Ebru sanatı ilkokul öğrencilerinin elinde yeniden hayat buluyor
Haber: Ahmet Can Aras
Geleneksel sanatlar içerisinde önemli bir yer tutan ebru sanatına gösterilen ilgi son yıllarda önemli bir artış gösterdi. Üstelik bu sanata gönül verenler arasında artık yetişkinler kadar gençler hatta çocuklar da yer alıyor. Ebru sanatına merak salanlar arasında yer alan Gümüşsuyu İlkokulu öğrencileri, henüz birinci sınıftayken tanıştıkları ebru sanatını yıllar süren bir azim, dayanışma ve iş birliğine dönüştürmüşler.
Gümüşsuyu İlkokulu öğrencilerine bu süreçte bilgi ve tecrübeleriyle rehberlik eden öğretmenleri Esen Akgöl ile çocukların ebru sanatı ile çıktıkları yolculuğu konuştuk.
Kendinizden biraz bahsedebilir misiniz? Ebru sanatına ilginiz nasıl başladı?
On sekiz yıllık sınıf öğretmeniyim, 9 Eylül Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Ebru sanatına olan ilgim üniversite yıllarımda başladı. İzmir sokaklarında gezintiye çıkmıştım, sahafta ebru sanatıyla ilgili bir dergiye rastladım. Daha önce nasıl yapıldığını hiç görmemiştim. Dergiyi alıp inceledim ve gece rüyamda kahverengi bir menekşe yaptığımı gördüm. Aslında bu rüya ilgimin başlangıcı oldu. Üniversitede bir hoca araştırdım ve ebru eğitmeni Nuri Pınar hocayı buldum. Onun aracılığıyla öğrencisi Ömür Arıkan'ın atölyesinde ebru sanatıyla ilgili eğitim almaya başladım. Ebru Eğitmeni Firdevs Çalkanoğlu Hoca'dan 2012 yılında icazet belgesi aldım. Şu sıralarda ise öğretmenliğin yanı sıra Firdevs Çalkanoğlu Ebru Atölyesi’nde eğitmenlik yapmaktayım.
Ebru sanatı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ebru Sanatı literatürde "Türklerin Geleneksel Sanatı" olarak geçiyor. Milattan önce başladığı söyleniyor. Yurtdışında ise Türklerin mermer kağıdı olarak biliniyor. Köküne baktığımız zaman bulutumsu şekillere benzediği için ebil kökünden geldiği düşünülüyor. Genel olarak ebru sanatı boyaların su üzerinde dağılımına dayanan bir sanattır. Son yıllarda geçmişe göre daha çok ilgi görmeye başlamış devlet tarafından da koruma altına alınmıştır.
Ebru sanatı size neler hissettiriyor?
Ben önce bu sanatın kökenine inerek başladım. Ebru sanatı kolay gibi görünüyor ama değil, başlarda biraz zorlandım ama pes etmedim. Uygularken çok dinleniyorum, bu da beni Yaradan'a daha çok yaklaştırıyor. Çiçek incelemeyi ve çiçekleri de çok seviyorum. Resmin üzerine bir çiçeği nakış etmek beni çok rahatlatıyor.
Ebru sanatının çocukların gelişimine katkısı hakkında ne söylenebilir?
Bu yıl ilkokul 2. sınıf öğrencileriyle çalışıyorum. Ebru sanatını evde tek başına yaparken belki biraz zorlanabilirler bu yüzden bilen bir kişiyle yapmalılar. Her boyalı kâğıt ebru değildir, kurallarına uyarak yaptırıyorum. Çocuklar çok mutlular ve her geçen gün kendilerini geliştirerek ortaya çok güzel çalışmalar çıkarıyorlar. Onların mutlu olduğu bir yerde ben de çok mutluyum. Renkleri karıştırmak bile çocukların severek yaptığı bir iş açıkçası. Her çocuk mutlaka bir sanatla ilgilenmelidir. Bu aynı zamanda teknoloji bağımlılığından uzaklaşmaları için bir yöntem, özellikle yaratıcılıklarının da arttırdığını düşünüyorum.
Ebru sanatının psikolojik anlamda iyileştirici bir etkisi olduğu söylenir. Öğrencileriniz üzerinde bu iyileştirici etkiyi gözlemlediğiniz oldu mu?
Öğrencilerin daha rahat çalıştığını, daha rahat bir şekilde resim yaptıklarını gözlemliyorum. Renk uyumlarına çok dikkat ediyorlar. Psikolojik olarak da ebru çok dinlendiren ve yaparken mutlu oldukları bir sanat. Hastanelerde bile rehabilitasyon amaçlı ebru kullanılabiliyor. Çocuklar ebru ile vakit geçirmekten mutlular, ileride ebru sanatına devam etmek isteyeceklerini umuyorum. Tabii okulda bu alanda bir atölye oluşturulmasını sağlayan Gümüşsuyu İlkokulu Müdürü Serkan Akgöl'e de katkı ve destekleri için teşekkür ediyorum.
Ebru sanatında hangi malzemeler kullanılıyor? Hangi figürleri daha çok işliyorsunuz?
Paslanmaz tekne içerisinde kitre denilen bir malzeme ile çalışıyoruz. Denizden elde edilen bir yosununun su ile karıştırılarak homojen hale gelmesiyle oluşuyor. Daha sonra toprak boyalar ve pigment boyalarla birlikte onları da sulandırarak sığır ödü ile karıştırıyoruz. Su yüzeyine tutmak için fırçalarımız gül dalı ve at kılı ile dezenfekte ediliyor. Hepsi doğal malzemelerden oluşuyor. Teknik olarak battal ebru, gelgit ebru, şal ebru, kaplan yüzü, taraklı ve hatip gibi birçok farklı ebru figürlerini işlemekteyiz.
Ebru sanatına yeni başlayanlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Öncelikle tavsiyem bilen bir hocadan ders almalarıdır. İnternetten de malzemeler ve örnekler hakkında düzgün bilgiler edinebilirler. Sabır ve azimle asla pes etmeden devam etmek de yeni başlayanlara ilk tavsiye edeceğim şeydir.
Çocukların da duygularını almak istedik ve 2-D sınıfı öğrencilerine ebru deneyimlerini sorduk
Ebru yapmaya ilk başladıklarında suyun üzerinde nasıl resim yapacaklarına dair şaşkınlık ve heyecan yaşayan çocuklar gün geçtikçe bu sanattan daha çok keyif almışlar. Ebru yaparken kendilerini ressam gibi hissettiklerini söyleyen 2-D sınıfı öğrencileri öğretmenlerinin vermiş olduğu sanat kursundan çok memnun olduklarını dile getiriyorlar. Öğretmen Esen Akgöl de son olarak şu sözleri ekliyor: Olduğumuz yeri keyifli hale getirmek bizim elimizde.