
Gazetecilik Danışma Kurulu ilk toplantısını yaptı
Haber Üsküdar
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından oluşturan Gazetecilik Danışma Kurulu ilk toplantısını yaptı. Toplantıda, gazetecilik eğitiminde yapay zekâ ile gazetecilik eğitiminin mevcut durumu üzerinde duruldu. Katılımcılar, yapay zekânın ders müfredatına entegre edilmesi konusunda görüş bildirdi.
Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın yönetiminde gerçekleşen Danışma Kurulu toplantısına, Danışma Kurulu üyeleri; Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Yüksel, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Özsoy, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şadiye Deniz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Kaderoğlu Bulut, İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Sarphan Uzunoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkan Yardımcısı İhsan Yılmaz ve Medya Akademisi Derneği (MAKDER) Başkanı Selçuk Taşdemir ile Üsküdar Üniversitesi'nden Gazetecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ceren Saran, Dr. Öğr. Üyesi Denizcan Kabaş, Dr. Öğr. Üyesi Maria Pia Ester Christaldi, Arş. Gör. Atila Erdemir ve Arş. Gör. Hakan Koluman katıldı.
Öğrenciler yapay zekâ dersi talep ediyor
Toplantının ilk gündem maddesi olarak, yapay zekânın gazetecilik müfredatına entegrasyonu konusu ele alındı. Prof. Dr. Süleyman İrvan, farklı üniversitelerin gazetecilik bölümlerinde okuyan öğrencilere uyguladığı anketin verilerini paylaştı ve öğrencilerin yüzde 80'den fazlasının daha fazla yapay zekâ dersi almak istediklerini ifade ettiklerini söyledi. Danışma Kurulu üyeleri de kendi derslerinde yapay zekâdan yararlandıklarını, yapay zekânın tek bir dersle sınırlı kalmayıp bütün müfredata yayılmasının daha uygun olduğunu dile getirdiler.
Gazetecilik eğitiminin mevcut durumunu ele almak için çalıştay önerisi
Toplantının ikinci gündem maddesi olarak, bir çalıştay önerisi yapmak istediklerini ifade eden Prof. Dr. Süleyman İrvan, Türkiye'de gazetecilik eğitimi veren 40'tan fazla bölüm olduğunu, ancak bu bölümler arasında çok zayıf bir iletişim bulunduğunu ifade etti. "Bu çalıştayda sorunlarımızı konuşabiliriz, deneyimlerimizi paylaşabiliriz" diyen İrvan, Danışma Kurulu üyelerinin değerlendirmelerini sordu. Danışma Kurulu üyeleri de çalıştay fikrine sıcak baktıklarını ifade ettiler. Bir sonraki toplantıya kadar, çalıştay fikrinin geliştirilmesi için öneriler alınmasının iyi olacağı kararlaştırıldı.
Gazetecilik Danışma Kurulu, önerilerin değerlendirilmesi ve çalıştay konusunda atılacak somut adımların belirlenmesi amacıyla Bahar dönemi sonunda yeniden toplanacak.