
İspanya’daki elektrik kesintisinde panik yaşadı
Röportaj: Şimal Zehra Yardımcı
Günümüzde gündelik yaşamın neredeyse tüm alanları elektrik enerjisine bağımlı halde. Elektrik kesintileri bireylerin rutinlerini, duygusal tepkilerini ve dijital araçlarla kurdukları ilişkiyi doğrudan etkiliyor. Bu sene 28 Nisan’da İspanya ve Portekiz’de yaşanan elektrik kesintileri tam 23 saat sürdü. İki ülkede tarihi bir kaosa yol açan kesintilerden turistler de çok etkilendi.
Kesintilerin başladığı saatlerde İspanya’nın Barcelona kentine inen bir uçakta bulunan Derin Aközbek, yaşadığı korku ve paniği Haber Üsküdar’a anlattı.
Elektrik kesintisi yaşandığında ilk tepkin ne oldu? Bu geçici bir şeydir diye mi düşündün?
Barcelona’ya indiğimizde hala uçağın içindeydik, bizi dışarıya çıkarmadılar. Uçağın içerisinde yaklaşık yarım saatten fazla bekledik. Bize bir sorun olduğunu söylediler, biz de haberlerden baktığımızda elektrik kesintisi olduğunu öğrendik ama en başta bunun büyük çaplı bir şey olduğunu düşünmedik. Daha sonra uçaktan indirildiğimizde elektrik olmadığı için ne pasaport kontrolü ne de başka bir şey yapılabiliyordu. Havalimanında jeneratör vardı tabii ki ama yine de bütün işlemler çok çok yavaş ilerliyordu. O yüzden önce bu geçici bir şeydir diye düşündüm ama havalimanından çıktığımız anda hayatın durduğunu gördüm ve o zaman panik olmaya başladım. Aileme haber veremiyordum, havaalanından çıktığımızda internetimiz olmadığı için kimseyle iletişime geçemiyorduk, şarjım biterse telefonumu nerde şarj edeceğim diye çok panik oldum.
Cep telefonunu ilk açtığında neleri kontrol ettin? Neye ulaşamamak seni en çok zorladı?
İnternet erişimine sahip olduğumuzda akşama doğru geliyordu saat, yani tüm günümü aslında iletişimsiz geçirdim. İlk açtığımda direkt ailemi aradım onlar da çok panik olmuştu çünkü yurt dışındaydım ve bana ulaşamıyorlardı. İndim mi, nasılım, ne yaptım, hiç haberleri yoktu. Beni en çok aileme ulaşamamak zorladı, onların merak içinde olduklarını biliyordum.
Hava limanından şehre ulaştığınızda şehirde nasıl bir atmosfer vardı? İnsanların yüz ifadeleri nasıldı?
Şehre ulaştığımızda hiç beklediğimiz bir manzarayla karşılaştık, sokaklar çok boştu. Barselona'da cıvıl cıvıl bir ortam beklerken sokaklar bomboştu, dükkanlar kapalıydı, yemek için bile zar zor bir yer bulabildik çünkü doğal olarak ocaklar, buzdolapları çalışmıyordu. İnsanlar dışarda oturuyordu, arabalar çalışmıyordu.
Yabancı bir ülkede böylesine bir elektrik krizi yaşamak nasıl bir duyguydu?
Yabancı bir ülkede böylesine bir elektrik krizi yaşamak beni çok tedirgin etti. Çok korktum tüm gün boyunca. Sürekli otel görevlilerine ‘bir bilginiz var mı?’ diye soruyorduk ve onlardan ‘hayır, belki bu bir hafta sürebilir’ şeklinde cevaplar alıyorduk. Kesintinin bir hafta sürmesi bizim için çok çok zorlayıcı bir durum olurdu çünkü nakit paramız çok azdı, biz her şeyi kredi kartıyla öderiz diye düşünürken bir anda nakit paraya ihtiyacımız oldu çünkü pos cihazları çalışmıyordu.
Halkın elektrik kesintisini karşılama biçimi nasıldı? Krize alışık gibiler miydi, yoksa onlar da şaşkın mıydı?
Halkın gayet sakindi. Krize alışkın gibilerdi ve şaşkın da değillerdi açıkçası. Daha önce böyle bir olay başlarına geldi mi bilmiyorum, sanmıyorum ama sanki her şey normalmiş gibi arkadaşlarıyla dışarılarda oturuyorlardı. Tatile beraber gittiğim arkadaşlarımla beraber bu duruma çok şaşırdık, nasıl bu kadar normalmiş gibi davranıyorlar, gülüyorlar vesaire diye çünkü biz açıkçası çok paniktik.
Bu deneyimden çıkardığın dersler nelerdir?
Bu deneyimden sonra farklı yapacağım şeyler var elbette, öncelikle tatile giderken dolu bir powerbank taşımak, başka bir ülkede olduğumuz için nakit para bulundurmak kesinlikle çok önemli. Bundan sonra gideceğim yurt dışı seyahatlerimde bunları mutlaka aklımda bulunduracağım. İnternet olmadan haberleşebileceğim herhangi bir uygulama var mı diyerek bunu da araştırmam gerekir diye düşünüyorum. Eğer böyle bir uygulama yoksa da yerel halkla iletişime geçebilmek adına ‘ailemi aramak için telefonunuzu kullanabilir miyim?’ ya da ‘açık olan restoranlar ne tarafta?’ gibi çok kolay, basit cümleleri gideceğim ülkenin diline göre öğrenmem gerekiyor çünkü biz ansızın yakalandık ve çok panik olduk. Bunları önlemek için böyle şeyler yapılabilir.
O günü düşündüğünde aklında en çok ne kaldı?
O günü düşündüğümde aklımda en çok kalan şey, akşam saatlerinde elektrikler geldiği anda herkesin sokağa çıkıp sevinç çığlıkları atıyor olmasıydı diyebilirim. Herkes bir anda kutlamaya başladı, dükkanlar açıldı ve o anı kutladılar. O beni çok şaşırtmıştı çünkü herkes aynı durumda herkes aslında içten içe elektriğin geri gelmesini bekliyor ama tam kesin ne zaman geleceğini bilmiyorduk o yüzden herkesin bir anda böyle bir ana şahit olması aklımda kaldı.
Bu olayın İspanya gibi gelişmiş bir ülkede yaşanmış olması seni şaşırttı mı?
Tabii ki de çok şaşırttı. Zaten belli bir süre için yurt dışına çıkıyoruz ve bir sürü planlarımız var, aldığımız biletler var, gezmek istediğimiz yerler var, hazırladığımız bir gezi listesi var, ‘bunları yapamayacak mıyız?’ ‘boşuna mı geldik buraya?’ vesaire gibi tedirginlik yarattı.