Uzman Diyetisyen Kübra Dağdeviren Çam: Ramazan'da beslenmeye dikkat edilmeli
09.05.2020 15:08

Uzman Diyetisyen Kübra Dağdeviren Çam: Ramazan'da beslenmeye dikkat edilmeli


Haber Üsküdar – Mücahit Çam

Ramazan’ın gelmesiyle birlikte, akıllarda beslenmeye ilişkin çok sayıda soru oluşmaya başladı. Biz de Uzman Diyetisyen Kübra Dağdeviren Çam ile Ramazan'da beslenme konusunda bir online röportaj gerçekleştirdik. 

Ramazan ayında bir insanın metabolizmasında önemli değişiklikler olur mu?

Elbette önemli değişiklikler olur. Sonuçta bir ay boyunca, bireyler tamamen farklı bir düzen içine giriyorlar.

Su tüketimi azaltılırsa ne olur?

Böbreklerde rahatsızlıklar meydana gelebilir ve metabolizma iyice yavaşlar. Her şeyden öte, organların sağlığı için su tüketmek gerekiyor. Gün içerisinde çok uzun süre boyunca susuz kalındığı için, iftar ve sahur arasındaki zaman diliminde bu susuzluğu dindirecek kadar, alınması gereken su miktarı alınana kadar su içilmesi gerekiyor. Su içme olayına dikkat edilmeli. Kilo başına 30/35 ml arası su içilmesi önemlidir.

Ramazan'da kabızlık yaşanır mı?

Kabızlık Ramazan aylarında en sık görülen sağlık problemidir. İnsanların bu ayda kabızlık yaşamaları çok normal. Bu sorunu yaşayanlara, sahurdan önce kayısıyı suya koyup ,aç karnına ilk önce kayısıyı yemelerini, sonrasında bu suyu içmelerini önerebiliriz. Bunlar bağırsakların çalışmasına yardımcı olacaktır.

Midemizi yormamak için neler yapabiliriz?

En çok yapılan hata, iftarda tüm yiyecekleri birden tüketmek. İlk önce çorba, ardından ana yemek ve en sonunda da tatlı yiyerek midemizi çok fazla yormuş oluyoruz. Şöyle olabilir; çorbayı içtikten sonra biraz bekleyip sonrasında diğer öğünlere geçilebilir. Eğer diyet yapıyorsanız, ilk önce salatayı yiyip sonrasında eğer midenizde çok yer kaldığını düşünüyorsanız diğer yemekleri yiyebilirsiniz.

Ramazan ayında yapılan beslenme hataları nelerdir?

Birden her şeyi tüketerek bu yanlışı yapıyoruz. İçimizdeki açlık duygusunu bastırabilmek için birden yiyoruz, az önce de söylediğim gibi, besinlerin yavaş yavaş tüketilmesi gerekiyor. Tatlı olarak şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli. Tatlının ise iftardan bir-iki saat sonra yenmesi gerekiyor.

Sahurda nelere dikkat edilmeli?

Mutlaka ve mutlaka bir adet yumurta yenmesi gerekiyor. Yumurta, uzun süre doygunluk hissi sağlayacaktır. Yemek türlerinden kaçınılıp kahvaltı türlerine odaklanılması gerekiyor. Zeytin gibi tuzlu yiyecekler yenmemeli.

Kimlerin sağlık açısından oruç tutmaması gerekir?

Emziren ve gebe anneler, kronik hastalığı olanlar oruç tutmamalıdır. Oruç tutmak bu kişilerin sağlık durumunu olumsuz etkileyecektir. Özellikle şeker hastalığı olanlar, böbrek hastalığı olanlar oruç tutmamalıdır.

Ramazan'da kilo almamak için neler yapmalıyız?

Bireylerin bu süreçte kendilerini biraz tutmaları gerekiyor. Tatlılara karşı daha temkinli olunmalı. Porsiyonlar abartılmamalı, küçük porsiyonlar tercih edilmeli. Yağlı yemeklerden de uzak durulmalı. Eğer tatlıya ihtiyacınız varsa bir kaseye süt koyup içine meyve ekleyip bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.