16. oturumda sosyal medya ve toplum ilişkileri ele alındı
22.10.2020 21:03

16. oturumda sosyal medya ve toplum ilişkileri ele alındı


Haber Üsküdar - Dilara Yemenici, Sena Demiröz, Ahsen Kaya 

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından 21-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 7. Uluslararası İletişim Günleri / Dijital Çağda İletişim Eğitimi Sempozyumunun 16. oturumunda sosyal medya, iletişim ve toplum konulu bildiriler sunuldu. Fenerbahçe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Özlem Özdemir'in yönettiği oturumda Arş. Gör. Yusuf Duru, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Türkoğlu, Umut Gül, Öğr. Gör. Gonca Pervin Aksoy bildiri sundu.

Mersin Üniversitesi Arş. Gör. Yusuf Duru, İstanbul Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Türkoğlu, Anadolu Üniversitesi Umut Gül, İskenderun Teknik Üniversitesi Öğr. Gör. Gonca Pervin Aksoy katıldı.

Araş. Gör. Yusuf Duru: "Postcast yayıncılık, yeni medyada gazetecilik yapmak isteyenler için alternatif bir platform"

İstanbul Üniversitesi'nden Arş. Gör. Yusuf Duru, "Dijital Çağın Yeni Sesi: Podcast Yayıncılığı” üzerine konuştu. Sunumuna podcast’in tanımıyla başlayan Duru, “Podcast, dijital medya ürünlerinin ve ses dosyalarının web siteleriyle uyumlu şekilde hazırlanarak çeşitli cihazlarla dinlenebilmesi ya da taşınabilir cihazlarla çevrimiçi veya çevrimdışı dinlenilmesini tanımlar” dedi. Yusuf Duru, podcast yayıncılığının radyo programcılığından farkının, podcast’in spesifik konular üzerinde istenilen yerde istenilen zamanda bütün kullanıcıların isteği üzerine yapıldığını belirtti. Yusuf Duru, podcast'in yeni medyada gazetecilik yapmak isteyenler için bir alterbatif oluşturduğunu ifade etti. Çalışmasında Anadolu Ajansı, Hürriyet, Kısa Dalga ve Medyascope’un podcast yayınlarını karşılaştıran Yusuf Duru, "Analizlere bakarsak, 2 Mart- 2 Nisan arasında Anadolu Ajansı 43, Hürriyet 45, Kısa Dalga 26, Medyascope 297 podcast yayını yapmıştır. Son zamanlardaki pandemi süreciyle birlikte sağlık konulu podcastlerde artış yaşandı" dedi.  

Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Türkoğlu: Dünyanın altıncı en büyük sosyal ağı olan Tiktok Türkiye’de üçüncü sırada"

İstanbul Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Türkoğlu, "Dijital Çağda Tiktok Uygulaması Kullanıcılarının Videolarının Popüler Kültür Açısından İncelenmesi" başlıklı sunumunu yaptı. İlk olarak Tiktok uygulamasının tanımını yapan Süleyman Türkoğlu, yaratıcı ve ilgi çekici videoların görsel efekti geniş olan, diğer sosyal ağlardan farklı olarak kısa videolar şeklinde sergilendiği, aynı zamanda müzikli ve kullanıcıların birbirleri ile sohbet edebildiği bir platform olduğunu belirtti. Tiktok'un dünyanın altıncı en büyük sosyal ağı, Türkiye’de üçüncü sırada olan ve 150 ülkede kullanılan, 75 dilde versiyonu bulunan bir uygulama olduğunu söyledi. Türkiye'de giderek popüler hale gelen Tiktok platformunda 25 milyon takipçili femomen olduğunu söyleyen Süleyman Türkoğlu, "Tiktok'ta zirvedeki 25 hesabın 20 milyondan fazla takipçiye sahip olduğunu belirtti." 

Umut Gül: "Twitch, maddi destek sağlayan bir platform"

Anadolu Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Umut Gül, “Yeni Medyada Canlı Yayınlar ve Abonelik Alışkanlıkları: Bir Twitch Örneklemesi” başlıklı sunumunda, "Dijital oyunların canlı olarak yayımlandığı, izleyicinin aynı anda yazılı olarak hem yayıncıyla hem de diğer izleyicilerle iletişim kurabildiği ve aylık ücret karşılığı yayıncıya abone olarak maddi destek sağlayabildiği bir abonelik sistemine sahip olan bir platformdur" dedi. Araştırma kapsamında iki twitch yayıncısı belirlediğini; PintiPanda'nın (Tuna Akşel) dijital oyun yayıncılığı yaparken, Can Sungur'un dijital oyun dışındaki “in real life” kategorisinde sohbet ve sanat türünde yayınlar yaptığını söyledi. Bu yayıncılara en az bir sene boyunca abone olmuş 7 kişiyle görüşmeler yaptığını belirten Umut Gül, "Dijital kültür motiflerinin Twitch platormu ve izleyicileri için geçerli olduğu görülmüştür. Düzenli izleyicilerin perspektifinden bakıldığında, Twitch'deki içeriğin yayıncının kendisi olduğu sonucuna ulaşılabilir" diyerek konuşmasını sonlandırdı.  

Öğr. Gör. Gonca Pervin Aksoy: "Pandemi sürecinde yaş ayrımcılığının daha da arttığını gördük"

İskenderun Teknik Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Gonca Pervin Aksoy, “Yaş Ayrımcılığının Dijital Dolayımı: Ekşi Sözlük Örneği” başlıklı sunumuna, "Hayatımızın bir parçası haline dönüşen dijital platformlarda yaşlılara yönelik ayrımcı söylemler bulunuyor" diyerek başladı. Dijital platformlarda yaş ayrımcılığının nasıl ortaya çıktığını araştırdığını söyleyen Aksoy, amaçlarının dijital platformlardaki yaş ayrımcılığını incelemek olduğunu ifade etti. "Günümüzde ayrımcılık sadece cinsiyet, ırk kategorilerinde değil, yaş farkının getirdiği özellikler ile yaşlı güçsüz, diğerleri ise dinç ve deneyimsiz oldukları için ayrımcılıkla sorumlu tutuluyor. Teknoloji ile birlikte refah seviyesi artıyor, yaşlı olarak görülen kesim değişmeye başlıyor" diyen Öğr. Gör. Gonca Pervin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşlılar bazı toplumlarda hala saygı gösterilmesi gereken kesim olarak görülürken, sanayileşmiş ülkelerde artık bir yük olarak görülüyorlar.” Gonca Pervin Aksoy, sosyal medyada yapılan yorumlara ilişkin yaptıkları incelemede, pandemi sürecinde yaş ayrımcılığının daha da arttığını gördüklerini ifade etti.