Gündemde Kalanlar afiş sergisi ziyaretçilerini bekliyor
21.01.2020 09:15

Gündemde Kalanlar afiş sergisi ziyaretçilerini bekliyor


Haber-Fotoğraf: Emre Sertdemir

Vesile Kaptan Aykaç’ın tasarımlarıyla oluşturulan ‘Gündemde Kalanlar’ afiş sergisi, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi 31 Ocak 2020 tarihine kadar açık kalacak.

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Vesile Kaptan Aykaç tarafından hazırlanan ‘Gündemde Kalanlar’ afiş sergisi, İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’nde açıldı. Sanatçının grafik sanatların farklı anlatım biçimlerini kullanarak oluşturduğu afiş tasarımları ile medyada sık sık gündeme gelen ve çözüm bulunamayan toplumsal olayların yansımalarını hedef kitleye, görsel kodlarla, yalın, algılanabilir ve özgün bir dille ulaştırmayı hedeflediği sergiye çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı. İletilerin çizgi, leke, simge, fotografi, stilizasyon, soyutlama, metafor, tipografik ve ironik anlatımlar kullanılarak görselleştirildiği sergi 31 Ocak gününe kadar Sanat Galerisi’nde sanat severler ile buluşacak.

Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş: “Bu tür sergiler ile tasarımcıları ve öğrencileri bir araya getiriyoruz”

‘Gündemde Kalanlar’ afiş sergisinin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş, “Değerli misafirlerimiz, ‘Gündemde Kalanlar’ sergisi ile Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat Galerisi’ndeki bu yıl üçüncü sergi açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu sergiler ile farklı üniversitelerden hocaları ve tasarımcıları öğrencilerimiz ile bir araya getiriyor ve öğrencilerimizin alanında uzman kişileri tanımasını amaçlıyoruz. Bugün de Vesile Kaptan Aykaç’ın afiş tasarımı sergisi için bir araya geldik. Vesile Kaptan Aykaç, 19 Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim İş Eğitimi mezunu. Sanatta yeterlik eğitimini Marmara Üniversitesi Grafik Tasarımı alt dalında tamamladı. Vesile Kaptan Aykaç’a tasarımlarıyla bize sağladığı katkı için teşekkür ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Nazife Güngör: "Bu tür çalışmalar fakültemize ve sanat dünyasına katkı sağlıyor"

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde kurulan Sanat Galerisi'nin birçok alanda önemli katkılar sağladığını vurgulayan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, "Sanat galerimiz bu yılın başında açıldı. Bu alan, fakültemizin görsel sanatlara ait bölümleri için hem bir eser sergileme alanı hem de sanat dünyasının ünlü isimlerin davet ettiğimiz bir platform oldu. Bu konuda Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Bu tür çalışmalar fakültemize ve sanat dünyasına büyük katkı sağlıyor. Sanata gönül vererek bugün buraya gelen herkese hoş geldiniz diyor ve Vesile Kaptan Aykaç'ı kutluyorum" ifadelerini kullandı. 

Dr. Öğr. Üyesi Vesile Kaptan Aykaç: “Bu sergi beni, size anlatacak”

Serginin ortaya çıkış hikayesine değinerek konuşmasına başlayan sanatçı Vesile Kaptan Aykaç, “Bu sergi toplumdaki, gündemdeki ve medyadaki pek çok olayın bana yansıması ve onların içselleştirerek benim afişlerime dönüşmesini kapsıyor. Gördüğünüz her bir çalışma toplumdaki her bir olayın yansıması, o yüzden sizlerle bunu paylaşmak istedim. Sergideki bütün afişler beni, size anlatacaktır” şeklinde konuştu. Sergi hakkında sanatseverleri kısaca bilgilendiren Aykaç şunları söyledi: “İletiyi izleyiciye taşıyan bu simgeler, izleyicinin algısını doğrudan etkilemekte ve düşündürmektedir. Böylece sanatçı etkili bir şekilde izleyiciye ulaştırdığı iletilerle izleyici için hem işlevsel bir durum yaratmış hem de kullandığı imge ve kodlarla modernist bir yaklaşımla grafik bir dil elde etmiştir. İzleyiciler, ‘Gündemde Kalanlar’ afiş sergisiyle kodları çözme ve anlamlandırma süreci içinde kendilerini ve toplumu sorgular durumda bulacaklardır.”