TRT Belgesel Yönetmeni Neşe Sarısoy Karatay Üsküdar İletişim'de öğrencilerle buluştu
Haber Üsküdar- Ahmet Can Aras
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Doç. Dr. Esennur Sirer’in üstlendiği etkinlikte "Yüzyılımdaki Cumhuriyet" belgesel filminin gösterimi yapıldı. Etkinliğin devamında TRT Belgesel yönetmeni Neşe Sarısoy Karatay, belgesel film yapımı hakkında öğrencilerle söyleşi gerçekleştirdi.
Neşe Sarısoy Karatay: “Belgesel bir temele dayanmalı, muhakkak bir amacı olmalıdır”
Belgesel üretim sürecinin bir temele dayanarak muhakkak bir amacı olması gerektiğini vurgulayan Neşe Sarısoy Karatay, “Belgeseli yaparken öne çıkaracağınız belli başlı konular vardır. Belgesel üretimi sırasında adeta bir binanın temelini atar gibi belli başlı temellere dayanmalı ve muhakkak bir amacınız olmalıdır” şeklinde konuştu. Sadece görüntü çekerek belgesel üretmiş olunmayacağını da ayrıca vurgulayan Karatay, “Şimdi daha çok görsellik üzerinden gidiyoruz. Gündelik yaşamda baktığımda görüntüler var ama derinlemesine bir içerik göremiyorum. Bu içeriği bundan sonra sizler üreteceksiniz. Yaptıklarınız içeriğin üzerine oturmak zorunda sadece ben bu görüntüyü çektim diyerek belgeseli çekip köşeye oturamazsınız. Bizler resim yapmıyoruz, bir belgesel yapıyoruz. Belgeselin bir amacı olmalıdır ve belgesel herkese ulaşarak ve anlatılmak zorundadır. Sizler sadece bir görüntüyü çekerek belgesel yapmış sayılmazsınız” şeklinde konuştu.
"Günümüzde üretilen belgesel türleri daha çok gezelim görelim şeklinde"
Günümüzde üretilen belgesel türlerinin daha çok gezelim görelim türünde olduğunu ifade eden Neşe Sarısoy Karatay, “Şu anda üretilen bir sürü belgesel gezelim görelim şeklinde hazırlanıyor. Sadece durumu görüntülüyor ama biz sadece durumu görüntülemiyoruz. Geçmişi de görüntülemeye, geçmişten aldığımızı bugüne getirerek aktarmaya çalışıyoruz ve sonunda bir sonuca ulaşmaya çalışıyoruz. Belgesel yapmak sanat eseri yapmaktan daha farklı bir süreç. Belgeseli hem izletmek zorundasınız hem estetik olmak zorundasınız. Aynı zamanda içeriğindeki bilgiyi vermek zorundasınız. Yapılacak bir belgeselde bu tür ölçütleri göz önünde bulundurmak gereklidir” dedi. Belgesel yapmanın soru sormak olduğunu da sözlerine ekleyen Karatay, “Belgesel yapmak soru sormak demektir. Sorularla başlayarak ben ne yapacağım ve nasıl yapacağım şeklinde kendinize soru sorarak başlayacaksınız. Onların alt başlıklarını kuracaksınız. Bu sürecin başında da duygu olması gerekiyor. Hem düşünce hem duygu. Duygu olmadan belgesel yapılmıyor, didaktik bir şekle dönüyor” şeklinde konuştu.
Etkinlik, Neşe Sarısoy Karatay'ın öğrencilerin sorularını yanıtlaması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.