Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca: Merdiven altı gazeteciliği yapılıyor
01.09.2023 11:42

Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca: Merdiven altı gazeteciliği yapılıyor


Haber Üsküdar – Neslihan Urhan

Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca ile bir röportaj yaptık. Osman Koca’ya Nevşehir’de yerel gazetecilik hakkında sorular yönelttik.

Kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

İsmim Osman Koca, 57 yaşındayım, gazeteciliğe lise son sınıfta başladım, aynı zamanda bir futbol hayatım vardı ve spor muhabirliği yapıyordum, hem okuyordum hem de yaz tatillerinde çalışıyordum. Sonrasında da sektörde de çalışmaya devam ettim ve emekli oldum. Sarı basın kartının önemli sayıldığı dönemlerin gazetecisiyim.  

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, kaç üyeniz var, Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?

2010 yılında Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti’ni kurduk, kurucu başkanlığını da yapıyorum, aynı zamanda Kayseri’de de Cemiyet başkanlığı yaptım ve Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin Nevşehir il temsilcisiyim. Cemiyetimizin 44 üyesi var, Nevşehir Kapadokya bölgesinde faaliyet gösteriyor. Mesleki eğitim faaliyetleriyle birlikte sosyal aktivitelerimiz de var tabii.

Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç gazete var, kaç haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gazetecilikten emekli oldum. Nevşehir, Kırşehir ve Kayseri’de günlük yerel gazetelerim var, aynı zamanda bir internet televizyonum ve bölgesel bir radyom var. Bu meslekte 35 yılımı doldurdum, tabi devam ediyoruz, aynı zamanda Kapadokya bölgesinde Türkçe ve İngilizce gazetemiz var, City Kapadokya adında dört yıldır yayın hayatına devam ediyor. Nevşehir Kent Gazetesi Nevşehir’in en eski gazetesi, günlük çıkıyor, Kırşehirde’ de Kırşehir Memleket Gazetesi var. Kayseri’de Kayseri Günaydın yayın hayatına devam ediyor. Anadolu RTV adında bir Youtube kanalımız var IP TV’den yayın yapıyor ve Anadolu FM adında da bir radyomuz mevcut.

Yerel medyanın temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu sorunları çözmek için neler öneriyorsunuz?

Ekonomik açıdan biliyorsunuz yerel gazeteler sıkıntılı, tek geliri resmi ilanlar. Özel reklam biliyorsunuz ekonomiye dayalı, ekonomi iyi olmadığı için özel reklam yok ve resmi ilanlarla ayakta durmaya çalışıyor yerel gazeteler tabiri caizse meslekte de yıpranma oldu, niye yıpranma oldu, hani derler ya delikli demir çıktı mertlik bozuldu, şimdi internet çıkınca gazetecilikte kolaycılığa alışılır oldu, şimdi anında ulaşılıyor, tabii bunun yanında şunu söyleyebilirim, Nevşehir ve Kırşehir için konuşuyorum, herkes bu mesleği yapmaya çalışıyor, size bu şekilde bir sürü internet sitesi sayabilirim ama çok azı bu işi yapıyor, sektördeki gerçek gazeteciler bu şekilde yıpranıyor. Kendisini habercilik yapıyoruz diye avutan birçok gazeteci var, buna merdiven altı gazeteciliği diyebiliriz, tehdit ve şantaj olaylarıyla meslek yıpratılmaya çalışılıyor. Uzun lafın kısası meslek çok yara aldı. Yazılı basının bittiği noktaya yaklaştık diyebiliriz. Bu tarz meselelerin üstesinden gelmek adına gazeteciliğin kendi yasasının olması lazım, cemiyetlerin odalaşması lazım, bu çok önemli, atıyorum adam yüz lira veriyor bir internet sitesi kuruyor, oradan istediğine hakaret edebiliyor, istediği şeyi yazıp kapatıp gidiyor. Ama bu siteler cemiyetlere bağlı olarak kurulabilse daha sağlıklı olur. 

Yerel medya neden önemli?

Bulunduğu, yayın yaptığı bölgenin gelişmesinde önemli etkileri var. Sanayisine, sporuna ve siyasetine yön verebiliyor. Su patlağını yazıyorsunuz, belediyenin haberi oluyor, çöpü yazıyorsunuz gereken temizlik yapılıyor, çok basit örnekler veriyorum ama sanayisi öyle gelişiyor, sporu öyle gelişiyor; ben üç S diyorum hatta sanayi, spor, siyaset yerel medyada yoksa orada gelişmemiştir o alanlar, tabii eğitim başında gelir fakat bu üç S gelişmişse orada yerel medyanın parmağı vardır ve başarı vardır. Kayseri’de yerel medya güçlü ve sanayisi Türkiye’nin en gelişmiş sanayilerinden birine sahip, geçmişten günümüze baktığımızda ise önemli siyasetçi isimler de çıkmıştır bölgemizden ve bunların her birinde yerel medyanın etkisi vardır, aynı şekilde sporda da öyle, şehrin nabzını tutarken şehre ivme kazandırıyor.

Gazetecilik yapmak isteyen gençlere ne tavsiye edersiniz?

Kısa vadede başarı beklemesinler, uzun vadeleri hesaba katarak mesleklerini icra etsinler, doğrulardan sapmadan devam etsinler. Her şey gazetecilik değil, toplumun geneline zarar veriliyorsa, bir intihar haberi yapılmamalı meselâ, etik değerler tartışılmalı.