TRT Akademi, Üsküdar İletişim'de 'İletişim ve Medya Eğitimi' konulu bir etkinlik düzenledi
08.06.2022 01:03

TRT Akademi, Üsküdar İletişim'de 'İletişim ve Medya Eğitimi' konulu bir etkinlik düzenledi


Haber - Ümmü Gülsüm Dural

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü tarafından TRT Akademi iş birliği ile “İletişim ve Medya Eğitimi” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi.

 TRT Akademi iş birliği ile “İletişim ve Medya Eğitimi” başlıklı etkinlikte TRT spikeri Mehmet Çelikyay, “Türkçe’nin Doğru ve Etik Kullanımı” kapsamında interaktif bir eğitim gerçekleştirdi.

“Uyku nefesi dediğimiz şey diyafram nefesidir”

Doğru konuşmanın nefes eğitiminden geçtiğini dile getiren TRT spikeri Mehmet Çelikyay, “Konuşurken alacağımız nefes diyaframa alınmalıdır. Diyafram akciğerlerimizin hemen altında bulunan bir kastır. Bu kası etkili kullanarak heyecanımızı yenebiliriz. Aslında vücudumuz diyafram kasını kullanarak nefes almasını bilmektedir. Uyku nefesi dediğimiz şey diyafram nefesidir" dedi.

"Nefes tükendikçe zihin kelimeleri o nefese yetiştirmeye çalışıyor"

Nefes eğitiminin çok önemli olduğunu vurgulayarak katılımcılar ile uygulamalı nefes eğitimi yapan Mehmet Çelikyay, ”Nefesin üzerinde durmayı çok önemsiyorum. Bir diğer unsur durak yapmaktır. Konuşurken, kimi insanlar noktalama işareti yokmuş gibi tek düze konuşur. Ama biz konuşma içerisinde virgül varmış gibi yarım nefes alıyoruz. Hava bizim için bir benzin, duraklar da öyle. Konuşurken nefesimizi kontrol edemezsek, vurgu ve tonlama kayar. Nefes tükendikçe zihin kelimeleri o nefese yetiştirmeye çalışıyor. Böylece hece, harf yutma, cümle sonunu yuvarlama, hızlı konuşma ortaya çıkıyor. O yüzden gördüğünüz her fırsatta durağınızı yapın. Duraklar mola yeri gibidir“ dedi.

“Bir metni iyi okuyabilmenin temel unsuru metnin içine girmektir”

Metin okurken dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Mehmet Çelikyay, “Bir metni iyi okuyabilmenin temel unsuru metnin içine girmektir. Bize eğitimlerde bunu söylerler. O metni siz yazmışsınız gibi okumak gereklidir. Metnin vermek istediği mesajı özümseyip o duyguyu insanları etkilemek için çaba sarf edercesine okur iseniz arada yaptığınız telaffuz hataları tolere edilir. Sadece metin olarak okursanız vurgusuz ve duygusuz olur. Etkisi çok düşer” ifadelerini kullandı.

"Bir konuşmayı en güçlü yapan unsurlardan bir tanesi duygudur"

Doğru konuşmanın püf noktaları hakkında Mehmet Çelikyay, “Bir konuşmada göz teması çok önemli. Gülümsemek, sesinizin tonunu ayarlamak ve kalabalığı iyi tanımak da çok önemli. Konuşmacının zihninde size yapacağı konuşma ve sunumla ilgili temel bir bilgi oluşturuyor. Hakim ve savcılara eğitim verdim. Vaiz ve hocalara eğitim verdim. Çünkü onların da işi, bilgilerini satmak. İyi bir lider olabilmek için duygu çok önemli. Bir konuşmayı en güçlü yapan unsurlardan bir tanesi duygudur. Mühendislik ile ilgili bir konu anlatıyorsunuzdur, didaktik bir konuşma yapabilirsiniz. Duygu vermeye gerek yoktur. Ama bir politikacı iseniz, vaaz veriyorsanız, anne/baba iseniz, motivasyon konuşması yapıyorsanız ve etkilemek istediğiniz kalabalık bir grup var ise duygu çok önem arz ediyor” dedi.