Belkıs Hanım ile Onur Efendi sergisini görebilmek için son hafta
18.01.2022 16:21

Belkıs Hanım ile Onur Efendi sergisini görebilmek için son hafta


Haber Üsküdar – İrem Gül

9 Kasım 2021’de başlayan Fatma Belkıs ve Onur Gökmen’in kendi isimlerini barındıran “Belkıs Hanım ile Onur Efendi” adlı sergileri devam ediyor. 23 Ocak Pazar gününe kadar ziyarete açık olan sergi Karaköy semtindeki Salt Galata Modern Sanat Müzesi’nde sergileniyor. Haberin video formatı için buraya tıklayınız.

Ardışık adlı sergi serisinin dördüncüsü olan Belkıs Hanım ile Onur Efendi sergisi modernleşme hamlesiyle ortaya çıkan 'aydın' kimliği ve onun beraberinde meydana gelen çalkantılı ruh hallerini konu ediniyor. Sanatçı sohbetleriyle geliştirilen Ardışık sergi serisi Salt Galata’da art arda yer alan sergilerle birlikte;  tarih yazımı, dil, kamusallık, simgesel sermaye ve modernleşme bakımından 'sembolik iktidar' meselelerine odaklanılıyor.

Salt Galata’nın -1. katında yer alan sergide bir dizi heykel ve ikilinin ilk uzun metrajlı kurgu filmi olan Alakadar’dan bir kesit sanatseverlere sunuluyor. Sergide sanatçılar otoriteyle kurulan sancılı ilişki ve sanatsal üretimde başarısızlık kaygısını ele alıyor.

SAHA derneği ve Salt Galata desteğiyle üretilen Alakadar filminde önceki kuşaklardan sanatçıların gölgesinde iş üretmeye çalışan üç arkadaşın hikâyesi bir kara komedi olarak izleyicilere aktarıldı. Sergi kapsamında gösterilen videonun özetine Salt web sitesinde şu sözlerle değinildi: "Zor bir gün geçiren Onur, Ceylan ve Hüseyin İstanbul yakınlarında bir tarlaya park ettikleri eski karavanın önünde toplanır. Çakırkeyif üç arkadaş, gece ilerledikçe gerek kendi deneyimleri gerekse geçmişten gelip onlara musallat olan hayaletler üzerinden hayata dair bir hesaplaşmaya girişir. Sadece kişisel tarihlerinin değil, kanonlaşmış sanat anlayışının da yükünü taşıyan gençler yer yer sayıklar hâlde travma, ön yargı ve kaygılarını sanki bir terapi seansındaymış gibi ortaya serer."