan tedbirler ve hayata geçirilen uygulamalar bizi ciddi şekilde zorladı" şeklinde konuştu.