
Sektörden girişimciler, geleceğin iletişimcileriyle buluştu
Haber: Meryem Aydın - Fotoğraf: Kadir Ayhan
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde düzenlenen “Girişimcilik Günü” etkinliği, alanında başarılı girişimcileri öğrencilerle buluşturdu. Etkinlikte, girişimcilik ve inovasyon konularında önemli bilgiler paylaşılırken, konuşmacılar kendi deneyimlerini aktararak öğrencilere ilham verdi.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi, girişimcilik ve inovasyon odaklı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. “Girişimcilik Günü” kapsamında öğrencilerle buluşan girişimci sektör temsilcileri, girişimcilik ekosistemine dair deneyim ve bilgilerini paylaştılar. Doç. Dr. Pınar Aslan, Dr. Öğretim Üyesi Duygu Temel ve Arş. Gör. Mustafa Ekim Atay’ın organize etkinlikte Alcago Teknoloji Kurucusu Alihan Marulcu, Scrolli Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe ve Puufu Kurucu Ortakları Dinçer Akyol, Eren Ergün ve Tarık Aksu konuşma yaptı.
Prof. Dr. Nazife Güngör: “Cesur ve öz güvenli olun”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, girişimcilik ve proje kavramlarının gençleri geleceğe hazırlamada önemli bir rol oynadığını vurguladı. Girişimciliğin cesaret ve özgüven gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Güngör, “Hızlı karar verme ve aksiyon alma becerisine sahip olmak gerekiyor. 21. yüzyıl tam da bunu gerektiriyor. Zaman hızlı akıyor, yoğun ve rekabetçi bir ortam var. Bu rekabette ezilmemek için hızlı aksiyon almamız gerekiyor” dedi. Hayatın bir bütün olarak projelendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Güngör, “Eğer hayatınızı sağlıklı, kapsamlı ve vizyoner bir tasarımla projelendirirseniz, geleceğinizi daha sağlam temellere oturtabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Alcago Teknoloji Kurucusu Alihan Marulcu: “Artık zor kelimesi kolaylaştı”
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü mezunu ve Alcago Teknoloji Kurucusu Alihan Marulcu, girişimcilik serüveninin üniversitede aldığı bir dersle başladığını belirtti. Girişimcilikle ilgili hayalleri olduğunu dile getiren Marulcu, “Üniversitede bir hocamızdan aldığım dersteki bir veri sayesinde Alcago’yu kurmaya karar verdim. Derslerinizi dinlerken özellikle verileri dikkate almanızı çok öneririm, çünkü belirli kıvılcımlar bu verilerle ortaya çıkabilir” dedi.
Reklam sektöründeki dinamikleri analiz ederek girişimini şekillendirdiğini ifade eden Marulcu, “Her yıl reklama harcanan bütçe %15 büyürken, hatırlama oranları %15-%20 düşüyor. Bir ekosistemde para yatırılırken gelirlerin düşmesi pek mümkün değil. Bunun nedenlerini araştırırken Alcago’yu kurmaya karar verdim” şeklinde konuştu.
Girişimciliğin zorluklarına da değinen Marulcu, bu sürecin heyecan, azim ve sürekli tekrar gerektirdiğini vurgulayarak, “Bir sorun görmeniz, bir acı yaşamanız veya başkalarının acısına maruz kalmanız gerekiyor. Bu acıyı çözmeye yönelik niteliklere sahip olmalısınız. Artık zor kelimesi kolaylaştı; hiçbir şey o kadar da zor değil. Yapmamız gereken, istekli ve azimli olmak. Azimli olmanın yanında en önemlisi tekrar etmek. Eğer bir şeye maruz kalmaz, tekrar etmez ve insanlarla tanışmazsak hayatımızda hiçbir şey değişmeyecek” dedi.
Marulcu, Alcago’nun iş modeline dair de bilgiler paylaşarak, “Alcago, dijitalde ürün ya da hizmet satmak isteyen markalar ile bu ürün ya da hizmetleri satın almak isteyen kullanıcıları oyunlaştırılmış reklam kampanyaları ve kişiselleştirilmiş indirim kuponlarıyla bir araya getiren, Türkiye’de ve dünyada ilk oyunlaştırılmış reklam platformudur” ifadelerini kullandı.
Scrolli Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe: “Türkiye’de son 20 yılda gelişen bir bedava haber algısı var”
Scrolli Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe, geleneksel medyadan duyduğu sıkıntı nedeniyle 2023 yılında Scrolli projesini hayata geçirdiklerini belirtti. Boztepe, “Geleneksel medyadan sıkıldığımı fark ettim ve dört arkadaşımla birlikte Scrolli’yi kurduk. Scrolli, hikâye anlatıcılığı modeli üzerine kurulu bir yapı. Türkiye’de bu alanda bir eksiklik olduğunu tespit ederek yola çıktık” dedi.
Türkiye’de son 20 yılda gelişen “bedava haber” algısının gazeteciliğin en büyük sorunlarından biri haline geldiğini vurgulayan Boztepe, “Okurun habere kaynak aktarmaması ve para harcamaması, gazeteciliği öldüren bir tablo ortaya çıkardı. 90’larda büyüyen bir çocuk olarak, eve her zaman bir ya da iki gazete girerdi ve biz haberi oradan alırdık. Bunun için cüz’i de olsa bir ücret öderdik. Ancak 2005’ten sonra medya ortamı değişti ve Google reklamlarıyla ayakta kalmaya çalışan, clickbait başlıklarla haber sunan web sitelerinden haber okumaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapay zekânın sunduğu fırsatlara da değinen Boztepe, “Yapay zekânın en büyük avantajlarından biri diller arası çeviri imkânı sunması. GZT, YouTube kanalında bunu kullanarak ilk kez diller arası sesli ve altyazı çevirisi yaptı. Artık içerik üretimi sadece yerelle sınırlı değil” dedi.
Scrolli’nin 2025’in ilk çeyreğinde global pazara açılarak Türkiye’nin haberlerini İngilizce olarak dünyaya anlatmayı hedeflediğini belirten Boztepe, “Üç temel hedefimiz var: global sahneye çıkmak, yeni pazarlama alanları açmak ve yapay zekâ tabanlı bir yapı oluşturmak. Hedef kitleyi doğru belirleyerek, insanların ne okumak istediklerini tahmin ediyoruz. Türkiye’deki gündem dışında içerik okumak isteyen insanlara hitap ediyoruz. Burada doğru konumlanmak önemli. Artık gazetecilik spesifik olmalıdır” şeklinde konuştu.
Puufu Kurucusu Eren Ergün: “Açıldıktan 2-3 ay sonra yoğunlukla karşılaştık”
Puufu kurucu ortaklarından Eren Ergün, girişimcilik sürecinde vizyon ve inovasyonun yanı sıra organizasyonun da büyük bir rol oynadığını belirtti. “Puufu’nun hikayesini ortaklar olarak nasıl görüyoruz, açıklayayım. İki önemli konu var: biri girişimcilik, vizyon ve inovasyon; diğeri ise organizasyon. Bir işletme kurmak ve onu sürdürülebilir kılmak organizasyon gerektirir” dedi.
Firmanın açılmasının ardından kısa sürede yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını ifade eden Ergün, “Açıldıktan 2-3 ay sonra yoğunluk yaşadık. Peki, bu nasıl oldu? Sosyal medya çalışmalarımızın yanı sıra, müşterilerimizin memnuniyetle çevrelerine bizi önermesiyle oluşan bir kalabalıktı” şeklinde konuştu.
Puufu Kurucusu Tarık Aksu: “Azerbaycan’da Puufu açılmış bizim haberimiz yok”
Puufu kurucu ortaklarından Tarık Aksu, markalarının büyüme sürecine ve karşılaştıkları zorluklara dair önemli açıklamalarda bulundu. Ortaköy’de yeni mağazalarını açtıklarını belirten Aksu, “Çengelköy’de 20 metrekarelik bir mağazadan çıkıp daha kafe tarzı bir yere geçerek franchise sistemiyle işlerimizi yürütmeye başladık” dedi.
Marka tescilinin önemine dikkat çeken Aksu, “Daha market kurulmadan önce patentini aldık çünkü patentinizi almadığınız zaman taklit edilmeye başlanıyorsunuz” ifadelerini kullandı. Puufu markasının birkaç firma tarafından taklit edildiğini belirten Aksu, “Yuga için birkaç firmanın radarındaydık. Azerbaycan’da Puufu açılmış ama bizim haberimiz yoktu. Almanya ve Arabistan’da da açılmaya başlandı” şeklinde konuştu.
Puufu Kurucusu Dinçer Akyol: “Uzun bir hazırlık sürecimiz vardı”
Puufu kurucu ortaklarından Dinçer Akyol, markalarının bilinirlilik süreci ve ürün hazırlık aşamalarına dair açıklamalarda bulundu. Markalarının başlangıçta tanınmadığını belirten Akyol, “Bizim markayı daha önce duyan yoktu. Görünen her zaman sonuç oluyor. İlginç bir ürünün bir tabakta görülmesi, Türkiye’de varmış denilmesine şahit oluyoruz” dedi.
Geliştirme sürecine değinen Akyol, “Tabii bunun öncesinde notlar alınıyor, fikirler ortaya atılıyor ve içlerinden bir tanesi hayata geçiriliyor” ifadelerini kullandı. Ürünlerin hazırlanışı hakkında bilgi veren Akyol, “Siparişler masadan alındığında ürünler taze olarak yapılıp müşterilerimize sunuluyor. Önceden hazırlayıp müşterilerimize servis yapmıyoruz, her defasında yeniden hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.
Etkinlik, teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.