Kültür İnsanı Atatürk fotoğraf sergisi ziyaretçilerini ağırladı
21.11.2021 19:37

Kültür İnsanı Atatürk fotoğraf sergisi ziyaretçilerini ağırladı


Haber Üsküdar-İrem Gül

29 Ekimde başlayan Kültür İnsanı Atatürk fotoğraf sergisi, Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde ziyaretçileriyle buluştu. Haberin video formatına ulaşmak için buraya tıklayınız.

Atatürk'ün askeri ve siyasi kimliğinin yanı sıra eğitime, kültüre ve sanata verdiği değeri vurgulamak amacıyla düzenlenen sergi, o dönemi aktaran yazı ve belgelerle ziyaretçilere sunuldu. Beş konu başlığı altında toplanan sergideki fotoğraflar çeşitli arşiv ve özel koleksiyonlardan seçildi.

Sergi Küratörü Didem Çapa: Herhalde dünyada çok az lider kültürü bu kadar önemser

Serginin küratörlüğünü yapan Didem Çapa, serginin girişinde bulunan panoları kaynak göstererek, Mustafa Kemal Atatürk hakkında "Herhalde dünyada çok az lider kültürü bu kadar önemser" dedi. Didem Çapa’nın bu sözüne kaynak olarak gösterdiği panoların birinde şöyle yazmaktaydı: “Atatürk diyor ki… Kültür zeminle orantılıdır. O zemin milletin karakteridir. Kültür, okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden mâna çıkartmak, intibah almak, düşünmek, zekâyı terbiye etmektir. Bir millet savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla mümkündür. Eğitim, kültür ve bilgi aydınlığa açılan en geniş penceredir. Bu millete gideceği yolu gösterirken Dünya’nın her türlü ilminden, keşfiyatından, terakkiyatından istifade edelim, lâkin unutmayalım ki, asıl temeli kendi içimizden çıkarmak mecburiyetindeyiz.”

Atatürk’ün bakış açısı sergilendi

Elli dört fotoğraftan oluşan sergide konu başlıkları ise şöyle idi; gençlik ve eğitim, toplum yaşamımızda kadın, güzel sanatlar, Türk dili ve tarihi, gençliğimizin ışığı çocuklar. Sergi kapsamında Atatürk'ün gençlere, eğitime, çocuklara, kültüre ve kadınlara verdiği önem aktarıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı’nın desteği ile hazırlanan sergiye sanatseverler HES kodu sorgulamasının ardından katılım sağlayabildi. 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası’nı da kapsayacak şekilde düzenlenen sergi, 21 Kasım'da sona erdi.