Nevmekân 24 açık bir mekân
18.04.2019 20:11

Nevmekân 24 açık bir mekân


Haber Üsküdar - Aylin ÜSTÜNSOY

Cafe-restoran dışında çok iyi bir kültürel ortamı içinde barındıran Nevmekân Sahil, 3 Ekim 2018’de 24 saat açık olacak şekilde halkın kullanımına açıldı. Kitapları ve ortamı ile gelenlere huzur veren bir ortamı olan Nevmekân’ı Üsküdar Belediye Başkanı özel kalem sorumlusu Cihat Erdim'le konuştuk. 

Nevmekân hangi tarihte açıldı?
3 Ekim 2018 yılında sahil şubesi açılmıştır. Bağlarbaşı şubemiz başkanımızın göreve geldiği 2014 yılında ilk örneği olarak açılmıştı, burası ikinci örneği olup daha kapsamlıdır. Nevmekân Sahil 24 saat halka açıktır.

Bir başka nevmekân açılma projesi var mı?
Başkanımız yeni dönemde en az 2 ya da 3 başka nevmekân açacağı müjdesini de vermişti.


Kitaplar nereden ve nasıl temin edildi?
Başkanımızın özel hassasiyeti sebebi ile tüm kitaplarımız sıfır alınmıştır. Herhangi bir yerden bağış veya hediye kitap kütüphanemize girmemiştir. Gençlik ve Spor Müdürlüğü araştırma yaparak satın alma yolu ile kütüphane oluşturuldu. Bunun yanı sıra, belediyeye yapılan kitap bağışları da Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından alınıyor, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bizim başka kütüphanelerimiz ve bilgi evlerimiz de var, oralarda kullanılıyor.

Kitapları ödünç alabiliyor muyuz?

Burası tam anlamıyla millet kıraathanesi, 7’den 70’e her yaş grubuna 24 saat açıktır, halkın kullanımına hiçbir ön şart gözetmeksizin açıktır. Online üye olmak kaydıyla 15 günlük süre için ödünç kitap alınabilmektedir. Aynı zamanda e-kitap uygulamasıyla üye olan kişiler kitabın çıktısını da alabilirler.

Nevmekân Sahil'de etkinlikler de düzenleniyor mu?

Tabii ki de, burası mimarisi gereği hem bir sergi alanı hem de kültür salonu gibidir. Burada kubbe altı salonu dediğimiz alanda kültür programları yapıyoruz. Hatta Mart ayının başında burada Manga ile mini bir sürpriz konser verdik. 

Misafirleriniz için wi-fi kullanımı var mı?

Tabii ki de, gelen misafirlerimiz isim soy isim ve TC kimlik numarası ile giriş yaparak internetten ücretsiz faydalanabiliyorlar. 

Tabloların özel bir anlamı var mı?

Kubbe altı olarak gördüğünüz tablolar belli süre aralığında sergi içindir. Fakat diğer tablolar tam anlamıyla tarihi eserdir. Bunlar satılık değil, koleksiyon ürünüdür. Enderun Sanat Vakfı'nın sanat ürünüdür. Belediye başkanımız burada duvarları süsleme amacıyla onlarla bir protokol yaptı, Üsküdar Belediyesi olarak onların emanetçisi konumunda eserleri burada sergiliyoruz. 

Giriş bölgesinde bulunan geri dönüşüm köşesi ne amaçla kullanılıyor?

Özellikle belediye başkanımızın hassas olduğu bur konu vardı. Biz buradan hiç çöp çıkmasını istemiyoruz. Başkanımızın bir atılımı da Üsküdar Belediyesi'nin geri dönüşüm atölyesi var. Burada geri dönüşecek olan çöpler toplanıp dönüşüm atölyesinde kullanıma uygun hale getiriliyor.